Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı ve Başarı Oranı

Tüp bebek uygulamasında yaşın önemi büyüktür. Anne ve baba adaylarının tüp bebekte başarı sağlayabilme yaş oranları 25 ile 30 yaş aralığıdır. Bu yaşın üstü tüp bebek başarı oranı düşüşe geçmektedir.

İleri yaşta tüp bebek şartları

Tüp bebek tedavisi çeşitli rahatsızlık ve etkiler yüzünden normal yollarla gebe kalınamayan veya gebe kalma şansı çok az olan anne adaylarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinin aşamaları günümüzde adımda tamamlanmaktadır. Bu adımlar sırasıyla. Birinci adım: Her zaman olduğu gibi ilk aşama kişilerin eğitimidir. İkinci adım: Yumurta gelişimi (12 gün) Üçüncü adım: Yumurta toplama Dördüncü Adım: Dölleme (3-5 gün) Beşinci adım: Embriyo transfer günü Altıncı adım: Transferi takip eden 12. Günde gebelik testi

Tüm bu aşamaların bitiminde ki sonuçların olumlu olması durumunda gebelik süreci kontrol altında devam ettirilir. Tedavi edilen hastadan herhangi bir olumsuz sonuç alma durumunda tekrar deneme önerilir ve işlemlere en baştan tekrar başlanır.

Gerek normal insanlar gerekse uzmanlar tarafından herkesin bildiği gibi anne olmak isteyen kişinin yaşı ilerledikçe yumurtalık faaliyetleri de azalma eğilimi göstermektedir. Genç bir kadındaki yumurta üretimi ile yaşı ilerlemiş bir bireyin hiçbir zaman aynı kategoride değerlendirilmemesi gerekmektedir. Günüm teknolojisinde hala tam olarak yaşı ilerlemiş kişilerde bu soruna çözüm bulunamamış olup gerekli testler ve kontroller yaptırıldıktan sonra sonuç alınıp alınamayacağına karar verilebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Yaş Sınırı

Uzmanların görüşleri ve yapılan denemeler sonucunda Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı normal şartlarda 38, tam olarak ise 45 olarak belirtilmektedir. Tüp bebek yaş sınırı her ne kadar 45 olarak belirtilse de aslında genel görüşün 38 olmasının sebebi bu yaşa kadar olan ki süreçte başarı şansının %60 lara kadar çıkabilmesidir.38 yaşını geçmiş adaylarda ise bu oran ne yazık ki %25lere kadar düşmektedir.

Neden Yaş İlerledikçe Başarı Oranı Düşüyor

Ne yazık ki genç bireylerdeki yumurtalıktaki rezerv sayısı 1-2 milyonu bulmaktayken kişinin yaşı 40 ve üzerine geldiğinde yumurtalık havuzundaki bu sayı 200-300 binlere düşmektedir. Bu yüzden yaşı ilerlemiş hastaların uzmanlara Tüp bebek kaç yaşına kadar yapılabilir? Sorusunun sorulması her zaman en doğrusu ve en gereklisi olacaktır. Erkeklerdeki kısırlık problemlerine günümüzde neredeyse her türlü alternatif bulunmuş olmasına rağmen kadınlarda bu durumun tam olarak sonuca varamaması ve oranların giderek düşmesi tüp bebek uygulamasında yaş sınırı zorunluluğunu doğurmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı Problemleri Aşılabilir Mi?

Her ne kadar tüp bebekte yaş sınırı var mı ? Sorusunun cevabı evet olsa bile ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan problemleri azda olsa aşabilmek ve başarı oranını arttırabilmek için Preimplantasyon genetik tanı yöntemi hastalara uygulanmaktadır. Bu yöntem ile anneye embriyolar transfer edilmeden önce sorunların sık gözlemlendiği kromozomlar incelenmekte ve ayıklanma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Yapılan ultrasonografi ve hormon tetkikleri ile anne olma şansı daha da arttırılabilmektedir.

Uygulanan yöntemin Tüp bebek tedavisi yaş sınırı problemlerine beklenenden daha iyi sonuçlar verebileceği düşünüldüğünde tercih edilmesi gereken bir seçenek olarak düşünülmelidir.

Tüp Bebek Tedavisi Birden Fazla Yaptırılır Mı?

Hastalarda  tüp bebek yaş sınırı olsa bile fazladan denemelerin her zaman başarıyı ilk denemeye göre arttırdığı uzmanlarca gözlemlenmiştir ve önerilmektedir. Tüp bebek tedavisinde ilk denemenin ve takiben diğer denemenin olumsuz sonuçlanması hastaları vazgeçirmeyip en azından 4 deneme gerçekleştirmeleri ortak görüştür. Adayların sorunun giderilmesi ve başarı oranlarının daha da arttırılması için yeni yöntemler aranmakta ve denenmektedir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle