Tüp Bebek Uygulaması Aşamalarından Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Yapılması Gerekenler ve Yan Etkileri

Yumurta toplama işlemi sonrası transfer uygulamasının bitimiyle birlikte kadında meydana meydana gelebilecek değişiklikler ve yaşanabilecek yan etkiler nedeniyle alınabilecek tedbirler hakkında detaylar

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama

Yumurta toplama işlemi sonrasında tüp bebek uygulamasıyla ilgili önemli bir yol kat edilmekte ve bu işlem sonrasında kadında çeşitli değişikliklerin yanında yumurta toplama işlemi sonrası yan etkiler de görülebilmektedir. Yumurta toplama işlemi sonrası yan etkilerden etkilenmemek için alınması gereken tedbirlerden bahsedeceğiz.

Yumurtaların gelişimlerinin izlenmesi ardından uzman tarafından yapılan çatlatma iğnesi vasıtasıyla yumurtalar son olgunluğa erişecektir.Çatlama iğnesinin yapılmasının ardından yaklaşık 36 saat sonrasında son olgunluğa erişilen yumurtaların toplanma evresi gelmektedir. Genel bilinen yanlışlardan birisi yumurta toplama işleminin adet gününe göre yapıldığıdır, fakat bu durum doğru değildir.

Yumurta toplama işleminin gerçekleştirileceği günün yumurtaların gelişim sürecinin izlenmesiyle ve yumurtaların uzman tarafından istenilen olgunluğa eriştiğine kanaat getirilmesiyle belirlenmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar yumurtaların gelişim sürecinin yaklaşık olarak 12 – 15 gün arasında gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Yumurta geliştirme durumu bir tedavi aşaması olarak değerlendirilmelidir. Tüp bebek tedavisinde uygulamanın bu aşaması genellikle kadının adet gördüğü günün üçüncü günü başlamaktadır. 12 – 15 gün yumurta gelişme sürecini bu süreye ekleyecek olursak yumurta toplama sürecinin adet döneminin 15 – 20. günleri arasında gerçekleştiğini söylemek doğru olacaktır.

Yumurta toplama işlemi çok uzun bir süreç olmamakla birlikte hastaların gündelik yaşamlarına devam edebilmeleri çok uzun zaman almamaktadır. Fakat sürecin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için uzmanlar tarafından önerilenlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Uzmanlar tarafından yapılan öneriler hastanın gündelik yaşamına hızlı ve ağrı olmadan dönebilmesini sağlayabileceği gibi gebelik sürecinin başarılı bir şekilde başlamasına da ön ayak olacaktır.

Hem sürecin herhangi bir sağlık problemi olmadan, işlem ağrısı olmadan atlatılması hem de gebeliğe bir adım daha yaklaşabilmeniz açısından tüp bebek tedavisi uygulamaları arasında yer alan yumurta toplama işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar ve hangi durumları yaşadığınızda doktorunuzu aramanız gerektiği hakkında detayları yazımızın devamında işleyeceğiz. Birazdan sıralayacağımız tüm maddeler uygulama sonrasında dikkat edilmesi gereken tüm adımları içermektedir. Bizim saydıklarımız haricinde uzmanın ekleyeceklerine de dikkat etmelisiniz.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrası Yapılması Gerekenler

Yumurta toplama evresi tüp bebek tedavisinde en önemli aşamalardan birisidir. Yumurta toplama işlemi sonrasında gerçekleşecek ve yaşanacakların gebeliğin olup olmaması durumunda doğrudan ilgilidir. Bu nedenle kadın önceden yumurta toplama işlemi sonrasında yaşayacaklarını bilmeli ve sürecin nasıl işlediğini kendisi de takip ederek doktorla koordineli bir şekilde ekip edasıyla çalışmalıdır.Yumurta toplama işlemi sonrası yapılması gerekenlerden bahsedecek olursak;

  • Yumurta toplama işlemi farklılıklar gösteriyor olsa da genel olarak uzun bir süreç değildir. İşlem genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle işlem sonrasında kişide üç – dört saat sonra ortadan kalkacak hafif sersemlik durumu görülebilmektedir.
  • İşlem sonrasında vücutta yorgunluk ve uykuya meyilli olma durumu gözlenebilir. Tüm bunlar kadının dinlenmesinden sonra geçecektir.
  • Yumurta toplama işlemi sonrasında adet sancısına benzetebileceğiniz bir ağrı yaşanabilmektedir. Vajinal kanamalar görülebilir, bunlar lekelenme şeklinde az görülmektedir. Lekelenme şeklinde kanamalar sizi endişelendirmemelidir.
  • Mide bulantısı ve sonrasında kusma yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlardan kolay kurtulabilmek amacıyla baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Mideyi yormayacak olan bisküvi ve çay gibi ürünleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Mide bulantısı olmadığı durumlarda uzman tarafından aksi belirtilmedikçe dikkat etmeniz gereken yiyecekler bulunmamakta, standart beslenmeye devam edilebilir.
  • Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi sonrasında gebelik oluşuncaya kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.
  • İlaçlar uzman tarafından aksi belirtilmedikçe toplama işlemi sonrasında da tüp bebek tedavisinde başarılı olmak için kullanılmaya devam edilmelidir.

Yumurta Toplama İşlemi Yan Etkileri

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi sonrası kadında görülebilecek bazı durumların doktora aktarılmasının gecikmesi durumunda farklı sonuçlar doğabilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki saydığımız durumları yaşayan veya kendisinin doktora danışması gerektiği bir konuyu yaşayan kadının çekinmeden uzman hekime başvurması gerekmektedir.

  •  Yumurta toplama işlemi sonrasında karın ağrısının şiddetli bir şekilde görülüyor olması durumunda,
  • Karında gerginlik, şişlik ve şişkinlik görülmesi ve bunun gittikçe arması halinde
  • Bulantı ve kusmaların tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesine rağmen devam etmesi halinde
  • Kadının idrar yaparken problem yaşaması, idrar yapamaması veya yapıyor olması halinde idrarda kan görülmesi ve kabızlık durumunda,
  • Vücudun sıcaklığının 38 santigrad derecenin üstünde olması durumunda,
  • Dinleniliyor olmasına rağmen geçmeyen ciddi yorgunluk ve halsizlik hissedilmesi durumlarında doktora başvurulmalıdır.
Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 3,67
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle