Tüp Bebek Tedavisi Tutmadığında Kaç Gün Adet Olunmaktadır?

Tüp bebek tedavilerinin çeşitli nedenlere bağlı olarak tutmadığı durumlarda kadınlarda adet döngüsü hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Tüp Bebek Tedavisinin Tutmama Nedenleri

Tüp bebek tedavisi kadın ve erkeğin istemesine rağmen çocuk sahibi olamadıkları durumda uzman yardımıyla uyguladıkları yöntem olup, tutmama durumu da bulunmaktadır. Tutma ve tutmama durumlarında kadınlarda görülen farklı adet döngüleri ve embriyonun tutunamama sebeplerini araştırıp tüm detaylarıyla birlikte yazımızda paylaşacağız.

  • Anne adaylarının rahim zarı kalınlıkları doğuştan ve ya geçirilen bazı cerrahi müdahaleler sonrasında kalınlaşmış ya da fazla incelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda tutunma gerçekleşmesi mümkün olmayabilmektedir.
  • Anne rahim içinde oluşan polip ya da miyom gibi tutunmaya engel hastalıkların meydana gelmesi başarısız sonuca neden olabilmektedir.
  • Anne adayındaki tüplerde ortaya çıkan herhangi bir tıkanıklık ve ya şişme olması aynı şekilde bebeğin tutunmasını engelleyebilmektedir.
  • En sık rastlanan sorun olarak bilinen endometriozis sorunu yani çikolata kistlerinin varlığı tüp bebeğin tutunmasına engel olabilmektedir.
  • Yumurtaların transfer işlemi sırasında tüplere ilerleyerek istenmeyen yerlerde takılması sonucu meydana gelen dış gebelik, sağlıklı olmayan bir tutunma ve anne adayını da tehlikeye sokabilen bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Embriyonun rahim içinde tutunması için gerekli olan rahim kasılmalarının yukarıya doğru olması gerekirken ters yönde gerçekleşmesi de tutunmayı zorlaştıran bir neden olarak gösterilmektedir.
  • Transfer işlemi yapılan embriyonun doğru teknik ve uygulama ile rahime yerleştirilmesi önemlidir. Aksi halde tutunma gerçekleşemez ve ya gerçekleşmiş olsa bile sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Adet Düzeni

Tüp bebek tedavi yöntemi ile çocuk sahibi olmayı planlayan çiftler bu kararı almalarını takip eden süreçte oldukça heyecanlı günler geçirmektedirler. Bu süreçte strese kapılmamaları, özellikle transfer işleminden sonraki günlerde hassas olunması ve anne adayının kendisine çok dikkat etmesi, yaşadığı tüm gelişmelerin farkında olarak hareket etmesi beklenmektedir.

Embriyonun rahme yerleştirilmesini takip eden 12 gün içerisinde tutunmanın gerçekleşip gerçekleşmediği ortaya çıkmaktadır. Tutunma gerçekleşmiş ise anne adayının adet kanaması olamayacak demektir. Ancak bazı anne adaylarında yerleşme kanaması olarak bilinen pembemsi ya da kahverengi bir akıntı gelebilir. Bu akıntıların adet kanaması olduğu endişesine kapılıp olumsuz sonuçlandığı düşüncesine girilmemelidir. Beklenen süre sonunda gebelik testi olumlu sonuçlanan kadınların çok net belirgin kırmızı renkte bir kanaması olursa muhakkak doktora başvurması önerilmektedir.

Ancak yapılan testler sonucu tutunma gerçekleşmediği anlaşılan kadınlarda yumurtlama döngüsü normale dönerek devam edeceği için adet kanaması olması beklenmektedir. Bazı kadınlarda adet düzeni aynı şekilde devam ederken bazı kadınlarda ciddi düzensizlik ve bozulmalar meydana gelmektedir.

Tedavi öncesinde alınan hormonal ilaçlar nedeni ile adet dönemindeki düzenin eskiye göre aynı şekilde seyretmemesinin kaygı ve stres yaratmasına izin verilmeden uzmana başvurulması önerilmektedir. Başarısız sonuçtan sonra aile 1 aylık süreyi bekleyip tekrar tüp bebek denemesi yapabilir. Bu bekleme süresi içindeyken kadında adet kanaması oluşabilir. Ancak bu durum ilaç tedavisi ile tekrar değişikliğe uğrayacağı için korkulacak bir durum değildir. Tutunmama durumundan sonra adet döngüsünün tekrar düzene girmesini sağlamak için stresten uzak durulması, uyku düzenine dikkat edilmesi, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi ve vücudu toparlayacak egzersizler yapılması önerilmektedir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 4,67
Loading...
Paylaşalım:
Yorumlarınız
  1. Ben selma

    Ah bide benim olsa Yarabbi herkese nasip et

  2. Ben selma

    Merhaba ben geçen yıl 9 Nisan'da evlendim 40 yaşımda rabbim evliliği nasip eti hemen çocuk sahibi olmak istedik doğal yollardan olmadı bizi tüp Bebekeğe yönlendirdiler ama nasıl oldu anlamadım ilk ay 4gunluk bı tedavi verdiler yumurta gözükmüyor dediler bidaha aya gelin dedile bidaha ayda gitim bir Yumurtam olduğunu söylediler tekrar bı ilaçla büyütülerek yumurta toplamaya gittiğimde bitane daha var ama ondan bi beklentimiz yok denildi yumurta olgun iyi bölündü dediler ikinci günü tiransver verdiler ama olmadı çok üzgünüm hem maddi hem manevi olarak yıkıldım

Yorum ekle