Tüp Bebekte Tedavisinde Boş Gebelik Süreçleri Nasıl Devam Eder ve Neden Kaynaklanır?
Tüp bebek ile alakalı olan tedavi süreçlerinde boş gebelik durumuna neden olan en önemli sebep kromozomal sorunlarıdır. Bunun yanı sıra boş gebeliğe neden olabilecek birçok faktör bulunur.
Tüp Bebekte Tedavisinde Boş Gebelik Nedenleri
Tüp bebekte yaşanan boş gebelik durumuna su gebeliği ismi de verilmektedir. Gebeliğin kese kısmını oluşturan zar ile plasenta oluşurken yapıların iç kısmında bebek bulunmaz. Tüp bebekte boş gebelik durumunun tanısı ultrasonda kalp damarları ile embriyonun görülmesi gerekli olan haftalarda görülmemesi ve boş izlenmesi ile konur.
Tüp bebekte boş gebelik yaşayanlar klinik anlamda normal olan gebelik olarak izlenir. Hamilelik ile alakalı olan tüm belirtileri aynıdır. Kramp ya da kanama tarzında belirtileri meydana gelmez. Zaman içinde kahverengi tarzında akıntılar oluşabilir. Bu farklı bir belirtileri çok da önemsenmeyebilir. Kişilerin ultrasonda kontrollerinde kese içinde embriyonun ile kalp atılımları olmadığı anlaşılana kadar boş gebelik ihtimali düşünülmez. Tüp bebek ile alakalı olan tedavi süreçlerinde boş gebelik durumuna neden olan en önemli sebep kromozomal sorunlarıdır.
Durumun katılsa olduğu anlamına da gelmemektedir. Neden arasında o gebeliği ortaya çıkartan yumurta ve sperm kalitesinin düşüklüğü veya anomali söz konusu olur mu, tabii ki bu en büyün neden arasında yer alır. Tüp bebek tedavi sürecinde ya da normal gebelik süreçlerinde birçok kadın yaptığı düşüğün neden olduğunu bilmez. Birçoğunun bu durumdan kaynaklı olma ihtimali ve oranı yüksektir.
Gelişen teknoloji sayesinde tüp bebek aşamasında boş gebeliğin neden olduğu, kese olup olmadığı, belirtileri, riski, düşük oranı ve diğer detayları ultrason cihazları ve tecrübeli hekimlerde ile anlaşılmaktadır. Bu sayede neden olabilecek her türlü detaya karşı önlem alınabilir. Oluşabilecek sorunları ve riski de önlemek mümkündür.
Boş Kese ve Gebeliğin Belirtileri
Anne adayına klinik şekilde bakıldığında normal hamilelik ile alakalı belirtiler gözlemlenir. Annelerde kramp ya da kanama tarzında sorunlar olur mu, olmaz. Boş kese belli bir dönem sonra hafif düzeyde kanamalara neden olur. Bu riski yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden uzman ile görüşmesi gerekir. Bu aşamada uzman kese ve diğer detaylara ultrason yardımı ile bakar. Kese içinde boşluk ve kalp atımları hissedilmediği anda hamilelik olmadığı riski anlaşılır. Bu sayede yanı koyulur ve neden olan faktöre bakılır.
Bu sorunu yaşayan birçok bayan evde düşük yapabilmektedir. Bu durumda da uzmanlar durumun bol hamilelikten kaynaklığını düşünebilir. Erken dönemde bu sorunun var olup olmadığı ile alakalı olarak ve normal hamilelikten ayırt etmek adına kese içinde var olan yolk kesesi ismi verilen yapılar izlenir. Yolk kesesinin var olması hamileliğin en önemli ve en ayırt edici belirtisi olarak karşımıza çıkacaktır. Ayrıca keselerin ultrason cihazı taramasında gözlemlenmesi bu iki durumunda ayrılmasında ayırt edici bir özellik olarak dikkate alınır.
Tıbbi anlamda teorik olarak son regl döneminden hemen hemen beş hafta geçmesi durumunda transvajinal ultrasonografi sayesinde fetüs gözlemlenebilmelidir. Bunun gerçekleşmesinin olmadığı zaman içinde fetusun olmadığının tanısını koymak da oldukça aceleci bir davranış olacaktır. Bu sürecin tam olarak anlaşılması adına bir hafta daha beklenmesi ve sürecin ilerleyişi ile alakalı detaylı şekilde bilgi edinilmesi gerekir. Zaten embriyo transfer işlemlerini yapacak olan uzman ve merkez seçiminde dikkatli olunmalıdır.
Uzman ve merkez konusunda ne kadar kaliteli ve tecrübeli hizmet verirse başarı oranı da bir o kadar yükselir. Bunun için uygulamalara başlamadan önce detaylı araştırma yapılmalı, size ne kadar yararı olabileceği konusunda uzman ve merkez tartılmalıdır.