Başarısız Olan Tüp Bebek Denemeleri Neden Kaynaklanır ve Bu Konuda Ne Yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde başarısız durumların ortaya çıkmasına birçok faktör etken olmaktadır. Bunun için deneme öncesinde çok yönlü ve aktif araştırma yapılması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısız Olur?

Tüp bebek başarısızlıkları belli başlı neden ve sebeplere bağlı olarak karşımıza çıkar. Sebepleri ve nedenleri konusunda araştırma yapmak gerekmektedir. Tüp bebek tedavisi başarısızlığına bağlı olarak nedenleri arasında;

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı birincil neden ve sebepleri;

  • Başarısız tüp bebek nedenleri arasında hamilelik oluşturması beklenen embriyonun bozulan genetik yapısı önemli bir yer tutar.
  • Yumurta gelişimi esnasında kullanılan ilaçların uygun olmaması tüp bebek başarısızlığı yaşayanlara neden olur.
  • Embriyonun kültür ortamının yeterli düzeyde olmaması
  • Embriyonun dış zar kısmının kalınlaşmış olması tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve tedavisi konusunda etkilidir.

Başarısız tüp bebek denemeleri birincil nedenleri;

  • Rahimin iç duvar kısmını etkilemiş olan doğumsal bozukluklar
  • Rahim içinde embriyonun tutunmasını engelleyecek miyom ve polipler
  • Rahim içinde bulunan yapışık durumlar
  • Embriyonun tutunmamasına neden olan fonksiyon sorunları tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve deneme sorunları içinde bulunur.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı üçüncül nedenleri;

  • Çocuk sahibi olmak konusunda zorlanan kadınlarda meydana gelen çikolata kistleri
  • Tüplerden daha önceden geçirilmiş olan enfeksiyonlar, karın içi operasyonları

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığına dikkat etmek gerekir. Olumsuz sonuç alanlar bu konuda ne yapmalı, sonuç sonrası nelere dikkat etmeli, nasıl davranmalı gibi detaylarda uzman tarafından hastaya anlatılır. Tüp bebek başarısızlığının nedenleri ve denmelerin başarısız şekilde tekrarlayan durumuna düşmesi konusunda detaylı araştırma yapılmalıdır. Tüp bebek tedavisi olanlar ilk ya da sonraki denemeleri olumsuz sonuç ile karşılaştığında psikoloji anlamda kendini yormamalıdır.

Deneme Sonucu Tekrarlayan Durumlar Ne Yapılmalı?

Bebek için yapılan tüp bebek tedavisinde başarısızlıklara birçok şey neden olabilir. Bunun içinde çok yönlü araştırma yapılmalıdır.

Olası tüm etkenler yeni deneme tedavisi öncesinde araştırılmalıdır. Olumsuz sebeplere neden olan sonuç ortaya çıkartılmalıdır. İlk olarak çiftlerin gebelik durumunu etkileyecek olan sistemik ve genetik hastalıklara dikkat edilmeli, kromozon analizi konusunda sonuç alınmalı, immunolojik araştırmaları ve pıhtılaşma faktörleri konusunda sonuç alınmalıdır. Anne ya da baba adayında kromozomal sorunu mevcut ise tedavi ve deneme sonrası alınan embriyolar, transfer için seçilmeden önce genetik tarama testi yapılmalı, sonuç alınmalı ve normal olanlar nakil edilmelidir. Transfer denemesi aşamasında embriyo kalitesinin yüksek seviyelere çıkartılmasında en uygun olan stimulasyon protokollerinin seçilmesine dikkat etmek gerekir. Kaliteli yumurta elde etmek adına önemlidir. Ayrıca kaliteli sperm seçimi içinde mikroskobik büyütme sistemi olan IMSI yönteminin seçilmesi elde edilecek embriyo kalitesi konusunda olumlu katkı sağlar. Rahim içinde bulunan bozuklukların ve olumsuz daha önceden belirlenmesi laparoskopi ya da histeroskopi işlemleri ile bu tarz bozuklukların giderilmesi yeni bir denemeye geçilmeden yapılması gereken tedavi şekilleri arasında yer alır. Bu şekilde olumsuz durumlarında önüne geçilir. Embriyoların gelişmesini sağlayacak olan uygun ortamların sağlanması adına yapılacak tedavilerde uygun ortamın sağlanmaması durumunda embriyo iyi olsa bile gebelik gelişmesi meydana gelmez.

Stresi Yenmek İçin Psikolojik Destek Şart

Tüp bebek ile alakalı olan tüm tedavi süreçleri aileler için başlı başına stres kaynağı oluşturmaktadır.

Özellikle bebek konusunda büyük derecede fedakârlıklar ve umutlar taşıyan kişiler hüsrana uğramaktadır. Defalarca denemeden sonra negatif sonuçlar ile karşılaşmak çiftler için yıkıcı olur. Bundan kaynaklı tekrarlayan başarısız durumlar yeni tedavi şekilleri iyi şekilde araştırılmalı, ortadan kaldırılabilecek olan sorunlar ortadan kaldırılmalı, çiftlere durum detaylı şekilde anlatılmalı ve psikolojik anlamda destek alınması gerektiği belirtilmelidir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle