Tüp Bebek Tedavisinde Yaşa Göre Başarı Oranları

Tüp bebek tedavisinde başarı oranları yaşlara göre farklılıklar gösterebilmektedir. Tüp bebek tedavisinde başarı yüzdelerinin yaşlara göre dağılımı hakkında genel bilgiler.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nasıl Artar?

Tüp bebek tedavisi denemesinde hamilelik konusunda başarı oranları farklı faktörlere göre değişiklik gösteriyor olsa da faktörlerin başında yaş gelmektedir. Yaşlara göre başarı oranlarının değiştiği tüp bebek tedavisinde yaşın ilerlemiş olduğu durumlarda bu konu hakkında bir şey yapılamıyor olsa da başarı oranını arttırmanın yöntemleri ve faktörler bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi nasıl daha iyi tutar sorusunun cevabını da vermiş olacağız. Verilen detayların haricinde başarı oranı arttırılmasına yönelik araştırmalar içerisinde plastik over sendromu durumu yani pko da değerlendirilmelidir.

Titizlikle seyredilmesi gereken tüp bebek tedavi sürecinde hamilelik konusunda başarılı sonuç alabilmek için her aşama ve uygulama hassasiyetle yürütülmelidir. İlk adımda başvuran çifttin stresli olmaması gerekmektedir. Uygulama merkezinin anne adayının durumunu iyi analiz etmesi, uygun yönetilen yumurta tedavisi yapılması, döllendirilen döllenmiş yumurta transferinin özenle ve başarılı şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Tedavinin yüzde oranında başarılı olup, olumlu sonuçlanması ve hamilelik gerçekleşmesi için çiftin ve özelikle anne adayının kendisine inanarak kontrolü el alması önem arz etmektedir. Bunun için tedavi sürecine başlamadan en az 4-6 hafta öncesinde psikolojik olarak hazırlanmak gerekmektedir. Daha önce yaşanmış olumsuz tecrübeler varsa bunlar akıldan çıkarılmalıdır.

Hamilelik için beden hazırlığının da önemli olduğu unutulmamalıdır. Daha önce bir deneme yapılmış ise aradan en az bir ay gibi bir sürenin geçmiş olması gerekmektedir.

Eğer aşırı bir kilo varsa bu kilo bedeni yormayacak şekilde sağlıklı ve düzenli beslenerek aşağı çekilmelidir. Eğer tedavide verilen ağır ilaçları kaldıramayacak kadar zayıflık varsa bir uzman desteğiyle ideal kiloya ulaşılmalıdır.

Yukarıda anlattığımız başarılı olmaya etki eden faktörlerin yanında bu etkiyi arttıracak tıbbi yöntemleri de şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yumurta dondurma yöntemi
  • Pre-implantasyon genetik tanı yöntemi
  • Yardımcı mikromanipülasyon yöntemleri (Assisted Hatching, Sitoplazmik Transfer, Blastokist Kültürü, Endometrial Ko-Kültür, Tüp Bebek Öncesi Tüplerin Çıkartılması, Microdissction TESE )

Tüp Bebek Tedavisinde Yaşlara Göre Başarı Oranları

Yaşlara göre farklı başarı oranlarının elde edildiğini bildiğimiz tüp bebek tedavi yöntemlerinde yaşlar hakkında tüm detayları, insanların akıllarındaki soru işaretlerinden birisi olan tüp bebek yüzde kaç tutar, 40 yaşında tüp bebek şansı ve tüp bebek şansı gibi tüm soruların cevabını yazımızda paylaşacağız.

Belirtilen detaylar sayesinde tüp bebek başarı şansı yüzde kaçtır sorusunun cevabı da kafanızda netleşmiş olacaktır. Menopozda tüp bebek tedavisi, menopozda hamile kalma gibi insanların akıllarında yer alan sorular daha geniş kapsamlı araştırmalar sonucunda cevap verilebilecek bilimsel konulardır.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı anlamında varılmak istenen noktaya henüz ulaşılamamış, elde edilmesi istenen gebelik oranı hedefi henüz yakalanamamıştır. Çoğu tüp bebek merkezi başarı oranlarının yüzde %50 üzerinde olduğunu söylese de gerçek değerlendirmelerde verilen gebelik oranının doğru olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Başarı oranlarına bakılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ailelerin kucaklarına aldıkları canlı bebek sayılarıdır. Tedavi yönteminin başarı ile sonuçlanmasında etkili olan çeşitli faktörler vardır.

Bunların başında ise hasta faktörü gelmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen ailelerde kadın ve erkeğin gebeliğe engel hangi durumlarının olduğu iyi araştırılmalıdır.

Erkek faktörü az yüzde de tedaviyi etkilese de asıl yük kadınların omuzlarındadır ve süreci daha çok kadınlar yürütürler. Hasta faktöründen sonra seçilen klinik ve doktor çok önemlidir. Seçilen kliniğin teknolojiyi takip edip etmediği kullandığı ekipmanların ve tekniklerin kalitesi başarı oranları üzerinde etkilidir.

Bahsedilen çeşitli faktörler içerisinde anne olmak isteyen kadının yaşı en önemli etkenler arasındadır. Erkek yaşının tedavide etkisinin olmadığı, kadın yaşının ilerledikçe gebe kalma şansının azaldığı bilinmektedir. Kadınlarda 35 yaşa kadar devam eden yumurta üretimi sonrasında azalma göstermektedir.

40`lı yaşında olan bayanlara gelindiğinde ise bu azalmaların çok daha net bir şekilde gerçekleştiği görülmektedir. Normal şartlar altında 40 yaşında bir kadının hamilelik konusunda başarılı olma olasılığı %2`ler de iken bu oran tüp bebek yöntemiyle yüzde yirmilere kadar çıkmaktadır. Yaş biraz daha ilerlediğinde 44-45 yaşında aralığına geldiğinde ise tüp bebek uygulamasıyla bile ancak %5 gibi düşük bir başarı oranı ortaya çıkmaktadır. Hastalar bebek sahibi olmayı planlarken tüm bu ihtimalleri bilerek hareket etmelidir.

Kadın yaş faktörü baz alınarak hamilelik konusunda ortaya çıkarılan başarı oranları ise 35 yaş altı kadınlarda yaklaşık yüzde 45`lerde olup, 35-37 yaş aralığında baş vuran kadınlarda yüzde 35, 38-40 yaş aralığındaki kadınlarda yüzde 25, 41-42 yaş aralığında yüzde 15, 42 yaşında ve üstündeki kadınlarda da yüzde 5`leri göstermektedir. Tüp bebek uygulamalarında ikiz bebek sahibi olma ihtimali de yaşlara göre farklılıklar göstermektedir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle