Tüp Bebek Sonrası Annede Adayında Oluşan Kahverengi Lekelenme

Tüp bebek transferi yapılan anne adayında bazı nedenlerden dolayı kahverengi lekelenme belirtileri görülebilmektedir.

Tüp bebek normal yollardan hamile kalamayan ve normal yollardan hamile kalma şansı çok az olan çiftlere uygulanan embriyo dışarıda dölleyen bir tedavi yöntemidir. Dünya’da 1978 yılında ülkemizde ise 1989 yılında ilk tüp bebekler dünyaya gelmiştir. Hamile kalma ihtimalini oldukça arttıran bu tüp bebek tedavisinden bir çok çift faydalanmaktadır. Doktorlar tarafından da tercih edilmektedir. Tüp bebekte tedavi kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında birleştirilmesiyle döllenip embriyonun oluşumunu sağlayarak kadın rahmine transfer edilmesi işlemidir. Ülkemizde yaklaşık olarak 30 yıldır kullanılan embriyo transfer yönteminin başarı oranı oldukça yüksektir. Bebek sahibi olmak isteyen bir çok çiftin ilk olarak tercih ettiği bu tedavi yöntemi bir çok çiftin hayallerini gerçekleştirmiştir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır

Tüp bebek tedavisi ilk olarak 1978 yılında İngiltere’de uygulanmaya başlamıştır. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak tüpleri tıkalı kişileri hedef seçilmiştir. Günümüzde sebebi belirlenemeyen kısırlıklarda, yumurta bozukluklarında, her iki tüpünde tıkalı olduğu durumlarda, çikolata kistleri olan kişilerde, servikal etkenlere rastlandığında, sperm sayısı yetersiz olan kişilerde, ve immunolojik etkenler göz önünde bulundurulduğunda tüp bebek tedavi yöntemine başvurulmaktadır.  Ameliyat sonrası tüplerinden biri ya da ikisi alınan hastalarda tüp bebek tedavisinden faydalanılabilir. Tüp bebek tedavisinde tüplerin bir fonksiyonu olmadığı için tüplerin varlığı bir şey değiştirmemektedir. Tüplerden yalnızca bir tanesi kaldıktan sonra bile kişilerin normal yollar ile hamile kalması mümkündür.

Tüp Bebek Nasıl Uygulanır

Kadından alınan her yumurtanın yanına yaklaşık olarak 50 bin adet sperm yerleştirilir. Uygun ısı ve ortamlarda bulunan yumurtanın içine spermin kendi kendine girmesi ve döllenmesi beklenir. Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-3 gün boyunca büyümesi beklenir. Tüp bebekte 4 aşama uygulanmaktadır.   Yumurtaların uyarılması için bazı hormon ilaçları iğne yolu ile vücuda enjekte edilir. Yumurta sayısının arttırılmasında ve büyümesinde yardım edilir. Küçük dozda genel anestezi yapıldıktan sonra yumurtaların toplanması sağlanır. Toplanan yumurtalar babadan alınan spermlerle uygun koşullarda embriyologlar tarafından ısıları korunarak birleştirilir.

Son olarak dışarıda uygun koşullarda döllenen embriyo anne adayının rahmine enjekte edilir. Transferden yaklaşık 15 gün sonra kanda gebelik araştırılır. Kan testi sonucu negatif ise tedavi kesilir ve birkaç gün sonra görülen kanama ile tüp bebek tedavisi tamamen sonlandırılır. Kan testi sonucu pozitif ise bu bebekten haber var demektir. Tedavi sürdürülür. Yaklaşık bir hafta sonra kese görünür. Kese göründükten  yaklaşık bir hafta sonra da bebekte kalp atışları görülür. Bebekte ki düşük riskine karşı tedavi sonlandırılmaz . Tüp bebekte transfer tedavisinde yöntemin başarı oranı %30 %45 arasında değişmektedir. Çiftlerin genetik yapısı bu oranı değiştirmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz

Tüp bebekte tedavinin uygulanabilmesi için adaylarda bazı şartların bulunması gerekmektedir. Mesela bazı şartlardan dolayı rahmi alınmış kadınlar, hiç spermi bulunmayan erkekler, yumurtlama işlevini yerine getiremeyen kadınlar ve menopoza girmiş kadınlar tüp bebek tedavisinden maalesef faydalanamamaktadır. Hormon değerlerinin bozuk olması durumunda hamile kalma şansı çok düşük olduğu için bu durumda uzman kararı gerekmektedir.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Kahverengi Lekelenme Nedenleri

Embriyonun rahime tutunmasından sonra pembe akıntı ve kahverengi lekelenmeler görünmesi normaldir. Kırmızı ve yoğun kanama görüldüğü zaman doktora başvurulmalıdır. Görülen kahverengi akıntı eski kanamalara işarettir.

Kahverengi lekelenme şeklindeki akıntı  embriyo transfer işleminden sonra beklenen bir olaydır. Kahverengi ve akıntı şeklindeki lekelenmelere tutunma kanaması adı verilmektedir. Akıntı şeklindeki lekelenmeler normaldir. Lekelenme ile başlayan aşırı kanamalarda mutlaka doktor ile görüşülmelidir. Gebelik testinin yapılmasına yaklaşılırken görülen adet lekelenmesi olumlu ya da olumsuz sonuçlar gösterebilir. Bu hamile olup olunmadığını belirlemez. Transfer işlemi bittiğinde gelen biraz kanlı kahverengi akıntı normaldir. İşlem sonrasında verilen jel kahverengi lekelenmeye ve akıntı gelmesine sebep olabilir. Yüksek ateş, karında şişlik ve şiddetli ağrı görülürse doktora başvurulmalıdır.

Gereksiz yere strese girmekten uzak durulmalıdır. Bu bir süreçtir olumlu ya da olumsuz sonuçlanabilir. Başkalarının bu sürece tanık olması beklentileri yükselterek daha büyük hayal kırıklarına sebep olmaktadır. Tüp bebek tedavisinde düzene uyulmalıdır.

Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Düzenli hayat yaşanmalıdır.  Bu süreçte 2 günlük istirahat yeterli olacaktır. Sonrasında sık sık yürüyüşe çıkılmalı bol temiz hava alınmalıdır. Transferden bir kaç gün sonra cinsel birlikteliğe engel olacak hiçbir durum yoktur. Transferden 2-3 gün sonra havuza denize girilmesinde bir sakınca görülmemiştir. Alkolün görülmüş hiç bir zararı olmadığı bildirilmekte ve ayda bir iki kadeh şarap içmekte sakınca görülmemektedir. Yüksek ısılı olan yerlerde uzun süre kalınmamalıdır.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 oy, ortalama: 4,20
Loading...
Paylaşalım:
Yorumlarınız
  1. Ebru

    Transfer işleminin 9.günü ve kahverengi lekelenme geldi sebebi nedir inşallah hamileyimdir

  2. Ebru

    Bu akşam az miktarda kahverengi lekelenme geldi inşallah sonu adet değildir bebeğimin tutunmasını çok istiyoruz

Yorum ekle