Tüp Bebek Tedavilerinde Grip ve Soğuk Algınlığı Meydana Gelince Ne Yapılır?
Tüp bebek tedavisi sürecinde soğuk algınlığı ya da başka sebeplerden dolayı hastalanan anne adaylarının tedavi sürecine aksatmadan harfiyen uyması oldukça önemli bir detaydır.
İçindekiler
Tüp Bebek Transfer Sonrası Grip – Etkileri ve Tedavi Yöntemleri
Grip normal yaşamda, normal gebelikte ve tüp bebek embriyo transferinden sonra da tedavi edilmezse yaşamı olumsuz şekilde etkileyecek olan sorunlara yol açacaktır. Grip virüsü tüp bebek embriyo transfer işlemlerinden sonra yumurta kalitesine zarar vermediği için tedavi ile alakalı olan işlemlere ara vermeye gerek bulunmaz.
Soğuk algınlıkları ve grip devam eden ya da hamilelikle sonuçlanmış olan tüp bebek tedavisinde belirgin etkilere sahip olmasa bile tedavi edilmediğinde zora sokacak olan sorunlara yol açar. Tüp bebek embriyo transfer uygulaması sonrası grip ve öksürük ile başa çıkmak adına anne adaylarının bol bol sıvı tüketmesi ve C vitamini açısından zengin olan gıdalar ile beslenmesi gerekir. Kişilerin bu dönemi genelde istirahat ederek geçirmesi balgamlı öksürük ya da ateş yaşamaları durumunda uzmana başvurması gerekir.
Özellikle de bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerin uzman kontrolünde tedavi öncesinde bu hastalık için aşı olması bile gerekebilir. Tüp bebek tedavisi süreci devam eden kişilerde gripten kaynaklı olarak tedavi sürecinin boşa gitmemesi adına mutlaka uzman ile koordineli gitmesi gerekir. Tüp bebek ile soğuk algınlığı arasındaki ilişki ile normal gebelik yaşayan kişilerde olan ilişki arasında herhangi bir fark bulunmaz. Burada önemli olan tüp bebek embriyo transferi sonrası tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde atlatılmasıdır.
Embriyo transfer işlemlerinden sonra kişilerin özellikle kalabalık ortamlardan uzak durması, sık sık ellerini yıkaması, oda sıcaklığını uygun tutması, uzmanın söyledikleri dışına çıkmaması ve yaşam alanlarında nem oranını ayarlaması gerekir.
Rahatlamak ve Tedavi İçin Neler Yapılmalıdır?
Soğuk algınlığı, grip ve öksürükten kurtulmak adına kullanılacak ilaçların yanı sıra günlük olarak alınacak olan sıvıların arttırılması gerekir. Günlük olarak 10 bardak ayran, meyve suyu ya da su içilmesi önemlidir. Tüp bebek embriyo transfer işlemleri sonrası meydana gelen bu tarz sorunlarda iştahsızlık başlayabilir. Bunun önüne geçmek gerekir. Sık sık ve az az tüketim yapılmalıdır. Özellikle dinlenme embriyo transferi sonrası önemlidir.
Mümkün olabildiğince uzun dönem yatak istirahati yapılmalıdır. Burun da tıkanma varsa baş yukarı tutulmalı ve buhar makineleri kullanılmalıdır. Embriyo transferinden sonra soğuk algınlığına yakalanan kişilere uzmanlar uygun olan tedavi şeklini uygulamak adına ilaç kullanımı tavsiye edebilir. Özellikle balgam sökücüler ve boğaz kısmını rahatlatacak olan ilaçlar bu anlamda anne adayına yardımcı olacaktır. İlaçlar uyku yapacağından dolayı baba adaylarının iyileşme dönemine kadar anne adayına destek olması gerekir.
Hastalanan kişilerin aşağıda bulunan durumları yaşaması halinde uzmana başvurması gerekir;
- Ateş düzeyi 38 derecenin üzerine çıkarsa
- Gebelik süreci 12 haftadan küçük ve 38 haftadan büyük durumda ise
- Balgam iltihaplı bir hale gelmişse
- Şiddetli düzeyde baş ağrısı ve göğüs ağrısı meydana gelirse
- Nefes darlığı yaşanıyorsa
- Göğüs ağrısı ve boğaz ağrısı meydana gelmişse uzman ile acil şekilde görüşülmesi gerekmektedir.
- Gebelik döneminin 2 ve 3 trismester süreci kış dönemine gelen kişilerin grip aşısı yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.