Tüp Bebeklerin Transfer İşlemlerinde İkiz Gebelik Olma İhtimali Ne Düzeydedir
Tüp bebek tranfer işlemleri gebelik ile alakalı başarı oranını arttırma, emriyonuın tutma ihtimali konusunda şans yaratmak için yumurta sayısı konusunda arttırma yapılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde İkiz Gebelik Olma İhtimali
Tüp bebek tedavisinde gebelik ile alakalı başarı oranını arttırma, tutma ihtimali konusunda şans yaratmak için yumurta sayısı konusunda arttırma yapılır. Elde edilen fazla yumurta sperm ile döllenir ve buna embriyo ismi verilir. Birden daha fazla yumurta rahime nakil edilince gebelik riski de artar. Tüp bebek ikiz olma ihtimali de yükselmiş olur. Ülkemiz 2009 yılına kadar ikiden fazla embriyo nakil etme yöntemi kullanılmıştır. Bu da tüp bebekte ikiz tutma ihtimali konusunda artış göstermiştir. 2009 yılından sonra tüp bebek tedavisinde bu yöntemi geride bırakmışlar, 35 yaşın altında olan anneleri tek yumurta transferi ile hamilelik yaşamasını sağlamışlardır.
Gebelik için kullanılacak olan tek yumurta transfer işlemleri ile ikiz gebelik yaşama ihtimali oldukça düşüktür. Buna rağmen bu süreci yaşayanlar da bazen yumurta transfer edildikten sonra rahimin içinden ikiye bölünüp eş yumurta ikizi tarzında tüp bebekte ikiz tutma olasılığı bulunur. Yalnız bu durum neredeyse % 1’in altındadır. 35 yaşını geçen kişilerde çift embriyo nakil edilme yöntemi kullanıldığı için ikiz gebelik olma ihtimali bulunur.
Bu durum anneleri sevindiren, tutma ihtimali olan, tedavisinde başarılı sonuçlar alınan ve riskleri çok olmayan tedavi yöntemi içinde bulunur. Tüp bebek tedavisinde gebelik yaşama olasılığı nedir, neden tutma olmaz, süreç nasıl işler ve neler yapılır, neden ikiz hamilelik yaşanmaz, riskleri nelerdir, hamile kalanlar nasıl kalır, bebeklerin ya da bebeğin kesesi nasıl gözlemlenir, kalp atışı çoğul hamilelik döneminde farklı mıdır tarzındaki tüm soruları da uzman yanıtlar.
Tek ya da çoğul olarak yapılacak olan tüp bebek tedavisinde birbirine benzemeyen bebeklerin doğma olasılığı bulunur. Birbirine benzemeyen bebekler ile alakalı da endişe edilmemelidir.
Tüp bebek için yapılacak olan uygulamanın fiyatları pahalıdır. Fiyatları devlette yapılırsa daha uygundur ama özel kurumlarda fiyatları yüksek skala ile karşımıza çıkar. Fiyatları yöntemi, nasıl yapılacağı, benzer durumları, neden yapılacağı da etkiler.
Çoğul Hamilelik Olma Sonrası Riskleri
Anneleri hamilelik döneminde iki bebeğin kalp atışı mutlu ettiği kadar düşündürmektedir. Birden fazla hamilelik yaşamak anneleri mutlu etmenin yanı sıra riskleri olan hamilelik düşüncesine de itmektedir. Bu şekilde çoğul gebe kalanlar tüm süreç boyunca riskleri açısından takip edilmeli, kalp atışı izlenmeli, nasıl davranılması gerektiği anlatılmalı, kesesi kontrol altında tutulmalı, riskleri ile alakalı benzer sorun yaşamasının önüne geçilmeli gibi detaylar verilere anneleri rahatlatmak gerekir.
Çoğul gebelikler yapılır mı, yapılır ise nasıl yapılır, ikiz yumurta transferi istiyorum tarzındaki sorular içinde ilk olarak klinik muayene olunması gerekir. Çünkü ikiz bebeklerde anneleri bekleyen riskler arasında bebeklerde yaşanan sorunlar yer alır. Benzer sıkıntıları tüp bebek anneleri yaşamaktadır. Kalp atışı riski, kesesi görülmeme riski, kromozom bozuklukları, genetik bozukluklar, şeker değerleri sorunu bunlardan sadece bazılarıdır. İkiz bebeklerde anomali ile alakalı sorunlardan korkmaya gerek bulunmaz. Zaten test değerleri de bu yöndedir.
Gebe kalanlar ya da çift bebek istiyorum diyenlerin uzmanların ile detaylı bir biçimde konuşması uygun olacaktır. Sürecin nasıl ilerleyeceğinin bilinmemesinden kaynaklı ve test değerleri ile alakalı sorunlar yaşanabileceğinden dolayı kalp yetmezliği sorunları da gelişebilmektedir.
Kalp yetmezliğine, kalp atışı, kesesi ve bebekler ile alakalı sorunların neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Burada önemli olan konusunda deneyimli ve tecrübeli bir uzman doktordan yardım almaktır.