Tüp Bebeğin Kalp Atışının Duyulması İçin Ne Kadar Beklenmesi Gerekmektedir?
Bebeklerin kalp atışlarının duyulması için anne adaylarının sabırlı olması ve sürecin tamamlanması beklemesi gerekir. Aksi durumlardan hem kendine hem de bebeğine ciddi zararlar vermektedir.
Tüp Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?
Tüp bebeğin de normal gebelikte var olan bebeğin de kalp atışlarını duymak adına anne adayları stresli zamanlar yaşarlar, ne zaman duyulur konusunda her daim detay verilmesini isterler. Özellikle stresli zamanların tüp bebekle hamile kalanları ne kadar fazla etkilediğini unutmamak gerekir. Stresi yaşamakta olan anne adayları hem kendine hem de bebeğine ne kadar zarar vereceğini bilemez. Hamile kalanlar bu stres altında gebelikte yaşanan ilk trimester döneminde gerçekleşebilecek olan düşük sorununu da yaşayabilir.
Tüp bebekle hamile kalanlar bebeğin kalp atışları ile alakalı olan duyumları farklı haftada izleyebilir ve farklı haftada duyulur. Bazı anneler 45 haftada kalp atışlarını duyabilirken ve izleyebilirken bazıları da daha geç haftada izleyebilir ve duyabilir. Yani bebeğin kalp atışları gebelikte ne zaman duyulur sorusuna farklılıklar gösterebilir diyebiliriz. Bu anlamda sabırlı olmalı, ilk kese görünümü yapılmalı, kese görüldükten sonra gebelikte kalp atışı istenmelidir. Kişilere kese ve kalp atışları için doppler ultrason yapılmaktadır. Bu sayede atışları hızlı ve rahat şekilde gebelikte izlemek mümkündür. Tüp bebekte gebelikte en kolay ve rahat kalbin atışları 10 haftada ve 12 haftada izlenebilir.
Bu haftaların öncesinde kese görünümüne bakılmaktadır. 10 ve 12 haftada da kese incelenir. Hamile olan bayanlarda kese görünümünden sonraki süreçler atışların her zaman izlenmesi gerekir. Kalbin atışlarının izlenimi ne zaman ve hangi ultrason tekniği ile yapılır, transvajinal ultrason ile yapılmaktadır. Tüp bebekte kese ve kalbin atışlarının görünmesi için ne yapılacağı, ne zaman yapılacağı konusunda uzmanlar hastalarına detaylı bilgi ve zaman vermektedir. Her gebelikte ve hamile kalınan dönemde kişilerin işleyiş süreci farklı olduğu için bu durumda farklılıklar gösterir.
Özellikle tüp bebek tedavisinde hamile kalan bayanların daha sabırlı olması gerekir.
Bebeğin Kalbinin Atışlarının İzlenmemesi Nedir?
Hamile kalan bazı bayanlarda gebelik kesesini oluşturan plasenta ve zar normal şartlarını tamamlamasa bile yapının içinde bebe izlenmemektedir. Buna boş gebelik adı verilir. Hamileliğin en önemli bulguları kese görünümü ve kalbin atışlarının izlenmesidir. Döllendirilmiş olan embriyolar annelerin tüplerinde ilerleyerek rahimin duvar kısmına tutunur.
Hücrelerin gelişmesi ile kese meydana gelir. 5 hafta içinde bebeğin oluşması ile alakalı belirtilere detaylı şekilde bakılır ama herhangi bir izlenim saptanamamışsa tetkikler yapılır ve boş gebelik durumu olup olmadığına bakılır. Boş gebelik durumu ile alakalı olarak tanı koymadan önce;
- Kesenin durumu
- Kesenin yapısı
- Kesenin gelişimi ile alakalı belli bir süre daha beklenmelidir.
Boş gebeliklerde herhangi bir belirti meydana gelmez, normal süreç işler gibi hamilelik devam eder.
Bu durumun ne olduğunu anlamanın tek yolu kesenin gözlemlenmesi ve atışlar ile alakalı sesin duyulmasıdır. Bebek bulunmuyorsa gebeliğin sonlandırılması gerekir. Sonlandırılmazsa kişilerde şiddetli düzeyde kanamalar ve ağrılar meydana gelir. Bunlardan kaynaklı olarak da düşükler bile yaşanabilir. Annelerin ve babaların tüp bebek konusunda ilerleyen zamanda uzman kontrolünde tekrar deneme yapması daha doğru olur.