Tüp Bebek Tedavilerinde Havuz Yönteminin Kullanılma Şekli Nasıl İşlemektedir?
Havuz sistemi embriyoların transfer işlemlerinin yapılmasından önce ya da yumurta toplama işlei yapılmadan önce embriyoların dondurulmasıdır. Bu sayede gebelikte başarılı olan sonuçlar alınır.
Tüp Bebekte Havuz Yöntemi Nasıl Uygulanır ve Nedir?
Tüp bebek tedavisinde havuz tekniği ya da embriyo havuzu transfer işlemleri yapmadan önce veya OPU yapılması ile elde edilecek olan embriyoların dondurulması yöntemi olarak bilinir. Tüp bebek havuzu yöntemi embriyolar hep birlikte çözülerek ilaçla veya doğal yollar ile hazırlanarak rahimin iç kısmana transfer edilir. Uygulamanın başarılı şekilde yapılabilmesi için tüp bebek merkezinin embriyo dondurma yöntemi konusunda tekniklere sahip olması gerekir. Embriyo havuzu sisteminde çoğunlukla rezervi az olan ya da tüp bebek tedavisi başarısız olan çiftler başvurur. Tekniğin belli balo yararları ve amaçları bulunur. Bunlar;
Başarı oranını arttırmak; havuz sistemi gebelikteki başarı oranını arttırmak için kullanılır ve iki farklı avantaj sağlar. Düşük yumurta kalitesini ve sayısını arttırmak için kullanılır. Özellikle blaskokist dönemi olan 5 güne kadar embriyoları takip altına aldığımızda tutunma potansiyeli en üst seviyede olan, genetik açıdan normal şansı yüksek seviyelerde embriyoların seçilmesi mümkündür.
Maliyeti düşürmek; havuz sistemi tüp bebek tedavisi işlemlerinin maliyetlerini % 50 oranında azaltır. Bu şekilde fiyatı daha az olan tedavi ile sonuca olumlu şekilde ulaşmak mümkündür. Sistemin diğer bir faydası da genetik testi yapılan olan kişilerde ve biyopsi yapılacak, embriyo sayısını arttıracak olan işlemlerinde maliyetleri artmaktadır.
Anksiyete azaltmak; embriyoların transfer edilmesinden sonra ya da birkaç kez negatif sonuç olan çiftlerde anksiyete artmaktadır. Bu durumda tedavinin olumsuz şekilde sonuçlanmasına sebebiyet verir. Çiftlerin tedavi esnasında en olumsuz etkilendikleri süreç embriyonun transfer edilmesinden sonraki aşamanın negatif sonuçlanmasıdır. Depresyona ve anksiyete bağlı olarakdan çiftlerin çoğunluğu tedavi sürecini bırakmaktadır. Bu çiftlerin tedavi konusunda devamlılığını sağlamakta başarıyı üst seviyelere çıkartır. Embriyo havuzu yöntemi sayesinde maliyetler azalacağı için daha yüksek hamilelik şansı yakalanır ve anne ile baba adaylarının anksiyetesinin azalma sağlanır.
Embriyo Havuzu Yönetimi Ne İşe Yarar?
Havuz yönetimi uygulamasının kullanıldığı diğer alanlarda rahim tutunabilirliğinin en doğru zamanında yumurtaların transfer edilme fırsatını bulabilmek ve yumurtaların gelişimlerini desteklemek için kullanılacak ilaç dozunun düşürülmesini sağlar ve kalitesinin artmasını sağlar. Bu yönteme başvurulduğunda anne ve baba adaylarının bazılarında yumurtaların rezervlerinin ileri düzeyde azalmasını bağlı olaraktan foliküler faz oluşur. Yumurtalar erken dönemde olgunlaşır ve rahimin iç kısmında yeterli düzeyde gelişmediğinden dolayı yumurtaların alınması zorunda kalındığından dolayı nakil işlemlerinin yapıldığı zaman tutunma şansı en alt düzeye kadar inmektedir. Bazı kişilerde ise yumurtalar gerekli olan tedavilere geç şekilde yanıt verdiğinden kaynaklı olarak rahimin iç kısmına tutunabilirliği en al seviyelere iner. Az ilaç kullanımı ile ya da hiç ilaç kullanılmadan yumurtaların toplanma işlemi yapılarak havuzu yapmak ve ileri aşamalara ulaşan embriyoların transfer edilmesi de mümkün hale gelir. Yani embriyolardan yapılacak olan havuz sistemi sayesinde birçok çiftin faydalı sonuçlar elde edilmesine olanak sağlanır. Bu tedavinin tüm süreçlerinin olumlu şekilde devam etmesi adına çiftlerin uzmanın her söylediklerini yapması ve bunların dışına çıkmaması gerekir. Bu durumda uygun şekilde gebelik ve kolay şekilde bir dönem atlatılabilir.