Çocuk Sahibi Olmak İsteyenlerin En Merak Ettiği Soru, Yumurta Nakli veya Donasyonu Caiz Mi?
Çocuk sahibi olmayı her ebeveyn ister. Ama bazen şartlar el vermez, ne yapsalar istedikleri sonuca ulaşamazlar. Gelişen teknoloji çocuk sahibi olmak isteyenlere yeni umutlar yeni alternatifler sunuyor. Peki, bu alternatifler dini olarak ne kadar uygun?
İçindekiler
Yumurta Nakli İle Hamilelik Mümkün Mü?
Hayatta her şeye sahip olmayı isteriz. Bazen istesek te elde edemeyiz ve farklı alternatiflere yöneliriz. Çocuk sahibi olma konusunda da çeşitli yöntemler uygulanmaya başlandı. Bunda teknolojinin gelişmesi, yadsınamaz bir gerçektir. Normal yollardan bebek sahibi olmaya çalışan çiftler, bazen ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olamazlar. Tüp bebek yöntemini denemeyi düşünürler; ama işin bir de dini boyutu var tabi. Bizler bu konuyu sağlam kaynaklardan araştırdık.
Yumurta Nakli İslama göre Caiz mi?
İslam’ a göre yumurta nakli caiz midir? İslam dininde normal yollarla çocuk sahibi olamayanlar için, tüp bebek yöntemi uygun görülmüştür, bir sakıncası yoktur. İslam dininde, her şey ince eleyip sık dokunmuştur. Kimse, mağdur edilmemiştir.
Tüp bebekte cinsiyet belirleme caiz mi? Cinsiyetlerin dağılımı konusunda sıkıntı olacağı düşünüldüğünden, pek uygun görülmemiştir. Bazı toplumlar cinsiyetlerin erkek olmasını istemektedir. Bu da cinsiyet dengesizliğine yol açar.
Tüp bebek yöntemini denemeyi düşünürler; ama işin bir de dini boyutu var tabi. Bizler bu konuyu sağlam kaynaklardan araştırdık. İslam’a göre tüp bebek caiz mi?
Ne Gibi Şartları Vardır?
Dinimize göre tıbben zorunlu kalınmadıkça, cinsiyet tercihi uygun değildir. Ayrıca tüp bebek caiz mi cübbeli ve tüp bebek caiz mi mustafa islamoğlu bu konuda önemli açıklamalarda bulunmuşlardır. Ebeveynlerin bu konuda hassasiyet göstermeleri gerekir. Neslin devamı söz konusu, canımızın istediğine göre hareket edemeyiz. Yarın, bunun hesabı olacaktır. Doğru kararlar vermeli ve bu kararlar doğrultusunda hareket etmeliyiz.
Kimsenin hakkına girmemeliyiz. Bu kişi hele ki evladımız ise… Bir başka üzerinde durulması gereken konu; ‘donasyon’ mevzusudur. Donasyon; hamile kalma durumu çok düşük olan kadına, bir başkasının yumurtasının nakil edilmesi ile oluşan bir yöntemdir. Yeni uygulanmaya başlanan bir yoldur.
Peki, yumurta donasyonu caiz mi?
Bu konu, çok hassas bir konudur. Dinimizde her şey, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür.
Bu uygulama ne bizim dinimizde ne de başka dinlerde caiz görülmemiştir. Çünkü hiç tanımadığınız belki de yüzünü hayatınız boyunca hiç görmeyeceğiniz birinin yumurtasını kullanıyorlar. Bu yumurta ile sperm hücresi birleştiriliyor. Bu işlem, bir kere bizim geleneklerimize terstir. Ayrıca doğacak çocuk, kendi haklarından bihaber doğacaktır. Kanunen uygun görülmez. Yumurtayı alan ve veren, asla birbirini tanımaz. Maliyeti pahalı bir uygulamadır.
Dinimizde her şey, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür.
Bu Uygulamayı Kimler Yaptırabilir?
- Kanser tedavisi gören kadınların yumurtalıkları zarar görür, hamile kalmaları düşük bir ihtimaldir. Bu yüzden bu yöntem kullanılabilir.
- Erken menopoza girmiş genç kadınlar,
- Yumurtalıklarında problem olan kadınlar,
- Tüp bebek tedavisi görmüş; ancak sonucu başarısız olan kadınlar,
- Genlerinde tehlikeli hastalık taşıyan kadınlar, bu yöntemi kullanmayı tercih edebilirler.
Birçok ülkede bu yöntem kullanılıyor; ama bizim ülkemizde bu yöntemin kullanılması yasal değildir. Nedenlerini yukarıda belirttik. Yaşanılan hastalıklar, yanlış ilaç kullanımı ve stres gibi nedenlerden ötürü, kadınların hamile kalması zorlaşmaktadır. Dinimiz tüp bebek konusunu hoş görüyor. Umarız ki hiç böyle şeylere gerek kalmasın, herkes anne baba olabilsin.