Embriyonun Transfer Edilmesinden Sonra Duş Alımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Embriyo transferinde aynı gün içinde banyo yapmak ve duş almanın sakıncası bulunmaz. Tüp bebek embriyo transferden sonra suyun içine tamimiyle girmekte sakıncalar oluşabilir.
İçindekiler
Tüp Bebek Transferi Sonrası Banyo veya Duş Kullanımı
Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer işlemleri kısa olmak ile beraber oldukça önemli aşamalardan bir tanesidir. Genelde anestezi uygulaması yapılmayan embriyo transfer işlemlerinde kişiler acı ya da ağrı hissetmezler. Nadir olmakla beraber anestezi altında gerçekleştirilen embriyo transfer işlemleri, embriyo gelişmesi, sayısı, kişinin yaş kriteri, önceki denemelerinin sayısı gibi etkenler değerlendirme yapılarak yumurta toplama işlemlerinden sonra 2 ile 6 günler içinde gerçekleştirilir. Bu süreç için ve sonrası için çiftlerin merak ettikleri birçok detay bulunur.
Bu detaylarda nasıl davranılması gerektiği konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle tüp bebek embriyo transferinden sonra merak edilen detaylar arasında banyo yapmak yer alır. Aynı gün içinde banyo yapmak ve duş almanın sakıncası bulunmaz. Tüp bebek embriyo transferden sonra suyun içine tamimiyle girmekte sakıncalar oluşabilir.
Anne adayının rahiminin ağız kısmından sıvı girişi olmayacaktır. Bunun olmamasını sağlayan da yapışkan olan bir maddedir. Buna mukus ismi verilir. Rahim ağzının kapanmasını sağlayan mukus tüp bebek embriyo transferi işlemlerinden sonra deliği kapatmaktadır. Tüp bebek embriyo transferden sonra ilk iki gün uzmanlar suyun içine girmeyi değil ayakta duş almayı tavsiye etmektedir.
Tüp bebek embriyo transferden sonra bazı kişiler uzun süreli duş almak isteyebilir. Bu da son derece yanlış bir davranış olacaktır.
Transfer Sonrası Dikkat Edilecek Diğer Noktalar
- Tedavide yapılan uygulamalardan sonra ilk 3 gün genelde uzmanlar evde dinlenerek vakit geçirmenizi tavsiye eder. Bu süre zarfında stresten ve ağır işlerden uzak durarak günlük yaşam aktiviteleri kolaylıkla yerine getirilebilir.
- Uyku esnasında sağa, sola dönmenin, öksürmenin ve benzeri davranışların herhangi bir yan etkisi bulunmaz.
- Merdiven inip çıkmak konusunda sorun yaşanmamaktadır.
- Hamileliğin oluşmasına kadar ağır işlerden, ağır egzersizlerden ve ani şekilde yapılacak olan hareketlerden uzak durmakta fayda bulunur.
- İşlemlerin sonrasında uzun yola gitme konusunda birkaç gün beklenebilir. Yalnız 2 ya da 3 saatlik yolculuklarda sakınca bulunmaz.
- Duş yapılmasında sakınca bulunmaz.
- Göğüslerde hassasiyet, adet dönemi tarzında ağrılar, açık kırmızı lekelenmeler bu süreç içinde sık şekilde gözlemlenebilmektedir. Bu durumlarda uzman desteği almanız ve tavsiyelere dikkat ederek devam etmeniz gerekir.
- Alkol ve sigara kullanımları hem öncesinde hem de sonrasında yapılmaması gerekir.
- Transferin öncesinde ve sonrasında asitli içecekler, bitkisel çaylar ve kahvelerin tüketilmemesine de özen gösterilmelidir.
- Doktora danışmadan anne adaylarının kendi bildiklerine ilaç kullanımı yapması yasaktır.
- Yağlı yiyeceklerden ve aşırı düzeyde baharattan kaçınmak gerekir. Bunun yerine taze meyve ve sebzelerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
- Tüm süre zarfında su tüketimi günlük olarak 2,5, 3litre civarında yapılmalıdır.
Embriyo transfer işlemlerinin ardından uygulanması gerekli olan bir diyet bulunmaz. Yalnız progesteron hormonu ile birlikte kullanılan tabletler ve jeller bağırsak hareketlerinin azalmasını sağlar ve kabızlığa neden olabilir. Bundan kaynaklı olarak da meyve suları dâhil edilmeden günlük olarak sadece suyun en az 2 litre tüketilmesi gerekir. Ayrıca bu süre zarfında lifli gıdaların tüketilmesi kabızlık açısından oldukça yararlı olacaktır.