Tüp Bebek Tedavisinde Uzun Protokol Uygulaması
Tüp bebek tedavisinde kullanılan uzun protokol tedavisi aşamalardan oluşmaktadır. Bu uygulama ayrıca dünya çapında en çok kullanılan yöntemdir.
İçindekiler
Tüp Bebekte Tedavisi ve Uzun Protokol Uygulaması Nedir?
Uzun protokol tüp bebek tedavisinde kullanılan bir uygulamadı. Dünya çapında en çok kullanılan ve tercih edilen bir yöntemdir. Düzenli olarak 28 gün adet gören kadınlarda âdetin 21 ile 23. gün bir iğne yardımı ile GnRH agonistinin günlük olarak uygulandığı tedavi şeklidir.
Tüp bebek tedavisinde uzun protokol tedavisi işlemlerinde yaklaşık olarak 8 ila 14 gün boyunca hazırlık aşamaları bulunur. Yumurtaların içinde gelişme gösterecek olan foliküllerin büyümeleri konusunda hormonsal baskılama uygulanır. Tedavisi aşamaları kapsamında yapılacak olan iğneyi kişilerin kendisinin yapması mümkün mü, mümkündür. Yapılacak olan iğne deri altına yapılacağından dolayı kısa sürede kişiler tarafından uygulanır. İğnenin kullanıldığı zaman vajinal anlamda kanamalar oluşabilir. Bazı kişilerde ise kanama gözlemlenmez.
Kanamanın 3. gününde veya kanama olmayan kadınlarda iğne kullanımın 14. gününde kadınlara ultrason ile görüntüleme uygulanır. Yapılacak olan ultrason uygulaması kısa sürer, buradan alınan değeler neticesinde ikinci aşama uygulanır. Planlaması yapılmış olan protokol nedir, nasıl yapılır, kaç gün sürer, kısa mı sürer, uzun mu sürer gibi detaylar anlatılır ve yazılı şekilde belge verilir. Tüp bebek tedavisinde uzun protokol kimlere uygulanır, sperm konusunda ve yumurta konusunda sorun yaşayan kişilere uygulanır.
Kısa protokol tedavisi de bulunur. Kısa protokol isminde de anlaşıldığı gibi kısa bir süreçtir.
Tüp Bebek Tedavisinde Uzun Protokol Aşamaları Nasıl Uygulanır?
Ön Siklus; hasta tedaviyi kabul ettiğinde adet döneminin ilk gününde doğum kontrol ilaçlarını bu aşamada kullanmaya başlar. Bu hapların âdetin düzene sokulması ve sonraki aşama hazırlık yapılmasını sağlar. Adet döneminin 21. gün GnRH hormonu alınmaya başlanır. Hormon günlük iğne olarak ya da sprey olarak kullanılır. İğne olarak kısa zaman içinde yapılır ve kaç gün süreceği konusunda doktor detay verir. GnRH ile yumurtada bulunan foliküllerin uyarılması işlemi yapılır. Uygulama kişiden kişiye değişken gösterir mi kaç gün sürer, yumurta toplama dönemine kadar tedavi sürebilir.
Yumurtalıkların uyarılması; yeni girilen adet döneminin 3. günü mü başlanır, bu gün içinde yumurtalıkların uyarılması amacı ile iğne ile hormon verilir. Bu hormonlar daha çok yumurta hücresinin gelişmesini sağlayarak hamilelik şansını yükseltir. Yumurtalıkların uyarılması kaç gün sürer,12 gün sürer ama kişilere göre değişebilmektedir.
Yumurtaların toplanması; yumurtalar kaç gün içinde toplanır, belli bir sayıya ve olgunluğa ulaşan yumurtaları çatlatmak için hormanal iğne kullanımı yapılır. İğne desteği ile 36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. İğnenin yapılması ve yumurtaların toplanması işlemleri oldukça hassastır. Hasta kişiler sabah erken saatlerde ve aç karnına hastaneye gelir. Anestezi yardımı ile uyutulan hastadan 30 dakika içinde toplama yapılır.
Yumurtaların döllenmesi; alınan yumurtalar sperm kalitesi göz önüne alınarak döllendirilir. Döllenme sayesinde anne karnındaki embriyo oluşturulmaktadır. Döllenme işlemi yaklaşık olarak 15 saat içinde meydana gelir. Embriyo transferinin yapılması için gün mü kararlaştırılır, doktorun söyleyeceği günde merkeze gidilmelidir.
Embriyo transferi; transfer işlemi 48,72 ya da 120 saat sonra yapılabilir. Kalitesine göre transfer işlemleri belirlenir ve planlanır. Bebekte sorun olmaması için özen içinde yapılır. Embriyolar ince plastik boru yardımı ile rahim ağzına özen içinde transfer edilmektedir. İşlem oldukça sorunsuz, ağrısız ve basit olduğundan dolayı hastanede yarım saatlik bir dinleme süreci gerçekleştirilir ve sonra hasta taburcu edilir.