Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Cinsel Yaşam Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çeşitli nedenlere bağlı olarak bebek sahibi olamayan çiftin çocuk sahibi olabilmek için uygulayacakları tüp bebek tedavisi esnasında cinsel yaşamları hakkında detaylı bilgiler
Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel Yaşam
Cinsellik her ne kadar çiftler arasında bazen ilk plandan uzaklaştırılsa da sağlıklı çiftler için hayatın temel taşlarını oluşturduğu gerçeği kesinlikle değişmemektedir. Sağlıklı bireylerde ilişkiye girmek için olan gerekli olan şartlarla hasta olan veya tedavi süreci devam eden bireylerin ilişkiye girmesi için gerekli olan şartları mukayese ettiğimizde tedavi sürecinde cinsel ilişkinin daha zorlu olabileceğini söyleyebiliriz.
Kişi kendisini iyi hissediyor olsa dahi özellikle üreme organına veya bu tarz özel bölgelerde yaşanan sıkıntıların çözülmesi için devam eden tedavi süreçlerinde, hamilelik döneminde cinsel ilişkiye devam edilip edilmeyeceği konusunda mutlaka uzmana danışmalıdır. Cinsel yaşam çiftler arasında günümüz toplumunda evli olup olmamaları pek fark etmeksizin çocuk sahibi olmak için yapılabileceği gibi çocuk sahibi olmak istemeden de gerçekleştirilebilmektedir.
Fakat bazı ilişkilerde zaman geçmesine rağmen gebelikte beklenen süreç yaşanmamakta ve gebelik oluşmamaktadır. Bu gibi durumlar belirli bir zaman içerisinde tolere edilebiliyor olsa da bir noktadan sonra normal süresi geçtiği için hamile kalabilme ihtimali azalacağı için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Bu yöntemler arasında ilk sıralarda yer alan tüp bebek tedavisinde cinsel yaşam nasıl olmalıdır?
Bu sorunun cevabını yazımızın devamında bulabileceksiniz. Hamile kalma aşamasında gereklilikler arasında yer alan cinsel yaşam tüp bebek tedavisi açısından ne kadar gereklidir, yasakları var mıdır, yasaklar varsa ne zaman başlar tüm bu detayları işleyeceğiz.
Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişkiye Girilir Mi?
Tüp bebek tedavisi süresince cinsel ilişkiye girilir mi sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle tedavinin detaylarından bahsetmek gerekmektedir. Tedaviler uzman kontrolünde kadın adetinin olduğu dönemin ikinci yada üçüncü günü başlamaktadır. Bazı etkenlere göre değişiklik gösterse de tedavi süreci 12 – 16 gün kadar sürebilmekte ve sonuçların alınması bu süreçten sonra yaklaşık 1 ay alabilmektedir. Tedavi öncesinde ve sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunu tedavi sırasında da doktorunuza ve hemşirenize danışabilecek olsanız da cinsel ilişkiye gelen yasaklar üzerine detaylar vermek istiyoruz.
Tüp bebek tedavisi süresince genel itibariyle cinsel ilişki olur veya olmaz demek doğru değildir. Fakat uzman tarafından aksi belirtilmedikçe hamilelikte başarılı olunabilmesi için yumurtaların toplanacağı gün erkeklerden sperm alınması gerektiği için sperm kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. Hamilelikte başarılı olunabilmesi için erkekten alınan sperm kalitesinin yüksek olması için 48 veya 72 saat aralığında cinsel perhiz gerekmektedir. Çiftler tarafından belirlenen gebeliğinde başarılı olabilmesi için erkekte cinsel perhizin önemi kadar kadının da cinsel birliktelikte perhize girmesi gerekliliği bulunmaktadır.
Erkekler için cinsel perhiz önerilen dönemde kadınlarda ise yumurtalar çoğalıp, büyümektedir. Kadınlarda yumurtaların çoğalması ve büyümesi ise yumurtalıkların hassas bir dönemde olmasına, dolayısıyla kasık ağrının görülmesine neden olacaktır. Kasık ağrılarının olduğu dönemde kadınlar için de cinsel ilişkiye girilmesi tüp bebek uygulamasında hamile kalma açısından sakıncalı olacaktır.
Belirttiğimiz hususların haricinde genel anlamda uzman tarafından aksi belirtilmedikçe tedavi sürecinin ilk zamanı cinsellikte yasaklama yapılmayacağını belirtebiliriz.
Embriyo transferi öncesi cinsel ilişki doktor tarafından aksi belirtilmedikçe yasak değildir. Fakat yumurtaların toplanması ve yine yumurtaların ana rahmine yerleştirilmesi yani transfer sonrasında gebeliğin başlangıcına kadar geçen sürede cinsel ilişki önerilmemektedir.
Gerekli transferin sağlanmasından sonra bir süre geçmesiyle gebelik testi yapılacak ve bu test sonrasında gebeliğin başladığının belirlenmesiyle birlikte anna karnındaki bebeğin kalp atışlarının duyulmasına kadar geçen zamanda da cinsel ilişki yasağı devam etmektedir. Hamilelikte ilerleme kaydedildikten sonra yapılan testlerde sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinin görülmesi sonrasında uzman tarafından cinsel ilişki yasağı kaldırılabilecektir.