Tüp Bebek Tedavisinde Anestezi Ne Zaman Kullanılır
Tüp bebek tedavisinde anestezi işlemine karşı her zaman bir korku bir endişe duyulur. İnsan kendini kaybedince bir daha uyanamayacağını düşünerek anestezi işleminden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışır. Oysa bazı işlemlerde anestezi gerekliliği şarttır.
Tüp Bebek ve OPU işlemi
Tüp bebek tedavisinde yumurtaların uyarılma işlemi sonrası vajinal ultrason ile yumurta toplamı işlemi gerçekleştirilir. Bunda lokal anestezi yapılarak özel aletlerle toplanan yumurtalar laboratuvar ortamına alınır. Yumurta toplamı işlemi sırasında lokal ya da genel anestezi uygulanmazsa işlem çok can yakıcı bir durumdur. Anne adaylarının yaşadığı endişe dışında bir de korku duymamaları için genelde tüm merkezlerde genel anestezi yapılır. Hastaların birçoğunda anestezi tecrübesi olmadığından tedirginlik hat safhadadır. Uyuyup ta uyanamama korkusu hakimdir.
Oysa yumurta toplama işleminde verilen anestezi ile diğer ameliyatlarda uygulanan genel anestezi birbirinden farklıdır. Yumurta toplama işleminde verilen genel anestezi kısa sürelidir. Amaç hastanın acıyı hissetmemesidir. Verilen ilaç sadece uyutmaktadır. Herhangi bir şekilde solunum ve kalp düzenine herhangi bir etkisi yoktur. Çiftlerde bir başka korkuda genel anestezinin ilaçlarının bebeğe vereceği zarar olup olmadığıdır. Yumurta toplama işleminde zaten bir embriyo varlığı bile sözkonusu olmadığından zarar da söz konusu değildir.
Yumurta toplama işleminde verilen anestezi ile diğer ameliyatlarda uygulanan genel anestezi birbirinden farklıdır.
Transfer Sırasında Alınan Anestezi
Tüp bebek tedavisinde en son aşama embriyo transfer işlemidir. Gelişen embriyolardan kaliteli olan 1 ya da 2 embriyo anne rahmine bırakılır. Ve embriyoların rahimde tutunması beklenir. Embriyo transferi normalde çok fazla ağrılı bir işlem olmasa da bazı anne adayları bu anı da acısız stressiz geçirmek adına işlem yapılırken anestezi tercih edebilirler.
Tüp bebek tedavisinde anestezi işlemi konuyu bilmeyenlerin korktuğu bir durumdur. Oysa bu işlemlerde kullanılan anestezi modern bir uyutucudur. Anestezi alacak hastalar 6 saat bir şey yiyerek içmemelidir. Hasta uyuduğunda midesinin boş olması gerekmektedir. Midenin dolu olması halinde hasta da kasılma olunca midedeki sıvı tekrar boğazına gelebilir bu da nefes borusuna baskı yapıp tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Yumurta toplama işlemi alınan kısa süreli anestezi ile 20 yumurta toplanabilir düzeydedir. Hastaların ayılmaları da anestezi kısa süreli olduğu için son derece kısadır. Anestezi uzmanı işlem esnasında hasta yanında beklemektedir. Genelde el üzerinden ya da koldan bir damar yolu açılarak ilaç verilir. Bu ilaçla diğer uzun süreli ameliyatlarda olduğu gibi solunum durdurulmaz sadece ağrı hissedilmesin diye verilen bir ilaçtır. İşlem sonrasında hemen uyanılır. Odaya döndüklerinde konuşabilme bile başlamış olur. Aksi durumlarda hasta sözlü uyarılara cevap vermez, hastada morarmalar başlayabilir, acil doktor kontrolü gereklidir.
Gelişen embriyolardan kaliteli olan 1 ya da 2 embriyo anne rahmine bırakılır. Ve embriyoların rahimde tutunması beklenir.
Tüp Bebek Aşamaları
- Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi adetin 15 ila 20.gününe denk gelir.
- Yumurta toplama işlemi vajinal muayene ultrasonla yapılır.
- Yumurta toplama işlemi yaklaşık yarım saat sürer. Hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
- Genel anestezi de hiç ağrı hissedilmez, lokal anestezi de biraz hissedilebilir.
Anestezi işlemi bazen ultrason muayenelerinde bile istenilmektedir. Bunun da sebebi örneğin vajinusmus rahatsızlığı olan kadınlarda ultrason muayenelerinde dahi anestezi uygulandığı görülen bir durumdur.