Tüp Bebek Tedavisinde Düşük Nedenleri
Tüp bebek tedavisinde de normal gebelikte olduğu gibi düşük riski oluşmaktadır. Bu risklerin önüne geçmek adına uzmanla konuşma gerekmektedir.
İçindekiler
Tüp Bebekte Düşük Riski ve Nedenleri
Hamilelik döneminin 12. haftası içinde oluşan kayıplar uzmanlar tarafından düşme ya da düşük olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde oluşan düşükler şiddetli ağrılar ve kanama ile kendini belli eder.
Meydana gelen düşüğün birçok sebebi bulunur. Normal gebelikte de tüp bebek gebeliğinde de erken düşüğün oluşmasının nedenleri, neden kaynaklandığı, ne için bu duruma gelindiği gibi sorulara uzmanlar yanıt arar ve araştırma yapar. Düşüğün erken zaman içinde oluşması ile hamilelik süreci biter. Düşük oluşması nedenleri içinde;
- Erken düşükler
- Kendiliğinden meydana gelen düşükler
- Geç düşükler
- Tam düşükler
- Tam olmayan düşükler
- Kaçınılması imkânsız olan düşükler
- Boş şekilde gelişen gebelik
- Farkına varılmayan erken düşük
- İsteğe bağlı gerçekleşen erken düşük
- Tekrarlanan düşükler
- Düşük tehdidi
Düşüğün en zaman başlayacağı be ne zaman sonlanacağı konusunda belirgin bir tanı bulunmaz. Nedenleri ile alakalı olarak erken dönemde tamamlanabilir ya da nedenleri ile alakalı alınması gerekebilir. Rahmin iç kısmı düşüklerin nedenleri ile alakalı olarak tamamen boşalmış durumda ise müdahale edilmeye gerek kalmaz. Tüp bebek tedavisi sürecinde oluşan kanamalar düşük tehdidi olduğuna dair işaret olabilir.
Bunun için oluşan kanamalarda mutlaka uzmana başvurmak gerekir. Ayrıca embriyo transferinde normal kanamalarda gözükebileceği için doktor bu süreci kontrol ederek tedaviye devam etmelidir. Aksi olan durumlarda bebek erken düşer. Neden düşük oluştuğu ve düşüğün ne zaman başladığı ile alakalı araştırma detaylı bir şekilde yapılır. Bu durumu yaşayan kadınlarda rahim içinde boşalma tam anlamı ile oluşmamışsa ne zaman biteceği konusunda ve neden bu şekilde olduğu konusunda uzman bilgi verir.
Var olan kanamanın durdurulması için ve rahim içinde iltihaplanma olmaması için kürtaj yapılması gerekir.
Tüp Bebekte Düşük Neden ve Ne Zaman Oluşur?
Tüp bebek gebelerinde oluşan düşüklerin çoğunluğu gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelir. Embriyo transferinin rahim içinde tutunamaması sonucunda meydana gelir.
Özellikle tüp bebek ile hamile kalan kişilerde ne zaman oluşacağı belli olmadığından dolayı ve neden oluşacağı belli olmadığından dolayı daha çok önem verilir. Tüp bebekte düşük riski daha yüksek olduğu için anne adaylarının doktor kontrollerini aksatmamaları ve doktorun söylediği önerilerin dışına çıkmaması gerekir. Aksi durumlar düşüğe neden olabilir. Embriyo transferi ile hamile kalan kadınlar gerekirse beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını tamamen değiştirmelidir. Ayrıca bebeklerde var ola kromozomal bozukluklarda bu riski yükseltmektedir. Yani normal gebelikte olan kromozomal bozukluklardaki risk kadar tüp bebekte de risk yüksektir.
Tüp bebek tedavisinde embriyonun genetik anlamdaki incelemesi detaylı şekilde yapılarak, var olan genetik sıkıntıların ortadan kaldırılması sağlanabilir. Bunun içinde doktor kontrollerini aksatmamak ve detaylı şekilde yaptırmak gerekir.
Önemli olan detaylara dikkat etmektir. Bu detaylar kişilerin genel sağlık durumuna göre değişmektedir. Zaten tüp bebek tedavi süreci kişiye göre planlanmaktadır.
Düşüklere Karşı Alınacak Olan Önlemler Nelerdir?
- Sağlıklı ve düzenli beslenme
- Düzenli ve aksatılmadan yapılan egzersizler
- Ağır ve yorucu spordan kaçınmak
- Bulaşıcı olan hastalıklardan uzak durmak için önlem almak
- Radyasyon içeren ortamlardan uzak durmak
- X-ray cihazından uzak durmak
- Kafeinli içecekleri bırakmak
- Doktor kontrolü ve bilgisi olmadan bitkisel, doğal ve normal ilaçların kullanılmaması
- Alkol tüketiminden uzak durmak
- Sigara içmemek
- Stres ve sıkıntıdan uzak durmak gerekir. Stres her türlü sorunun oluşmasına ve meydana gelmesine sebep olur.
- Depresyona girilebilecek olan her türlü etkenden uzaklaşmak gerekir. Gerekirse psikolojik yardım alınarak bu dönem atlatılabilir.
- Ağır tempolu cinsel yaşamdan uzak durmak
- Yoğun ve stresli iş yaşamına son vermek düşük oluşmasının önüne geçecektir. Bunun dışında gelişen düşükler tıbbı sorunlardan kaynaklanır.
Düşük ile alakalı sorun yaşamamak adına doktordan detaylı bilgi alınmalıdır. Ayrıca beslenme konusunda da uzmanlardan detay alarak bunu alışkanlık haline getirmek gerekir. Çünkü hamilelik sürecin ve tüp bebek tedavisi sürecinde beslenme hem anneyi hem de bebeği etkiler. Düzenli ve bilinçli beslenme sağlık açısından gereklidir. Bunun yanı sıra verilen ilaçlarında aksatılmaması ve dozunda kullanılması gerekir.