Tüp Bebek Yaptırmak İsteyenlerin Yerine Getirmesi Gereken Rapor ve Evraklar Nelerdir?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sayısının arttığı son yıllarda, tüp bebek yöntemi çiftlere umut olmaktadır. Peki, tüp bebek raporu almak için hangi aşamaları yerine getirmek gerekir ve tüp bebek için gereken şartlar nelerdir?

Tüp Bebek Şartları Nelerdir?

Normal gebelik şansı olmayan ya da çok az bir ihtimal olan ailelerin gebelik şansı, tüp bebek tedavisi sonucunda artmaktadır. Tüp bebek yaptırma şartlarının başında öncelikler çiftlerin evli olmaları gerekmektedir. Daha önceki evliliklerinden çocukları olmuş olabilir ya da olmamış da olabilir. Hatta evlat edinilmiş çocukları bile olabilir. Fakat şu anki evliliğinde çocuk sahibi olmayan aileler tüp bebek tedavisinden yararlanabilir. Tüp bebek tedavisinde genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu eşine, tedavi için maksimum 3 deneme olmak üzere tüp bebek tedavisinin masrafları SGK tarafından belirli koşullar sonrasında karşılanabilir.

Tüp bebek tedavisi için şartların bir diğeri de normal yöntemlerle çocuk sahibi olamayıp, ancak tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu gereklidir ve tüp bebek başvuru şartlarına dikkat ederek başvuru yapmak gerekir. Yaş olarak 23`ü doldurmuş, 39`dan ise küçük olması gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin yapılacak merkezin SGK ile anlaşması olmalıdır. En az 5 sene genel sağlık sigortası olmalı veya bakmakla mükellef olunan kişi olmalıdır. 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısına sahip olmalı veya halen devam eden sağlık sigortalısı olan kadının bu şartları taşımaması halinde eşinin gerekli şartları taşımalıdır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başvuru İçin Gereken Raporu Ve Başvuru Aşamaları

Başvuru yapmak için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Kadın ve Erkeğin 2`şer adet fotoğrafı, 2 adet evlilik cüzdanlarının ilk 3 sayfasının fotokopisi
  • Nüfus kağıdı fotokopileri ve nüfus kayıt örnekleri
  • 2 adet kadının sağlık karnesinin fotokopi,
  • Kişilerin adres ve telefon bilgisi,
  • Kullanılan ilaçların reçetesi ve farklı tarihlerde düzenlenmiş sperm sayısını belirtilen 3 adet rapor,
  • Hizmet dökümü belgesi

Başvuru raporu için yeşil kart bulunan çiftlerde yukarıdaki belgeler ve 26 TL rapor ücret temin edilmektedir. Başvuru raporu tamamlandıktan sonra tüp bebek tedavisine başlanan kadının embriyo transferinin yapıldığı tarih 40 yaşından gün almış olması durumunda tedavi masrafları SGK tarafından karşılanmaz. Fakat kadının 40 yaşından gün aldığı tarihten önce düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda bu rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmiş olması da gerekmektedir.

İşte yazılan bu durumları varsa ancak o zaman SGK tarafından tüp bebek tedavisi masrafları karşılanır. Ayrıca son 3 yılda başka tedavilerle hamile kalınmamış olduğuna dair SGK tarafından belgeye sahip olması gerekmektedir. Tüp bebek yaptırma için şartlarında; tüp bebek masrafının ödenebilmesi için hamileliğin devam etmesine engel olabilecek herhangi bir hastalığın bulunmaması gerekmektedir. Yani tüp bebek yapmak için şartların hepsi sağlanmalıdır.

Başvuru raporu tamamlandıktan sonra tüp bebek tedavisine başlanan kadının embriyo transferinin yapıldığı tarih 40 yaşından gün almış olması durumunda tedavi masrafları SGK tarafından karşılanmaz.

Yardımcı Üreme Yöntemi Katılım Payları

Tüp bebek tedavilerinde birinci denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında şartıyla bu tedaviler için belirlenen masraflar üzerinden tüp bebek merkezi katılım ücreti alınmaktadır. Katılım payları, tedavinin sağlandığı sağlık merkezine tüp bebek yaptıran kişiler tarafından verilir. Kişiler bunu göz önünde bulundurarak tüp bebek merkezine başvuru yapması gerekmektedir. Tüm tüp bebek yaptırmanın şartları ve başvuru raporu şartları sağlandığı takdirde tüp bebek merkezlerine başvuru yapabilirler.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle