Tüp Bebek Transferinde Yumurta Toplama Detayları Nelerden Oluşmaktadır?
Tedavi işleminde anne adaylarına uygulanacak olan yumurta çatlatma iğnesi öncesi yumurtaların iç kısmında meydana gelecek olan kesecikler açılır ve içinde bulunana yumurtalık toplanır.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır
Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisi uygulamasının ilk aşaması arasında yer alır. Tedavi işleminde anne adaylarına uygulanacak olan yumurta çatlatma iğnesi öncesi yumurtaların iç kısmında meydana gelecek olan kesecikler açılır ve içinde bulunana yumurtalık toplanır. Yumurta toplama tüp bebek tedavisinde işlemlerden yumurtalıklara uygulanacak olan ilaçlar ile uyarılma işlemi sağlanır. Tüp bebek yumurta toplama kapsamında uyarılması içinde çatlatma iğnesi uygulanmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi sonrası 35 saatlik bir zamandan sonra toplama yapılır. Bunlar laboratuvar ortamında bekletilir ve olgunluk durumuna getirilir. Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi nasıl yapılır, bunun için zamanın tayin edilmesi oldukça önemli bir detaydır. Sayıca fazla ve kalite yumurtalara ulaşmak için anne adaylarının merkezde kalması gerekir. Bu tarz sorunlar tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemleri boş folikül sendromu olarak isimlendirilir. Sorun karşısında zor bir durum oluşsa bile lokal anestezi ile opu çatlama iğnesi tekrardan yapılır. Tüp bebekte yumurta toplama işlemi nasıl yapılır, opu çatlama iğnesi hastanede titizlik içinde yapılır.
Opu iğneleri uygulama işleminde ve tedavisinde lokal anestezi ile yapılır ve kadında ağrılı süreçler meydana gelebilir. Transfer uygulaması yapılması için hastaya ilk olarak rahim içinden zor oluyor da olsa ultrason çekilir. Bu şekilde transfer tedavisinde yumurtalıkların sağlık durumuna bakılır. Yumurtalıklarda sorun mevcut değilse ve sağlıklı durumda ise kişiye lokal anestezi uygulanır ve toplama yapılır. Lokal anestezi kişilerin ağrılı ve zor zaman geçirmemesi için gereklidir.
Anestezi yapılmasından sonra kanül adı verilen cisim ile rahmin içinde oluşan yumurtaları kesesinde tutan folliküllerin içine girilerek sıvı, iğne yardımı ile çekimi yapılır. Buradan elde edilmiş olan sıvılar ile ne düzeyde yumurtalar olduğuna bakılır. Mevcut yumurta yoksa anestezi desteği ile ağrılı olmayacak şekilde folikülün iç kısmı opu ile yıkanır. Bu şekilde transfer yönteminde uygulanan işlem sonlandırılır.
Uygulama İle Alakalı Merak Edilen Sorular
Yumurtaların Toplanması Ağrılı mıdır?
Transfer için yapılacak olan işlemlerde anestezi yapılmazsa ağrılı bir süreç anne adayını bekler. Opu sürecinin bitmesinden sonra yapılır ve nasıl yapılacağı konusunda uzman detay verir. Geçmiş dönemlerde yumurtalar ile alakalı bakım işlemi canlı bir şekilde yapılırdı. Uzun süren bu işlemlerde anne adaylarının fazlasıyla canı yanardı. Transfer, opu işlemi yanı sıra kişileri en çok ağrılı olduğu için tüp bebek tedavisinin nasıl yapılacağı düşündürürdü. Günümüzde lokal anestezi ile yapıldığı için kısa sürer.
Kanama Ya Da Başka Şikâyet Olur Mu?
Transfer işlemi kapsamında yapılan bu işlemlerin sonrasında azda olsa ağrı oluşabilir. Ağrının ne düzeyde olduğu ve ne kadar süreceği kişiye göre şekillenmektedir. Ağrılar uzun sürer ya da kısa sürer bunun içinde uzman genelde ağrı kesici tavsiyesinde bulunmaktadır. Zor bir süreç olduğu için hafif düzeyde kanama olabilir ama bu kanamlar genelde kısa süre içinde geçer. Transfer sürecinde sizleri korkutacak kadar çok kanama olursa ve kendiliğinden aynı gün içinde kesilmezse muhakkak uzman ile görüşülmelidir. Uzmanlar bu anlamda tampon uygulaması yaparlar. Yalnız kişilerin evde ped kullanımı yapması gerekir. Kendinin tampon kullanması ya da uygulamasını yapması riskli bir durum oluşturabilir. Bundan kaynaklı aşırı düzeyde kanamalar olduğunda uzman gelinceye kadar beklenmelidir.
Komplikasyon Gelişir mi?
Transfer uygulaması sonrası işlemlerin bitmesine kadar nadir de olsa komplikasyon gelişebilir. Bunlar yumurtalıklarda kanama pelvik enfeksiyon ve vajende kanama olarak karşımıza çıkar.
Yumurta Toplama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
- Hasta olan kişi genelde 1 saat sonrasında merkezden ayrılır ve doktor 1 gün boyunca kendini zorlamayacak şekilde istirahat etmesini ister. Kendini yoracak kadar zorlanmamalıdır.
- Bir gün bitesiye kadar araç kullanılmamalıdır.
- Acil bir durum yoksa gündelik yaşama 1 gün bitesiye kadar ara verilir.
- Belli başlı hareket kısıtlamaları meydana gelir. Bu kısıtlamalar konusunda kişi kendini zorlamamalıdır.
- Yeme ve içme konusunda zorlama yoktur.
- Alkol ile sigar bu dönem içinde tüketilmemelilerdir.
- Cinsel ilişkiye girilmesi kesinlikle yasaktır.
- Banyo ya da duş tarzında ihtiyacı olan kişilerin 1 gün sonra ılık su ile bu işlemi yapması gerekir.
- Parasetomol tarzında olan ağrı kesicilerin kullanımları bu aşamada serbesttir.
- Progestan ya da Crinone Jel tarzındaki kapsüllerin kullanımları da toplama gününde başlanmalıdır.
- Sonrasında farklı olarak nelere dikkat edileceği konusunda doktorlar hastalarına detay verir.