Tüp Bebek Tedavisinde Kısa Protokol Uygulaması
Kısa protokol tedavisi aşamaları adından da anlaşıldığı gibi kısa sürede tamamlanmaktadır. Bu tedavinin kontrol dönemlerinin kaçırılmaması da oldukça önemlidir.
Kısa Protokol Uygulaması

FSH Hormonun Görevleri
Kısa protokol tedavisi işlemlerine GnRHa uygulaması da denilmektedir. Yapılacak olan kisa GbRH a uygulaması protokolleri adet kanamasının ilk gününde başlamaktadır.
GbRH tedavisi kaç gün uygulanır, tedavi sürecin sonuna kadar devam edilmektedir. Kanamanın 3. Gününden itibaren FSH ve Hmg uygulanır. Kaç gün uygulanır ve ne kadar uygulanır kısmı doktor tarafından belirlenmektedir. Kısa protokol içinde ultra kısa ve mikrodoz kısa protokolleri de bulunmaktadır. Bunlar kaç gün uygulanır ve ne kadar sürer;
Ultra kısa protokolleri; tüp bebek tedavi açısından âdetin 1. Günü GnRHa’ya uygulanmaya başlanılır. 3 gün boyunca sürer ve sonrasında kesilir. Geri kalan tedavi sürecinde FSH ve Hmg verilerek uygulama sürer.
Mikrodoz kısa protokolleri; diğerlerinden tek farkı GnRHa seviyesinin düşük tutulmasıdır. Uygulaması yapılacak olan ilaç tüp bebek tedavisi görülen merkezde sulandırma yapılır ve gerekli olan dozunda düşürme uygulanır. Özellikle tüp bebek tedavisi açısından yumurtalıklarında zayıflama olan anne adaylarında kullanılır.

HMG-KoA redüktaz
Tüp bebek tedavisi 15 gün boyunca sürer. Uzun olan tüp bebekte ise kaç gün süreceği konusunda doktor belirleme yapar. Tüp bebekte tedavinin kaç gün süreceği ve gün boyunca neler yapılacağını da doktor belirlemektedir.
Tüp bebek merkezleri yaptıkları uygulamalarda ve tedavi şekillerinde sıklıkla kısa olan aşamaları tercih etmektedir. Bu uygulamada tedavi oldukça kısa sürmekte ve kontroller daha uzun sürede yapılmaktadır. Kontrol döneminde yapılması gerekli olan detayların atlanmaması ve doktorun dediklerinin dışına çıkılmadan hareket edilmesi gerekir.
Ayrıca bu süreçte stresten ve huzursuzluklardan uzak durmak da önemlidir. Stres sorunların yaşanmasına ve bebeğin tutulumunun oluşmamasına sebep olabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde Ne Yapılmalıdır?
- Sigara ve alkol kullanan kişilerin kısa protokol işlemlerine başlamadan önce bırakılmalıdır. Üreme ve sperm ile alakalı birçok sorunun yaşanmasına sebep olmaktadır. Özellikle spermlerin kalitesinin düşmesi ile alakalı olarak sorunlarda oluşturmaktadır. Sigara ve alkol farklı sağlık sorunlarının oluşmasına da sebep olabileceğinden dolayı bırakılmalıdır. Genel sağlık açısından önemlidir.
- Tüp bebek tedavisi döneminde çiftler stresli ve sıkıntılı zamanlar geçirir. Bu sürecin oldukça stresiz ve sorunsuz şekilde geçmesi önemlidir. Özellikle gece uykuları bu süreçte önemli olan bir detaydır. Uyku düzeni vücudun sağlıklı şekilde yaşama devam etmesine olanak sağlar. Dinlenmiş vücut daha faydalıdır.
- Folik asit ve folik asit içeriğine sahip olan vitaminlerin kullanımına başlanmalıdır. Folik sit bebeklerin omurilik sistemin gelişmesi konusunda destek sağlayacak olan bir etkendir. Tüp bebek tedavi için kısa ya da uzun protokol aşamalarını deneyecek olan çiftlerin kesinlikle öncesinde folik aside başlaması gerekmektedir.
- Protokol tedavi aşamaları başlamadan önce doktor desteği ile beraber diyet programına başlanması gerekir. Bu programın genelde protein ağırlıklı olması gerekmektedir. Yumurtaların desteklenmesi sağlayacak olan besinler tercih edilmelidir.
- Protokol tedavisi aşamalarına başlamadan önce düzenli şekilde egzersize başlamak gerekir. Egzersiz yapmak psikolojik, fiziksel ve ruhsal anlamda güçlü olmayı sağlayacaktır. Bu dönemin stresini atlatamayan kişilerin mutlaka psikolojik destek alması gerekir.
- Tedavi sürecinde yapılacak olan laboratuar testleri ve tahlillerinin tamamının tamamlanması gerekir. Bu testler içinde kan sayımı, belli başlı hormon testleri, hepatit testleri bulunmaktadır. Özellikle tedavi süresinde hormonlar ile alakalı olan testler ara ara tekrarlanmaktadır.
- Tercih edilen kısa ya da uzun protokol tedavisine göre adet döneminin 20 ya da 21. gününde hormonların baskılanması amacı ile belli başlı ilaçların kullanılması gerekir.