Yumurta Dondurma İşlemi Nedir, Aşamaları ve Süreçleri Nelerdir?
Yumurta dondurma işlemi çeşitli nedenlerden dolayı ilerleyen yıllarda bebek sahibi olmak isteyen bayanların sık uyguladıkları yöntemler arasında yer almaktadır. Yumurta dondurma işleminin aşamaları ve işleyiş süreçleri ile birlikte detayları hakkında bilgiler.
İçindekiler
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta dondurma işleminin ülkemizde ve dünya genelinde kadınların evlilik ve çocuk sahibi olma yaşlarının çeşitli nedenlerle ileriye atılmasıyla doğrudan ilgisi olmasa da dolaylı da olsa ilişkilidir. Eğitim ve kariyer planları doğrultusunda en verimli çağlarını fark etmeden geçiren kadınlar günü gelip çocuk sahibi olmak istediklerinde geç kalmış olabilmektedirler.
Doğal yollar ya da tüp bebek yöntemi ile gebelik şansı yaş ilerlediği için azalan hastalar için oldukça uygun görünen yumurta dondurma işlemi tıpta umut verici bir yöntem olarak uygulanmaktadır.Hamile kalmak isteyen kadınlar yaşı ne kadar ilerlemiş olursa olsun gebe kalmak istediklerinde çözdürülen yumurtaların döllenme ve canlanma olasılığı ve kalitesi dondurulduğu andaki özellikleri taşımaktadır.
Canlandırılmak için bekletilen yumurtaların bu işlemler sayesinde daha sağlıklı kalması ve döllenme sonrasında oluşan gebelikle dünyaya gelecek bebeklerinde daha sağlıklı dünyaya gelmesi beklenmektedir.
Yumurta dondurma işlemi, kadınların yumurta üretimlerinin devam ettiği dönemlerde tıbbi yöntemler ile yumurtaların toplanarak ilerleyen yıllarda kullanılmak üzere saklanmasıdır.
Bu işlem tüm dünya genelinde tıbben belirlenen zorunluluk halinde uygulanabilmekte olup kadınların doğurganlığının koruma altına alınabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Yumurta dondurma işlemi kadınların adet döngüsü yaşanılan dönemde gerçekleştirilir. Bahsi geçen işlemin uygulanabilmesi için öncelikle hormonal ilaçlar kullanılarak kadın yumurtalıkları uyarılır. Uyarılmış kadın yumurtalıklarından olgun yumurtaların vajinal ultrasonografi yöntemi ve de OPU denilen özel yumurta toplama iğnesi ile uzman kişi tarafından alınması gerekmektedir.
Toplanan yumurtalara herhangi transfer işlemi ya da döllendirme yapılmamaktadır. Toplanan yumurtalar inceleme altına alınır muayene edildikten sonra hastaya uygun olan -196 derece içinde sıvı azot bulunan taşıyıcı tanklarında saklanarak istenilen sürelerde kullanılabilmesi için muhafaza edilmektedir.Yumurta dondurma yönteminde vitrifikasyon adı verilen işlem oldukça pratiktir. Bu işlem pratik olması yanında uygulama sırasında titizlik istemektedir.
Hızlı dondurma ile yumurtaların kristal buzlanma yapmaması ve zarar görmesi önlenmiş olur. Yumurtaların çözdürüldüğünde canlılığını koruyabiliyor olması önemlidir. Vitrifikasyon yöntemi ile yumurta çözdürüldüğünde canlılığı %90 ve üzeri oranlarda sağlanabilmektedir.
Çözdürülen yumurtaların erkekten alınan sperm ile döllendirilerek rahme transferi yapılır. Transfer işleminden sonra alınan sonuçların taze embriyo transferine yakın sonuçlar gösteriyor olması uygulamayı yaptırmayı düşünenler içinde umut vericidir.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Yapılır?
Yumurta dondurma işlemi henüz ülkemizde yurt dışında olduğu kadar yaygın bir şekilde tercih edilmemektedir. Fakat geçmişte ülkemizde yaygın tercih edilmiyor olmasına rağmen bugün tercih edilen sağlık alanında birçok yöntemin bulunması yumurta dondurma işleminin de yıllar sonra ülkemizde popüler bir şekilde uygulanabileceğinin göstergesi olabilmektedir.
- Yumurta dondurma işlemi kariyer planları ve çeşitli sebeplerle kendi isteğiyle çocuk sahibi olmayı daha ilerleyen yaşlara erteleyen kadınlar için uygun görülen bir yöntem olması yanında zorunlu sebeplerle bu yola başvuran kadınlar için daha önemlidir.
- Kanser hastalığı ile baş etmek zorunda olan kemoterapi ve radyoterapi alacak olan kadınlarda yumurtalıkların zarar görme ihtimali söz konusu olduğu için tedavi öncesinde bu işleme başvurulabilir. Yine kanser nedeni ile rahmi kalan ama yumurtalıkları alınması gereken kadınlarda işlem öncesi yumurta dondurulması söz konusu olabilmektedir.
- Erken menopoza giren ya da aileden gelen erken menopoz riski taşıyan kadınlarda da önceden düşünülerek bu yönteme başvurulabilir. Belirli bir yumurta rezervi ile doğan kadınlar her ay adet döngüsüyle rezervlerinde azalma yaşarlar. Özellikle 35 yaş sonrası bu durum gebelik şansını düşürebileceği için gebeliği erteleyen kadınlar yumurta ürettikleri dönemlerde dondurma işlemi yapabilirler.
- Ayrıca tüp bebek tedavisi sırasında kadından alınan yumurtalara karşılık erkekten beklenen kalitede sperm alınamaz ise kadın yumurtaları dondurulup erkekten sperm alınana kadar tekrar kullanılmak üzere saklanabilmektedir.