Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Kesesi Ne Zaman Görülür ve Nasıl Belli Olacaktır?
Embriyo transferinden sonra gebelik oluşumu için 12 gün beklenmelidir. Bu esnada gebelik ile alakalı olan hormonlarda yükselmeler meydana gelirken embriyo kesesi oluşumu da meydana gelir.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisinde Ultrasonda Kese Ne Zaman Görülür?
Tüp bebek tedavisinde gebelik meydana gelmesi için embriyo transfer işlemlerinin yapılması gerekir. Embriyo transferinden sonra gebelik oluşumu için 12 gün beklenmelidir. Bu esnada gebelik ile alakalı olan hormonlarda yükselmeler meydana gelirken embriyo kesesi oluşumu da meydana gelir. Transferden sonra rahim kendini gebelik konusunda hazırlamaya başlar ve rahim zarında kalınlaşma meydana gelir.
Bundan sonraki süreç bekleme sürecidir. Çünkü transferden sonra embriyonun kat etmesi gereken bir yol bulunur. Bunun en doğru şekilde geçekleşmesinden sonra embriyo anne rahminde tutunur. Meydana gelen tutunmadan sonra tüp bebek yaptıranlar gebelik sürecine girer. Tüp bebek işlemlerinde transferden sonra lekelenmeler meydana gelebilir. Bu lekelenmeler embriyo tutunmasının bir belirtisi olarak da görülür. Tüp bebek tedavisi içinde bu durum embriyo kesesi ile alakalı tedavinin başarı durumunu da görülür. Gebeliğin tüp bebek ile sağlanması durumunda yapılacak olan testler için 12 gün beklenmelidir. Bu bekleme süresinde Hcg hormon seviyesinin yükselmesi görülür.
Embriyo kesesi belirlemek ve gebelik belirlemesi için kan testi yapılır. Yalnız kesenin oluşması ve ultrasonda gözükmesi için birkaç gün daha beklemek gerekir. Gebelik kesesi ultrasonda yaklaşık olarak 15 gün sonra görülmeye başlar. Ultrasonda embriyo kesesi oluşumu yaklaşık olarak 5 haftalık süreç sonra en net şekilde gözlemlenir.
Ultrasonda Bebek Kesesi Ne Zaman Belli Olur?
Gebelik çiftler açısından oldukça heyecanlı ve karışık bir dönemdir. Anne açısından, baba açısından, bebek açısından ve rahime yerleşmesi açısından oldukça farklı olayların var olduğu bir dönemidir. Bundan kaynaklı olarak da tüp bebek tedavisi de normal gebelik kadar karmaşıktır. Hamile kalan anne adayı bebek ile yaklaşık olarak 40 haftalık bir süreç yaşayacaktır. Hamile kalanlar bu süreç içinde bebekle buluşma evresini bitirmeyi heyecanla bekler.
Hamile kalan kişilerin yumurta gelişimin geç olması, insanlar arasında üstüne adet görme adı verilen durumun yaşanması tarzında etkenler son tarihi ile ultrason sonuçlarının uyumsuz şekilde olmasına sebep olabilir. Hamile kalan kişilerin bu süreç içinde yapılacak olan ultrason ölçümleri dikkatle ilk zamanlarda sık şekilde yapılmaktadır. İlk zamanlarda yapılan ultrason değerlendirmeleri hem anne açısından hem de bebek açısından oldukça önemli detayları sunacaktır. Ultrason ölçümleri yapılabilmesi için hamile kalan kişilerde kesenin olması gerekmektedir.
Bundan kaynaklı olarak da ilk gebelik muayenelerinin olması oldukça önemlidir. Yapılacak olan ilk muayene düşünülenin aksine gebeliğin öncesinde 2 ila 3 ay önce yapılmalıdır. Kadınlar bu anlamda jinekolojik muayeneden geçirilerek, ultrason değerlendirmesine alınmaktadır. Bu esnada kan ile idrar tetkikleri yapılmaktadır. Kullanması gerekli olan vitaminler belirlenmeli hamilelik sağlıklı şekilde hazırlanması sağlanmalıdır. Yani anne adayları hamileliğe daha önceden hazırlanması gerekir.
Bu anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirmesini sağlar. Bu sayede hamile kalanlar tüm süreci oldukça sağlıklı bir şekilde atlatacaktır. Sağlıklı geçirmek doğumunda başarılı şekilde olmasına olanak sağlayacaktır. Doğuma hazırlık açısından da gerekli olan detaylar arasında yer alır.