Tüp Bebek Transfer İşleminden Sonra Gebelik Belirtisi Ne Zaman Başlar

Tüp bebek transfer işleminden sonra 2 haftalık dönem içerisinde gebelik belirtileri görülmeye başlanır. Bu dönem içerisinde anne adayı kendine çok iyi bakmalıdır.

Tüp Bebek Transfer Sonrası Belirtiler

Gebelik kesin olarak kan testiyle anlaşılır. B-HCG değerlerine göre kadında hormonlar artmışsa gebelik görülür. B-HCG kanda bakılan gebelik testidir. Hamilelik genelde en erken transferde 15 gün sonra başlar. Hamilelik aşamasında bir farklılık görülmez normal bir gebe kadında oluşan gebelik durumları tüp bebekte de görülür.

Normal gebelik belirtisi olan bel ağrısı tüp bebek transferinden sonra gebelik varsa da yaşanır. Transferde 15-20 gün sonra test yaptırılıp kesin sonuç alınabilir. Kan testi diğer testlere göre daha garantidir. Kanda bakılan hormonlar gebeliğin olup, olmadığı hakkında kesin bir bilgi verir. Hamilelik belirtilerinden hiçbiri oluşmamışsa bile bu kötüye işaret değildir. Bazı gebeliklerde belirtiler geç başlayabilir. İşlem işe yaramazsa bile laboratuvar ortamında bireylerden alınan embriyolar saklanır ve bir sonraki çiftleştirme işlemi için kullanılabilir.

Transfer Sonrası Belirtiler Ne Zaman Başlar

Tüp bebek yapmak için çeşitli aşamalar vardır. Bu aşamalar atlanmadan ve aksatılmadan yapılırsa başarılı bir sonuç elde edilir. İlk aşamada bireyler bir uzmandan bilgi almalı tedavi hakkında fikir edinmelidir. Doktorla hasta arasında her şey paylaşılmalı hastalar doktora yanlış bilgi aktarmamalıdır. Birinci aşamada yapılan testler genellikle ilk muayene ve incelemedir. Bayanlara genellikle HSG filmi yani rahim filmi çektirilir. Rahim filmi bir kadın doğum uzmanı eşliğinde çekilir. Anestezili ve canlı olarak çekim yapılmaktadır.

Çekim sırasında hastaya rahimden bir ilaç verilerek yumurtalar görülür, ilaç eğer yumurtayı doldurmazsa bir tıkanıklık söz konusudur ve gebeliği önleyen faktörler tespit edilir. Rahim görüntülenir. Eğer herhangi bir tıkanıklık söz konusu değilse başka tetkikler yapılır. Çeşitli hormon testleri de yapılır bu hormon testlerinde gebeliği engelleyen faktörler varsa tespit edilir.

Erkek bireyinde bir ürologdan yardım alarak tetkiklerini yaptırması gerekir. İlk aşamada yapılan testlerle gebeliği engelleyen nedenler saptanır ve buna göre tetkikler yapılır. Kadınlarda yumurtalık kapasitesi, erkeklerde sperm sayısına bakılır. Doktor buna yönelik ilaçlar verir.

Transfer Sonraki 2 Haftaya Dikkat Edilmelidir

Daha sonra adet döngüsü 28 günde bir yani düzenli olan kadınlarda doktor tarafında aşı gibi bir iğne verilir ve bu iğne yaptırılır. Bu iğnenin amacı yumurtalıkların üzerinde follikül olmadığı tespit edilir, östrojen düzeyi de kontrol edilerek ilk aşama tamamlanır. İkinci aşamada yumurta geliştirilmeye çalışır. Dışarından verilen belli başlı hormon iğneleriyle yumurtalıklar uyarılarak geliştirmesi sağlanır. Follikül sayıları geliştikçe tedavi olumlu gitmektedir.

Ultrasonla birlikte gelişmeler takip edilir ve değerlendirmeler yapılır. İğneyle FSH, HMG verilerek folliküllerin büyümesi ve östrojenin artması sağlanır. Elde edilen yumurta sayısına bakılır. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir. Diğer aşamaya gelindiğinde yumurta ve spermlerin laboratuvarda döllenmesi sağlanır. Erkekten örnek sperm alınarak döllenme durumuna getirilir. Spermler daha önce alındığı için dondurularak saklanır. Mikroenjeksiyon ile döllenme gerçekleştirilir. Son aşamaya gelindiğinde transfer işlemi gerçekleştirilir ve embriyoya transfer sağlanır. Tüp bebek transfer sonrası gebelik belirtileri 2 hafta sonra görülmeye başlanır. Bu 2 haftalık süreç içerisinde anne adayı kendine iyi bakmalı ve fazla hareket yapmaktan kaçınmalıdır.

Transfer işleminden 2 hafta sonra anneden alınan kana bakılarak gebelik durumu belirlenir.

 

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle