Kadınlarda Yerleşme Kanaması Hakkında Merak Edilenler?
Kadınlarda yumurtlama işareti lekelenme ve kramp halinde olur. Yerleşme kanamasında diğer adıyla implantasyon 1-2 gün kramp olarak yaygın görülür. Bu kanamalar embriyo gömme esnasında rahim duvarlarının sürekli kasılmasıyla alakalıdır.
İçindekiler
Yerleşme Kanaması Nedir?
Uzun süreli kramplar sağlık açısından iyi değildir ve uzun süreli kramplar olursa ve şiddetli oluyorsa başka sağlık sorunlarına işaret olabilir ve böyle durumlarda doktora başvurmakta yarar vardır. Diğer adıyla tıp dilinde imlantasyon olarak adlandırılan yerleşme kanaması, hamile kalınmak istendiğinde ya da korunmasız şekillerde cinsel ilişki sırasında gerçekleşebilen hamilelik belirtisi olarak bilinen kanama türüdür. Yerleşme kanaması kadının yumurtlama zamanında spermle döllenerek yumurtaya yerleşir. Bu durumda rahim duvarlarında kan akışı oluşur. Bu akış durumu kanama türüdür. Hamilelik dönmelerinde kadınlarda oluşan bir kanamadır. Bazen bu durumun yerleşme kanaması mı regli mi diye kafada soru oluşabilir. BU kanama şeklini birbirinden ayırabilmenin bir kaç yolu bulunur.
- Yerleşme kanaması genelde pembemsi veya kahverengi olur. Regli kanaması ise daha koyu kırmızı olur ve pıhtılaşmış kan halinde gelir. Bu şekilde ikisi arasında farkı anlayabilirsiniz.
- Regl kanaması genelde 28 gün sürer. Yerleşme kanaması ise yumurtlamanın 9. gününde olabilecek bir kanamadır.
- Regl kanaması 3 ile 7 gün arasında devam eder. Ama yerleşme kanaması sadece lekelenme olarak görülür.
- Regli kanaması her aybaşında ya da sonunda sürekli görülür. Yerleşme kanaması genelde lekeler halinde görülür ve ne kadar süreceği belli değildir..
- Regl kanaması birçok ağrılara sebep olabilir ama kanama bittikten sonra geçer. Yerleşme kanamasında ise aynı ağrılar olur fakat bazen birkaç ay bazen ise hamilelik boyunca sürebilir.
Bir diğer belirtide, kadınların vücudunda oluşan vücut ısı değişimleridir. Bu durumda kişilerde genellikle yüksek vücut ısıları oluşabilmektedir.. Ancak oluşan bu vücut ısıları uzun süreli olmaz. Birkaç gün içerisinde vücut ısınız normal seviyeye döner. Vücut ısısının artması genellikle yumurtlama sırasında oluşur. Belirtiler arasında sık sık idrara çıkma durumlarda vardır ve genellikle embriyonun rahim duvarına tutunması, gebelik hormonunun salgılanmasıyla oluşur. İdrara sık çıkma durumu özellikle geceleri kadınları zor durumda bırakır ve etkiler çünkü sürekli uyanırlar ve uyku sorunu yaşamaya başlarlar. Bir başka belirti ise, kişilerin yemek düzenlerinde değişiklikler olur. İştahsızlık sorunu yaşarlar ve yemeklere karşı hassasiyet oluşur ve sevdikleri yemeklerden nefret etmeye başlayabilirler. Bunların dışında diğer belirtilerden biride sıcak basmasıdır. Bu belirtiler diğerlerine göre daha az yaşanır. Sıcak basmaları genelde 50 dakikalık süreçlerde devam edebilir. Bu durumun nedeni olarak ise, yumurta gömme sırasında hormon düzeylerinde hızlı değişimlerin olmasıdır.
Belirtiler arasında sık sık idrara çıkma durumlarda vardır ve genellikle embriyonun rahim duvarına tutunması, gebelik hormonunun salgılanmasıyla oluşur
Yerleşme kanamasında tek neden yumurtanın döllenmesiyle ilgilidir. Bu kanama hamileliğin ilk zamanlarında gerçekleşir. Ama bu kanama bebeğe zarar vermez.
İmplantasyon kanamalarının en yaygın belirtileri ise şöyle sıralanmaktadır;
Yerleşme kanaması aynı zamanda lekelenme olarak da bilinir. Bu lekelenmeler 7 ile 10 gün arasında sürebilir. İmplantasyon ile birlikte meydana gelen belirtilerinden birisi ise, göğüslerde oluşan belirtilerdir.. Bu durumda, göğüslerde de ağrı, şişkinlik ve hassaslık meydana gelir. Kadınlık hormonu seviyelerinin artması ile birlikte, göğüslerde sızlama, şişme gibi şikâyetler oluşabilir. Bu durum 7 gün boyunca görülür. Normal regl döneminde göğüs ağrısı bir veya iki gün sürmektedir. Fakat bu durum her kadında değişkenlik gösterebilir. Bazı kadınlarda çocukluktan kalan ya da anneden geçen üşütme gibi genetik rahatsızlıklar ağrının süresine ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Doktor tavsiyesi yöntemleri ile bu rahatsızlıklar azaltılabilir.
İmplantasyon Tedavisi Nasıl Olur?
Bu kanamalar için tedavileri evde kendinizde yapabilirsiniz. Ancak yukarıda belirtilen belirtilerin dışında başka bir belirti gösteriyor iseniz veya belirtileriniz şiddetli ise doktora danışmalısınız. Ayrıca uzun süre güneşte de kalmamalısınız. Bunların dışında yemek düzeninizi de değiştirmeniz gerekebilir. Bu kapsamda yapmanız gereken diyet vardır. Bunlarda; Hububat ve kepekli ekmekler, et ve balık türü yiyecekler, sebze ve meyve çeşitleri, günlük ürünler ve proteinler yani et, balık, peynir türü besinleri tüketmelisiniz.
Öğünlerinizi, aksatmadan gün içerisine yaymalısınız. Bu durumda az ve sık bir biçimde öğünlerinizi düzenlemiş olursunuz.
Asla idrarınızı tutmayın. İdrarınız tutmak aynı zamanda kramp oluşumuna neden olur. Doğru beslenme ve sağlıklı yaşam, rahmi korumak embriyo gelişimini sağlamakta etkili olmaktadır.
Tüm hamile kadınlar mide bulantısı, baş dönmesi ve tat değişiklikleri gibi implantasyon belirtilerine sahip olmaktadırlar.