Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer ve Tüm Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi gebeliğin doğal yollarla gerçekleşmediği durumlarda uygulanan yardımcı üreme yöntemlerinden biridir. Tüp bebek tedavisi sayesinde kısırlık sorunu yaşayan birçok aile çocuk sahibi olmanın mutluluğuna kavuşmuştur.
Tüp Bebek Yolculuğu
Tüp bebek tedavisinde gelişen tıpla birlikte oluşan yenilikler dahilinde halen yeni yeni yöntemler geliştirilmekte ve bu uygulanarak çocuk sahibi yapmak adına adımlar atılmaktadır. Tüp bebek tedavi içerisinde ana rahmine yerleştirilecek olan embriyoya kadar sunulan bir hizmettir. Kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanarak döllenmiş olan yumurtayı ana rahmine yerleştirip embriyonun tutma savaşını vermesi beklenir. Tüp bebek tedavisinde kaç gün sorusu; uygulanan yönteme göre farklılık gösteren bir durumdur. Normal koşullarda 1 ile 2 hafta arası değişiklik gösterir.
Anne adayının bu zaman zarfında sık sık tedavi merkezine gitmesi gereklidir. Baba adayının sadece sperm alınacağı gün merkeze gitmesi yeterlidir. Tüp bebek tedavileri kısa ve uzun olarak iki gruptadır. Bu gruplar tamamen doktor inisiyatifinde çifte uygun olana göre seçilir ve uygulamaya alınır. Her şeye rağmen tüp bebek tedavisinde bitiş süresi aslında tamamen hastanın durumuyla ilişkilidir. Bazı hastalarda tedavi en baştan adım adım gidilir, bazılarında sadece son aşamaya direkt geçiş yapılır. Ortalama bir süre için söylenecek şey tüp bebek tedavisi kaç gün sürer bu soruya cevap 10 ila 15 gün arasında değişen bir durumdur.
Tüp Bebekte Başarıyı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Anne adayının yaşı tedavide en önemli etkendir. Anne adayı yumurtalama rezervi önem taşır. Baba adayının sperm kalitesi döllenme açısından önemli bir noktadır. Tedavi süresince alkol, sigara gibi maddelerden uzak durulması gerekir. Ağrı kesici dâhil doktor bilgisi dışında asla ilaç kullanılmamalıdır. Tedavi esnasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Tedavi esnasında sağlıklı beslenmeye önem verilmelidir. Anne adayı stres, sıkıntı ya da depresyon gibi durumlardan uzak tutulmalıdır. Özellikle embriyo transferinden sonra anne adayının bir süre dinlenmesi tavsiye edilendir.
Tüp Bebek tedavisinde aşamalar eğitim basamağı ile başlar. Tüp bebek uzmanı çifte konu ile ilgili tüm bilgileri, yapılacakları ve sonuçlarını olumlu olumsuz her yönüyle aktarır. Tedavi planı açıklaması sonrası çift tarafından onay formu imzalatılması ile tedavi sürecine girilmiş olur. İkinci aşama ise kadının yumurtalıklarının kontrol altına alınarak ilaç tedavisine başlatılmasıdır. Amaç yumurtalıklar dışarıdan verilen hormon ilacıyla uyarılacak ve yumurta sayısının fazla olması sağlanacaktır. Üçüncü aşama yumurtaların uyarılması ile birlikte yumurta gelişiminin takibidir.
Tüp bebekte başarı oranı fazla yumurta üretilmesine bağlıdır. Yumurtalıkların uyarılması yaklaşık 10 gün kadar sürer. Bu süreç içerisinde tüp bebek uzmanı anne adayını sık sık merkeze çağırarak yumurtanın büyüme oranını kayıt eder.
Dördüncü aşama yumurtaların yeterinde olgunlaştığı tespit edilince son basamak için yumurta çatlatma iğnesi yapımı anne adayına gösterilir ve söylenilen saatte yapmasını önemle belirtir. Yumurtaların toplanması bu işlemle birlikte 36 saatle birleştirilip OPU işlemine geçilir. Bu esnada anne adayının stresini bir nebze engelleyebilmek adına anestezi verilir. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer. Aynı gün sperm hücreleri de alınır. Yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Ayrıca sağlıklı olanları seçilerek ana rahmine transferi için gün belirlenir ve embriyo transferi gerçekleşir.
- Kadın yaşı tüp bebek uygulamasında önemli bir etkendir
- Tüp bebek uygulaması için 7-8 kez yapılabilir. Ancak her denemede 2 ay vücut dinlendirilmelidir.
- Tüp bebek uygulamalarında düşük riskinin fazla olduğu durumu yanlış bilgidir.
Transfer işlemi basit bir işlemdir ancak bazı durumlarda anne adayı anestezi isterler. Bu işlem sırasında eğer elde embriyo kalmışsa çift onayı ile embriyo dondurma formu imzalatılır ve dondurulup saklanır. Ve transferden 14 gün sonra kanda gebelik testi yapılır eğer test olumlu çıkarsa 3 hafta sonra bebeğin kalp atışları için doktor tarafından çağrılır.