Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama Uygulaması Hangi Gün Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işleminin hangi dönemlerde, adetin kaçıncı günü yapıldığı konusunda detaylı bilgilendirmeler.
Yumurta Toplama Öncesi Yapılması Gerekenler
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi yumurtaların olgunlaşmasına müteakip yapılıyor olsa da yumurta toplama işlemlerinden önce farklı adımların izlenmesi gerekmektedir. Yazımızın giriş bölümünde yumurta toplama işlemi öncesi aşamalarından bahsedeceğiz. Daha sonra konumuzu biraz daha özelleştirerek tüp bebek uygulamasında yumurta toplama işleminin kadın adetinin kaçıncı gününde gerçekleştirildiği detayını inceleyeceğiz.
- Tüp bebek uygulaması basit gibi gözükse de aslında detaylı bir işlemdir. İlk olarak hekimle tanışılması ve değerlendirme aşaması gelmektedir. Hekimle yapılan ilk görüşmenin amacı hangi tedavi yönteminin uygulanmasının doğru olacağının belirlenmesi için gerçekleştirilmektedir.
- Hormonların baskılanması tüp bebek tedavisinde uygulamanın ikinci basamağı olarak görülmektedir. Yumurtaların geliştirilmesine odaklanan tedavi yönteminde gelişim sağlanmadan önce düzenli bir şekilde bulunan fazla sayıda yumurtanın oluşturulması gerekmektedir. Düzenli ve yeterli sayıda yumurtanın elde edilebilmesi ise hormonların baskılanması sayesinde oluşturulabilir.
- Yumurtalıkların uyarılması işlemi tüp bebek tedavisinin üçüncü basamağıdır. Başka tedavi yöntemlerinde tek bir yumurta elde edebilme hedefi tüp bebek uygulamalarında fazla sayıda olgun yumurta oluşturulması olarak değişmektedir. Fazla sayıda yumurta toplanabilmesi için yumurtalıkların uyarılması gerekmektedir.
- Dördüncü basamak ise çatlatma iğnesi uygulamasıdır. Üçüncü basamak yaklaşık olarak 10 – 11 gün kadar sürmektedir. Bu süreçten sonra toplumda yumurta çatlatma iğneleri olarak bilinen ilaçlarla yumurtaların son olgunluk evrelerine gelmeleri sağlanmaktadır.
Yumurta Toplama İşlemi Hangi Gün Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde beşinci basamak olarak görülen çatlatma iğnesi yapılmasından sonra gerçekleşen ve bir hayli önemli olan evre yumurta toplama evresidir. Yumurta toplama işleminin adet dönemiyle ilişkili olduğu düşüncesi yaygın olsa da genellikle hangi gün ne zaman yapıldığı hakkında farklı veya yanlış yorumlar yapılabilmektedir.
Yumurta toplama işleminde önemli olan yumurta kalitesinin yüksek olması ve bunun yanında yeterli sayıda yumurta alınabilmesidir. Bu nedenle yumurta toplama işlemi gerçekleşeceği zaman uzman tarafından belirtilen zaman aralığında kliniğe gelmek gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisinde işlemler kadının adet gününün ikinci veya üçüncü gününde başlamaktadır. Bu süreçten sonra gerçekleştirilen tedavi yöntemlerindeki amaç bahsettiğimiz gibi yeterli sayıda ve olgunlukta yumurta oluşumunu sağlamaktır. Bu süreç yaklaşık olarak 10 gün kadar sürmektedir.
Yumurta toplama işleminden önce çatlatma iğnesi evresi olduğunu öğrendiğimize göre çatlatma iğnesinin yapılmasından sonra maksimum 35 saat içerisinde yumurta toplama işleminin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra 30 – 35 saat içerisinde yumurta toplama işlemi gerçekleştirilmezse yumurtaların kalitesi düşebileceği için foliküller içerisinde yumurta çıkmama durumu da yaşanabilir. İşlem hakkında doğru bilinen fakat yanlış olan durumların başında adetin günüyle ilgili olduğudur. İşlemin adetin günüyle alakası yoktur, yumurtaların olgunlaşmasıyla ilgisi vardır.
Yumurtaların toplanmasını ne zaman yapıldığını hesaplamak için tüp bebek tedavisinin adet döneminin ikinci gününde başladığını varsayalım. Yaklaşık olarak 10 gün yumurtaların istenilen sayıya ve olgunluğa ulaşması için süreci başladığımız tarihe eklersek yumurta toplama işleminin adet döneminin kişiden kişiye değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 12. gününde yapılacağını söyleyebiliriz.
Yumurta toplama işlemini adet gününe göre hesaplamak, tüp bebek tedavisinin başladığı güne, yumurtaların ne kadar sürede olgunlaşıp istenilen sayıya ulaşacağına göre değişiklikler göstermektedir.
Yumurta toplama işleminden sonra sırasıyla luteal faz desteği, laboratuvar yani döllenme aşaması ve embriyo transferi gelmektedir. Embriyo transferi gerçekleştirildikten yaklaşık olarak 12 gün sonra ise kadına gebelik testi uygulaması yapılmaktadır.