Tüp Bebek Raporu Nasıl Alınırve Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi, normalde gebelik durumu olmayan ya da çok az olan çiftlerde gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. Günümüzde bir çok çift tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilmektedir.
Dünyada ilk bebek 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Türkiye’de ise 1989 yılında Ege Üniversitesi Araştırma Hastanesinde ilk tüp bebek doğumu gerçekleşmiştir.
İçindekiler
Tüp bebek tedavisi için gerekli olan şartlar
Çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek yöntemleri uygulanır. Bu yöntem kişilerin sağlık durumları ve tedavilerine göre olumlu veya olumsuz sonuçlar verebilir. Bu süreç de tabi ki tedavinin durumuna ve süresine göre masrafları vardır. Bu süreç uzadıkça masraf artmaya devam edebilir. Bunun için devlet çocuk sahibi olmak isteyen ama olmadığı için tüp bebek yöntemine başvuran aileler için yardım programı uygulamaktadır. Çiftlerin bu yardımdan faydalanabilmeleri için devletten tüp bebek heyet raporu gerekir ve bunun için yapılması gereken bazı işlemler ve şartlar vardır.
Bu işlemlerin başında Tüp bebek tedavisi için heyet raporu çıkartılmasında, gerekli olan şartların yerine getirilebilmesi için, öncelikle tüp bebek yapılmasının gerekli olduğu doktorunuz tarafından tespit edilmiş olmalıdır. Gerekli olan şartlar ise ilk olarak, kadın yaşı 23 ile 39 yaş arasında olmalıdır. 40 yaşından gün alırsa rapor alamaz. Rapor doğum uzmanları tarafından ve kadın hastalıkları uzmanları tarafından çıkartılsa bile erkeğin ürolog tarafından görülmesi gerekebilir. Eğer çıkacak olan Tüp bebek raporu belirlenemeyen ya da açıklanamayan kısırlık nedeni sebebiyle alınacaksa 3 yıllık resmi evlilik süresini çiftlerin tamamlamış olması gerekir.
Gerekli olan şartlar ise ilk olarak, kadın yaşı 23 ile 39 yaş arasında olmalıdır. 40 yaşından gün alırsa rapor alamaz.
Diğer nedenlerden dolayı alınacaksa bu süre gerekli değildir. Kadın yada erkeğin nüfusuna kayıtlı çocuğa sahip olmaması gerekir. Emekli sandığı, BAĞ-KUR ve SSK lılar için en az 5 yıllık prim ödemiş olması ve toplam olarak 900 günden fazla prim ödemiş olması gerekir. Çiftin son 90 gün çalışıyor olması şartı gerekir. Yeşil kart için süre kısıtlaması yoktur. Devlet yardımı iki kez tüp bebeği için yapmaktadır.
Tüp Bebek Raporu Nasıl Alınır ve Gerekli olan belgeler nelerdir?
Tüp bebek için rapor nasıl alınır ve gerekli belgelerin listesi nelerdir? :Kadın ve erkeğin çocuğu olmadığına dair nüfus müdürlüğünden nüfus kayıt örneği alınması gerekir. Bu belgenin yanında ayrıca şunlar yer almalıdır.
- Kadına ait 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
- 1 adet evlilik cüzdanının fotokopisi
- Kadına ait 1 adet resim
- İlgili kurumlardan alınan SSK ve BAĞ-KUR için prim gün sayısını gösterir belge
- İlgili kurumlardan Emekli sandığı hastaları için hizmet dökümü belgesi gerekmektedir.
Tüp bebek için rapor alınması gerekli demiştik peki raporda mutlaka olması gerekenler nelerdir bu konu hakkında bilgi verelim. Rapor; mutlaka tüp bebek sahibi olmak isteyen kadın adına düzenlenmelidir. Kadının TC Kimlik numarası mutlaka yazılmalıdır. Kadının yaşı değil doğum tarihi gün ay yıl olarak belirtilmelidir. Tanı açıkça yazılmalıdır. Tedavi gerekçesi SUT illi maddesi işaret edilecek şekilde açık bir şekilde yazılmalıdır. Tanı konulduğunda konuyla ilgili olan uluslararası tanı kodu belirtilmelidir. Tüp bebek yapılması gereklidir, uygundur yada kararlaştırılmıştır şeklinde ibareler bulunmalıdır. Son üç yıl içinde uygulanan tedavi yöntemlerinden herhangi bir sonuç alınmadığı mutlaka belirtilmelidir. Bu şartlar raporda belirtilmezse rapor geçersiz sayılır. Tüp bebek için rapor nasıl alınır sorusuna yanıt arayan çiftler için verdiğimiz bilgilerin dışında Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer sorusuna da cevap verelim. Tüp bebek tedavisi için gerekli olan süre ve düzenli kontrol işlemlerde önemlidir. Bu tedavi süresi boyunca tüp bebek merkezine farklı aralıklarla ve düzenli olarak gelmeniz gerekir. Erkeğin sadece 1 gün gelmesi yeterlidir.
Tüp bebekte merkez seçimi
Tüp bebek sahibi olmak isteyen cifler için çok zor karar verilen bir durumdur. Günümüzde bazı merkezler bir çok olmadık yöntemler uygulamaktadır. Gerçek olmayan, yeni yöntemler uyguluyoruz, gebelik oranlarımız yüksek gibi vaatlerle hastaların bebek sahibi olma hayallerini suistimal etmektedirler.
Doğru merkezleri bulabilmek için araştırmalar yapmak gerekir. Öncelikle gideceğiniz merkez ne zamandır faaliyette ve çalışma sürdürmektedir?
Tüp bebek için rapor verme yetkisi var mıdır?, uluslararası kurumlar tarafından denetleniyor mu?, Sperm, yumurta dondurma ve embriyo dondurma programı var mı?, Dondurulan embriyoların ne kadarı sağlam ve embriyo transferlerinde gebelik oranları nasıl?, Herhangi bir problem çıktığında sizi tedavi edebilecek alt yapısı var mı? gibi sorulara yanıt verebilmelidir. Bu şartlar iyi merkezlerde olması gereken şartlardır.
Bunun dışında Tüp bebekte heyet raporu varsa ilaca ek ücret uygulanmaz. SGK ile sözleşmesi olan tüm merkezlerde her deneme için SGK 1.200 lira ödeme yapıyor. Anne adayı ilk denemede bu tutarın %25 ini ödüyor. İlaç içinde tüp bebek heyet raporu alınmışsa ilave ücret ödemeniz gerekmiyor. İstediği halde bebek sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek istekleri SGK tarafından 2 kez deneme fırsatı vermektedir. Yani ilk denemede %25 ikinci denemede %30 unu bebek sahibi olmak isteyen çift ödemek zorundadır. Fakat bu durum değişti. Deneme süreci 3 e çıktı ve son denemede katılım payı %20 olmuştur.