Tüp Bebek Tedavisinde EmbriyoTransferleri Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Embriyo transfer işlemleri tüp bebekte döllenme işlemi elde edildikten sonra belirlenmiş olan sayılarda anne adayının rahimine nakil yapılır. Nakilden sonra iki saat boyunca dinlenilmesi gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?
Embriyo transferi ne zaman yapılmalı, tüp bebekte döllenme işlemi elde edildikten sonra belirlenmiş olan sayılarda embriyo anne adayının rahimine nakil yapılır. Bu işlemede tüp bebek uygulamasında embriyo transferi denir. Transfer işleminin yapılmasından sonra ne zaman ve kaçıncı gün hamilelik testi yapılır, 12 gün sonra gebelik oluşumu ile alakalı gebelik testi yapılır.
Döllenme işlemlerinden sonra kaçıncı gün ve ne zaman embriyo transferi yapılmaktadır, tüp bebek tedavisinde döllenme işleminin tamamlanmasından 2 ila 5 gün sonra anne rahmine yerleştirme yapılmaktadır. Genelde 3. gün tercih edilir. Bu aşamada embriyolar 4 ile 8 hücreli bir formattadır. 5. gün ve 6. gün embriyolar boşluklu şekildedir, bu durumuna blastokist ismi verilir. Bazı durumlarda da blastokist halinde tüp bebek tedavisi kapsamından transfer yapılmaktadır. Buna blastokis transferi denir. Bunun ne zaman ve kaçıncı günde yapılacağı konusunda uzman hastasını bilgilendirir.
Tüp bebek işlemlerinde embriyo transferi ne kadar sürer, 5 ila 10 dakika kadar süren kısa bir işlemdir. Yani kısa süre içinde anne rahmine nakil edilir.
Sızı ve ağrı oluşturmadığından dolayı uygulama esnasında anestezi yapılmaz. İşlemlerin tamamının bitmesinin ardından kişilerin 2 saat boyunca kalkmadan dinlenmesi tavsiye edilir.
Transferler Nasıl yapılır?
Tüp bebek embriyo tedavisinde jinekolojik muayene esnasında alınan pozisyon gibi pozisyon alınır. Sonrasında muayene aleti olan spekulum yerleştirilir ve rahimin ağız kısmı özel sıvılar ile yıkanır. Embriyolog tarafından hazırlanmış olan embriyolar incecik katater desteği ile rahimin iç kısmına koyulur. Tüp bebek embriyo tedavisinde kaç adet embriyonun yerleştirileceği belli başlı kriterler doğrultusunda belirlenmektedir.
Gereğinden daha çok nakil yapılması çoğul olan gebeliklere sebep olabileceğinden dolayı riskli olabilir. Kaliteli olan ve yaşı genç olan yumurtaları kişilere daha az sayılarda nakil edilirken, kalitesi düşük ve yaşı ileri olan yumurtaları kişilere daha çok sayılarda nakil edilir. Embriyoların dış kısmında bulunan zona tabakası kalın durumda ise lazer yardımı ile inceltilir ve sonrasında nakil edilir. Tüp bebek embriyo tedavisinde elde edilen yumurtaların fazlaları dondurulabilir. Bunlar sonraki denemelerde kullanılır. bu şekilde bir daha uygulama gerekli olursa yumurta oluşturma ve toplama aşamalarına gerek kalmadan dondurulmuş olanlar kullanılır.
Transferlerin yapılmasından sonra progesteron ilaçları kullanılır ve ilaçların nasıl kullanılacağı konusunda uzman detaylı bilgi verir. İlaçlar enjeksiyon, vajinal jel ya da tablet şeklinde olabilmektedir. Bunlar dışında kişilerin durumlarına göre farklı ilaçlarında kullanımı tavsiye edilir. Bu aşmada önemli olan hepsinin aksatılmadan ve uzmanın verdiği detaylar kapsamında kullanılmasıdır. Uygulamaların bitmesinin ardından gebelik testi yapılır.
Gebeliğin saptanmasından bebek görülmeyecek kadar küçüktür. Testten 14 gün sonra yapılacak olan ultrason işlemlerinde gebeliğe ait olan kese, tekil, ikiz ya da üçüz olduğu görülebilmektedir.
Bazı kişilerde ultrasonda ikiz ya da üçüz görülen fetüs birkaç hafta sonra kaybolabilir ve fetusun sayısında azalma olabilir. Bu durum çok sık yaşanmamakla birlikte karşılaşılan bir durumdur.