Tüp Bebek Tedavisinin Embriyo Transferi Sonrası Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında erkek ve kadın tarafından en çok merak edilen konu tedavinin tutup tutmadığı konusudur. Bu nedenle tüp bebek sonrası gebelik hamilelik belirtileri nelerdir konusu hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Tüp Bebek Tutma Belirtileri

Tüp bebek tedavisinin transfer sonrasında tutma durumunu ortaya çıkaran farklı yöntemler olsa da başarı oranları birbirleri arasında farklılıklar göstermektedir. Tüp bebek tedavi yönteminde tedavi edilemez kısırlık durumuna sahip olanlar bile yüksek oranda bebek sahibi olabilmektedir. Fakat tüp bebek tedavisinin tutma ihtimali varken tutmama ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle anne ve baba olmak isteyen bireylerin tüp bebek tedavisi sonrasında en çok merak ettikleri konu tedavinin tutup tutmadığı ve tüp bebek sonrası gebelik hamilelik belirtileri nelerdir sorusunun cevabıdır. Rahime yumurta tutanlar tedavi olumlu sonuçlandığı için her zaman kendilerini şanslı hissedeceklerdir.

Tüp bebek tedavisinde gelişmeler embriyo yerleştirme işleminden sonra daha belirleyici bir hal almaktadır. Tüp bebek transfer sonrası tutma belirtilerinin gözlenebilmesi için embriyo yerleşmesinin üzerinden 2 hafta geçtikten sonra kan gebelik testi yapılmalıdır.

Embriyo transferi sonrası gebelik belirtileri nelerdir sorusunun cevabının da transfer işleminden 2 hafta sonra kan gebelik testi ile öğrenilebileceğini belirterek yazımıza devam edelim. Bu bilgilerin ışığı altında şunu da eklemeyi unutmayalım embriyo transferinden 2 hafta sonra kan gebelik testinde sonucun pozitif olması gebeliğin başarılı bir şekilde devam edebileceğinin net bir işareti değildir.

Hem doğal gebeliklerde hem de tüp bebek tedavisiyle oluşan gebeliklerde ilk 3 ay düşük riski her zaman diğer aylara göre fazladır. Bahsettiğimiz kan gebelik testinin yapılması halinde sonucun negatif çıkması ise maalesef bireylerin tekrar tüp bebek uygulamaları aşamalarını gerçekleştirmeleri gerektiğine işarettir.

Tüp bebek transfer sonrası hamilelik belirtileri arasında yer alan bel ağrıları önemli bir belirti olarak sayılabilmektedir. Tutunma belirtileri olarak sayabileceğimiz bel ağrıları özellikle embriyo yerleşmesinin ardından bir kaç gün içerisinde kendisini göstermektedir. Fakat kan testi hamilelik konusunda yüksek oranda güven verebilecekken bel ağrılarının farklı sebepleri olabileceği unutulmamalıdır.

Her anne adayında embriyo transferi sonrasında tutunma belirtisi olarak bel ağrısı görülmeyeceği gibi embriyo transferi sonrasında her bel ağrısı yaşayan kişide de tutunma gerçekleşmiştir denilemez.

Embriyo transferinden sonra rahime tutunma belirtileri arasında bir de iştah ve hassaslık durumu yer almaktadır. Hamilelik belirtileri olarak alınabilecek hassaslık ve iştahlı olma durumu bazı anne adaylarında farklı şeylere karşı hassaslık ve iştah artması olarak kendisini göstermektedir. Fakat aşırı hassaslık ve iştah genellikle gebelik testi yapılmasından sonra ortaya çıkabilen durumlar olduğu için gebelik testi için çok geç kalınmadıysa embriyo transferi sonrasında tutunma belirtisi olarak düşünülmesi çok doğru olmayacaktır. Tüp bebek sonrası belirtileri saydığımız yazımızda hamilelik konusunda en doğru veriyi doktorunuzun kan testi yapacağı zaman alacağınızı hatırlatmadan geçmeyelim.

Tüp bebek sonrası gebelik belirtileri arasında bir de mide bulantısı gösterilebilmektedir. Fakat mide bulantısı durumu hamilelik döneminin hemen başlarında ortaya çıkmamaktadır. 4. haftaya kadar görülebilen mide bulantısı durumu embriyonun tutmasının hemen ardından genellikle altıncı haftadan sonra ortaya çıkmaktadır.

Fakat hassaslık ve iştah konusunda belirttiğimiz gibi gebelik testinin 12 ve  14. gün aralığında yapılacağını düşündüğümüzde bu sürelerde mide bulantısının olamayacağını tekrar hatırlatalım. Bu nedenle gebelik testi için farklı nedenlerle çok geç kalınmadıysa hamilelik belirtileri olarak ilk günlerde mide bulantısını saymak doğru sonuçlar elde etmenize engel olacaktır.

Tüp bebek tedavisinde yumurta transferinde tuttuğu veya tutmadığı durumu kan testi yaptırdıktan sonra en doğru şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından hurafe gibi kulaktan kulağa yayılan yalan yanlış bilgilere itibar ederek ne umutlanılmalı ne de umut yitirilmelidir. Kan testi yapıldıktan sonra bel ağrıları, mide bulantıları, iştah açılması ve hassaslık gibi durumların tutunma ve tutunmama gibi durumlar için takip edilmesine keslikle ihtiyaç yoktur.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (5 oy, ortalama: 3,20
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle