Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Döllenmesi ve Embriyo Transferi Nasıl Olur?
Çocuk sahibi olmak istemelerine rağmen olamayan çiftlerin sık tercih ettikleri yöntemlerin başında gelen tüp bebek tedavisinin işleyiş basamaklarından olan yumurta döllenmesi ve embriyo transferi hakkında detaylar
Tüp Bebek Tedavisinde Döllenme
Döllenme ve embriyon transferi tüp bebek tedavisi aşamalarında belirli bir nokta alındığını göstermektedir. Yumurtalar toplanır ve yakında bulunan laboratuvarlarda embriyologlar tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme seçilecek olan yöntem klasik tüp bebek yöntemi ise tüp bebek uygulaması için mikro enjeksiyon ise bu işlemler için yumurtaların hazırlanmasından ibarettir.
İşlem için uygun olan yumurtaların seçiminden sonra klasik tüp bebek uygulaması yapılacaksa uygun olan yumurtalar 2 veya 4 saat aralığında özel besi yerinde bekletilmektedir. Yumurta toplama işleminin yapıldığı gün erkekten de sperm alınmıştır. Bu spermler özel yöntemlerle yıkanmaktadır. Özel besi yerlerinde bekletilen yumurtalar ve özel yöntemlerle yıkanan spermler bir araya getirilir.
Yumurtaların ve spermlerin neden bir araya getirildi sorusunun cevabını verecek olursak spermlerin yumurta zarlarını delerek döllenmesinin sağlanması diye kısaca bahsedebiliriz. Spermlerin yumurta zarını delerek yumurta döllenmesini sağlayıp sağlamadıkları 16 – 18 saat sonra yapılan kontrollerle belli olacaktır. Bu aşama bebekte bir gelişim olmasını beklemek, hatta hamile kalınmasını beklemek için çok erken bir süreçtir.
Döllenmenin oluşmasının saptanması sürecin normal işlediğinin bir göstergesidir. Yumurtlamanın olup olmadığı bahsedilen sürelerde kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi
Bebek sahibi olmak istemelerine rağmen olamayan çiftlerin tercih ettikleri tedavi yöntemleri arasında yer alan tüp bebek uygulamasıyla veya farklı bir yöntem olan mikro enjeksiyon yöntemiyle elde edilmiş olan embriyolar yazımızın başında anlattığımız döllenmenin hemen ardından ilk günden itibaren mikroskop altında incelenmektedir. Bu sayede embriyoların gelişim süreçleri yakından takip edilebilmektedir.
Embriyoların yani döllenmiş olan yumurtaların transferi onların rahmin içine yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. İlk gün gelişimleri takip edilen embriyoların transfer işlemi ilk günden sonra ikinci, üçüncü veya dördüncü günde yapılabilmektedir. Dmrdüncü gün sonrasında blastokist adı verilen 5 ve 6 gün dahi embriyoların transferi gerçekleştirilebilmektedir.
Embriyo transferinin yapılmasına karar verilmesinden sonra transfer için hasta muayene pozisyonunda yatırılacaktır. Transferin gerçekleştirilmesi için öncelikle vajina bölgesinin steril kültür sıvıları ile temizlenmesi gerekmektedir.
Bu aşamadan sonra mukus adı verilen salgılar rahim ağzından temizlenmelidir. Bu işlemler devam ederken döllenmiş olan yumurtalar labaratuvar ortamında embriyolog tarafından katater olarak anılan plastik boruya özenli bir şekilde yerleştirilir.
Bu aşamadan sonra tüp bebek tedavisinde embriyo transferi genellikle Ultrasonografi eşliğinde rahmin içine gerçekleştirilmektedir. Transfer işleminin kolaylaştırılmasını sağlamak için uzmanlar genellikle kadının idrar torbasının dolu olmasını uygun görmektedirler. Döllenmiş yumurtaların rahmin içine yerleştirilmesi sonrasında kadının genellikle yarım saat dinlenmesi yeterli gelmektedir. Normal yaşama dönmeden önce transfer işlemi sonrasında ilk 24 saat kadın yorucu hareketlerden ve özellikle yorucu yolculuklardan kaçınmalıdır.
Embriyo transferi sonrasında kadına gebelik testi uygulanıp sonuç öğrenene kadar cinsel perhiz uygulanmaktadır. Bu süreçte neden cinsel perhiz uygulandığını farklı yazılarımızda detaylı bir şekilde anlattık. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmek için sayfamız arasında ufak bir gezinti yapabilirsiniz.