Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır, Öncesinde Hangi Detaylara Dikkat Edilir?

Yumurta toplama uygulamaları anestezi altında uzman tarafından kolay ve hızlı şekilde yapılmaktadır. İşlem süreci ile alakalı olarak uzman hastasına detaylı bilgi vermektedir.

Yumurta Toplama İşlemi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta toplama işlemleri tıbbi anlamda opu olarak da adlandırılmaktadır. Bu işlemlerden 36 saat sonra opu iğnesi anne adayına vurulur. Tüp bebek tedavisinde anne adayı için zor olmayan bir uygulamadır. Yumurta toplama işlemi öncesi kişiye genel anestezi uygulaması ya da lokal anestezi uygulaması yapılması gerekir. Bazı merkezlerde lokal anestezi ya da sedasyon adı verilen sakinleşme ilaçları da kullanılır. Bu hem annenin hem de doktorun işini kolay yapmasına olanak sağlar. Tüp bebek yumurta toplama öncesi dikkat edilmesi gerekenler, anestezi uygulanacak olan hastaların midesinin boş olması gerekir. En azından 6 saatlik açlık gerekir.

Bunun en büyük sebebi uyku durumunda olan hastanın kusma durumdan midede bulunan içeriklerin nefes yoluna gitmesidir. Bu durum nadir şekilde gelişen bir durumdur. Bundan dolayı kişiyi tedirgin etmemelidir ama yumurta toplama öncesi dikkat edilmesi ve yapılması gereken detaylar arasında yer alır. Tüp bebek yumurta toplama işlemi için merkezinde dikkatli olması gerekir. İşlemi yapacak olan doktorun steril aletler kullanması, alanın temiz havaya sahip olması, havada bulunan partikül yapıların en az düzeyde olması da gerekir. Tüp bebek yumurta toplama işlemi için giderken mutlaka duş alınması gerekir. Duş sonrası parfüm ya da rolon tarzı ürünler kullanılmamalıdır. Anne adayları tüp bebek işlemi için metal takılarını çıkarmaya, ojelerinizi silmeye ve makyaj yapmamaya da dikkat etmelidir.  İşlem öncesinde idrar kesenizin boş olması gerekir. Zaten uygulama öncesinde hemşireler sizi tuvalete yönlendirir.

Bu detaylar ve dikkat edilecek olan farklı hususlar mevcut ise tüp bebek işlemi konusunda size destek verecek olan uzman bilgilendirme yapar.

Tüp Bebek Yumurta Toplamada Nasıl Yapılır?

Uygulamaya başlamadan 45 dakika önce tüp bebek merkezinde bulunulması gerekir. Sizi karşılayacak olan hemşireler gerekli olan tüm hazırlıkları tamamlar. Hazırlanan hasta uygulamanın yapılacağı masaya alınır. Anestezi de anestezi uzmanı tarafından el üstünden uygulanır. Verilen anestezi uygulaması sayesinde hasta acı, ağrı ve sızı duymaz.

Bu uzmanın işini kolay ve hızlı bir şekilde yapmasına da olanak sağlar. Burada verilecek olan anestezi uygulaması diğer genel anesteziler gibi değildir. Hasta uygulamanın bitmesi ile hemen uyandırılır. Kısa süreli kendinden geçiren bir işlem de denilebilir. Uyuma işleminin tamamlanmasından sonra anne adayına gerekli olan pozisyon verilir. Bu pozisyon kadın doğum uzmanlarının muayene masalarındaki pozisyona benzer. Sonrasında steril bir örtü ile genital bölge örtüler mikroplardan korunur.

Yumurtaların büyüme aşamalarının izlendiği sistem olan ve transvajinal ultrason adı verilen makinenin yan kısmında bulunan aletlere yumurtanın toplanmasından kullanılan iğne geçirilir. Bu şekilde ultrasondan yumurtalara bakılır ve yumurtalar görüldüğünde makinenin yanında bulunan aletler ve iğne ile yumurtaların iç kısmına girilir. Bu şekilde de yumurtalar alınır.

Yapılan tüm uygulamanın uzun bir süreç olduğu düşünülse de düşünüldüğü kadar uzun değildir. Genelde 10 dakika içinde tamamlanır ve sonlanır. Alınan yumurtalar hasta başında bekleyen embroyolog uzmanına bekletilmeden verilmelidir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle