Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyetin Belirlenmesi Nasıl Yapılır, Hangi Aşamalardan Geçilir?
Tüp bebek ile cinsiyet belirleme testi cinsiyetin yanı sıra sağlık açısından tedavisinde de yapılır. Bu şekilde sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi ve sağlıklı şekilde yaşamaları da sağlanmış olur.
İçindekiler
Tüp Bebek Yöntemiyle Cinsiyet Belirleme Ve Seçimi
Gelişen teknoloji ile son dönemlerde çiftler hamilelik döneminde dünyaya gelecek olan bebeklerinin sağlığı ile cinsiyeti konusunda emin olarak yaşamlarına devam edebilmektedir. Tüp bebek tedavisinde yumurtlama zaman takibi, doğum hesaplama, doğum dönemi takibi, hamilelik dönemi takibi, embriyonun durumunun takibi, cinsiyet belirleme ya da seçimi belli düzeylerde yapılabilmektedir. Tüp bebek yöntemiyle yumurtlama zaman takibi ve embriyonun transfer edilmesi ile preimplantaston genetik tanı ile cinsiyet belirleme yapmak da mümkündür.
Pgt ile tüp bebekte cinsiyet belirleme tahmini dünyaya gelecek olan bebeklerin genetik açıdan sağlıklı olduğundan emin olmak isteyen kişiler, ailesinin planlaması bakımından ve cinsiyetin belli olması açısından kişiler tarafından tercih edilir. Dünyanın her yerinde artık gelişen teknoloji ile ve geliştirilmiş olan yöntem ile embriyonun transfer edilmesinden sonra yüzlerce aile tüp bebekte cinsiyet belirleme testi istemektedir. Yumurtlama döneminde alınan yumurta döllenmesinden sonra ve embriyonun nakil edilmesinden sonra aileler tüp bebekte cinsiyet testi tahmini ile kız ya da erkek çocuk heyecanını erkenden yaşarlar.
Tüp bebek ile cinsiyet belirleme testi cinsiyetin yanı sıra sağlık açısından tedavisinde de yapılır. Özellikle 35 yaşından büyük kişilerde tüp bebekte cinsiyet belirleme işlemleri yumurta yaşından kaynaklı, kromozomal bozukluklarından, down sendromundan ve farklı hastalıkların olup olmadığı belli etmek adına yapılır.
Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme Sağlık Garanti Edilir Mi?
Tıbbi anlamda hiçbir uygulamanın garantisi olmadığı gibi bunda da tabii ki uygulamanın bir sonucuna varılmaz. Tüp bebek cinsiyet seçimi genetik laboratuvarlarda genetik tanı ismi verilen işlemler ile yapılır. Yapılacak olan bu hücre analizleri ile kromozomal sorunlar, turner sendromu ve down sendromu tarzında hastalıkların incelemesi yapılır.
Yapılan incelemeler ile sağlıklı olan embriyoların transfer işlemi yapılır. Anne ile babadan sperm ve yumurta alınmasından sonra süreç kontroller ile işlemektedir. Sağlam olan embriyoların belli edilmesinden sonra yumurta nakil edilir ve gebelik dönemi için anne hazırlanır. Genetik tanı işlemlerinin yapılması için anne adaylarının yaklaşık olarak 10 günlük bir süre zarfında hazırlanması gerekir. Bu sürecin tedavisinde kişiler tüp bebek tedavisi uygulanır gibi hazırlanır.
Anne adaylarının yumurtaları uzman kontrolünde belli başlı ilaçlar kullanılarak geliştirilir, olgunlaştırılır ve işlemlere hazır bir hale getirilir. Yumurta ya da yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaştığında genel anestezi altında kısa bir işlemle toplanır. Bundan sonra sperm hücreleri ile mikro enjeksiyon yöntemi kullanılır ve döllenir. Bu aşamada embriyolog ile tedaviyi sürdüren uzmanın tecrübesi büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü döllenme aşamasında rastgele seçimler yapılamaz, spermlerin hareket ve yapılarına bakılmalı, istenilen cinsiyette olan sperm hücresi seçilmeli gerekmektedir.
Cinsiyet seçimi esasen döllenmenin 3 günü 8 hücreli embriyolardan alınacak olan tek hücre ile biyopsi yapılır. Alınacak biyopsi sonrası genetik yapıları ve kromozom sayıları oldukça dikkatli bir biçimde tek tek incelenir. İnceleme sonrasında cinsiyetleri ise % 99.9 oranında meydana çıkar. % 1’lik yanılma payı ise tıbbı alanların hepsinde mevcuttur. Bu yanılma payı da göz önüne alınarak tedavi göre çiftlerin istek ve arzuları dâhilinde hareket edilir.
Yapılacak olan işlemlerin tamamında bu uygulamalar deneyimli merkezler ve deneyimli olan uzmanlar tarafından yapılmasıdır. Merkezin ve uzmanın deneyimli olması başarının sağlanması ve sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi açısından da çok önemlidir. Bunun için de detaylı şekilde araştırma yapılmalıdır.