Yerleşme Kanaması Ağrıları, Belirtileri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Yerleşme kanaması ağrıları istenmeden ortaya çıkabilecek gebeliklerde regl kanamaları ile karıştırıldığı için gebeliklerin geç farkına varılmasına neden olabilmektedir. Bunun önlenmesi için yerleşme kanaması ağrıları, belirtileri ve etkileri hakkında detaylı bilgiler.

Yerleşme Kanaması Ağrıları

Yerleşme kanaması ve regl kanamalarının karıştırılması konusunda yaşanılan sıkıntıların ortadan kaldırılması için yerleşme kanaması ağrıları, kadına etkileri ve belirtileri detaylı bir şekilde incelenmelidir. Her çift planlı şekilde hamileliğe hazırlanmayabilir. Yaşanılan korunmasız ilişkilerde gebelik riski yüksek olacağı için anne adayı hamile kalmış ama farkına varamamış olabilmektedir. Bu durumlarda anne adayı normal regl kanaması olduğunu düşünüp yerleşme kanamasının farkına bile varmadan ilk iki ayını tamamlar.

Anne olmayı planlayan ve heyecanla bekleyen kadınlarda ise beliren her kanama bir korku yaşatmaktadır. Tüm bu korkuların aksine implantasyon (Yerleşme) kanaması korkulacak bir kanama değil gebeliğin oluştuğunun habercisi olan bir kanamadır.

İlişki sonrası rahime yerleşen erkek spermleri ile kadın yumurtasının döllenmesi sonucu embriyo oluşmaktadır. Döllenmeden sonra kadın yumurtası tüplerden geçip anne adayının rahim duvarına yapışarak yerleşir. İmplantasyon (Yerleşme) kanaması dediğimiz olay tam bu aşamadaki yerleşmeden meydana gelen bir kanamadır.

Kadınların adet dönemlerine yakın tarihlerde gerçekleştiği için adet kanaması mı yerleşme kanaması mı karıştırılabilir. Ama yerleşme kanamasının yoğunluğunun az olduğu, daha açık renkte olduğu ve kısa sürdüğü bilinirse karıştırma ve endişe ortadan kalmış olacaktır.

İmplantasyon (Yerleşme) kanaması gerçekleşme zamanlarına bakıldığında farklı üç zamanda karşımıza çıkmaktadır. Bu zaman aralıkları, regl olma tarihinden birkaç gün öncesinde, regl olması beklenen günde ya da regl olması beklenilen tarihten birkaç gün sonradır ve en çok üç gün sürmektedir. Bu dönemlerde cevabı en çok merak edilen sorulardan birisi de yerleşme kanamasının ağrı ya da sancı yapıp yapmadığıdır.

İmplantasyon süresi içindeyken anne adaylarında birkaç gün sürdüğü gözlenen kramplar görülmektedir. Bu kramplar adet dönemlerinde yaşanılan krampların aksine daha hafiftir. Ağrı şeklinde değil de karnın orta alt bölümünde etkisini gösteren hafif sancı ya da kramp olarak ortaya çıkar. Ancak uzun süreli ve şiddetli sancılar oluşur ise uzmana başvurulması önerilmektedir.

Yerleşme Kanamasının Belirtileri ve Etkileri

Çoğu zaman adet kanamasıyla karıştırılan ve fark edilemeyen İmplantasyon (Yerleşme) kanamasının belirtileri iyi bilinirse diğer kanamalardan ayırt edilmesi kolaylaşacaktır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.

  • En belirgin özellik açık pembe ve ya kahverengi renkte oluşan lekelenmelerdir. Kısa süreli olan bu lekelenmeler tehdit içermez ve endişe duyulmasına gerek yoktur.
  • Adet sancılarına benzeyen ancak o kadar şiddetli ve uzun süreli olmayan kramplar da belirleyici olmaktadır.
  • İmplantasyon sürecinde göğüslerde meydana gelen hassasiyet, ağrı ve şişkinlikte bir belirti olarak kabul edilmektedir. Bu hassasiyetler adet döneminde ilk günlerde hissedilirken implantasyon döneminde dönemin sonuna kadar devam etmektedir.
  • Belirtilerin bir diğeri ise yükselen vücut ısısı ve sıcak basmalarıdır. Kadınlarda meydana gelen yüksek vücut ısısı değişimi uzun sürmemekte bir iki gün içinde normale dönmektedir.
  • Sık idrara çıkma,
  • İştahsızlık ve yemek konusunda seçici olmak
  • Mide bulantısı, yorgunluk, kabızlık gibi durumların yanında sivilce ve akne gibi durumlar da yerleşme kanamasının belirtileri ve etkileri arasında sayılabilir.

Üstüne görme olarak ta adlandırılan bu kanama türünün gebeliğe herhangi bir olumsuz etkisi ve zararı yoktur. Embriyonun rahim duvarına gömüldüğü anda oluştuğu için bebeğe de herhangi bir şekilde zarar vermemektedir. Bu durumda karşılaşılabilecek tek sorun annenin gebeliği geç fark etmesine neden olmasıdır. Buradaki olumsuzluk gebeliğin farkında olmayan annenin radyasyona maruz kalabilme ve uygun olmayan ilaçları tüketebilme ihtimalinin doğuracağı olumsuz sonuçlardır. Böyle bir durum söz konusu ise ya da bir şüphe duyuluyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve bebeğin durumu kontrol edilmelidir. Bebeğin sağlık durumunu tehlikeye sokmuş bir olumsuzluk söz konusu olması halinde uzman heyetlerin kararları sonucu gebelik sonlandırılması gerekebilir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (7 oy, ortalama: 3,14
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle