Tüp Bebek Tedavisinde İğne Nasıl Uygulanır ve Aşamaları
Tüp bebek tedavisinde ilk aşama ön görüşme ile başlar. Sonrasında tedavi için karar verildiği andan itibaren gerekli tetkikler, kontroller yapılmaya başlanır. Tüp bebek tedavisine adet döneminin 2. ya da 3. gününde başlanır. Jinekolojik muayenelerle tüp bebek tedavi aşamalarına geçilir.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisinde İlaç Ve İğne Kullanımı
Tüp bebek tedavisi süresince kullanılmasına karar verilen ilaç ve iğnelerin doğru kullanımı tamamen anne adayının bu konudaki hassas yaklaşımı ile bütünleşmelidir. Bu süreç yaklaşık 20 günlük bir süreçtir. Tüp bebek tedavisi dahilinde olunan iğneler özellikle korkutucu olandır. Yanlış uygulama telaşı, endişesi hep vardır. Artı iğneden korkan bir hastaysa bu durum çok daha stresli hale dönüşür. Yumurta büyütme döneminde 14 gün boyunca yumurta büyütme iğnesi yapılır. Kullanılan bu hormon ilaçlarının hastaya dikkatlice anlatılması ve pratik uygulamasının gösterilmesi bir nebze rahatlatacaktır. İlaç kullanımı mutlaka yazılı verilmelidir.
Yumurta büyütme sonrasında tüp bebek merkezi tarafından hastaya yumurta çatlatma için bir enjeksiyon ve saati verilir. Bu saatte bu iğnenin yapılması şarttır. Yapılacak bir hata ile yumurtalar erken çatlayabilir ve kaliteli yumurta alınamaz. Bu da tedavinin yarım kalmasına sebep olmuştur.
İlaç Ve İğnelerin Olumlu Etkileri
Tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve ilaçlar tamamen hastanın yumurta rezerviyle alakalı bir şekilde ve yaşı dikkate alınarak şekillenen bir durumdur. İlaç dozajı son derece önem taşır. Eğer fazla ilaç kullanımı söz konusu olursa yumurtalıklar aşırı uyarılır. Verilen ilaçların amacı gebe kalma şansını arttırmaktır. Yumurtaların yeteri kadar büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. İlaç tedavisi yumurta uyarma ve toplanma sürecinde etkilidir.
Yumurta üretimi için ilaçlar gün içerisinde aynı saatte yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu ilaçlar genelde cilt altına enjektörle gönderilir. Bu ilaçların yan etkileri mevcuttur. Karın ağrıları, şişlikleri, idrar çıkışında artma, bulantı, nefes darlığı gibi sorunlar yaşanabilir.
İlaç tedavisi yumurta uyarma ve toplanma sürecinde etkilidir. Yumurta üretimi için ilaçlar gün içerisinde aynı saatte yapılmasına özen gösterilmelidir.
Tüp bebek tedavisinde göbekten iğne nasıl yapılır Bu durum kadınlar için büyük bir strestir. Psikolojik açıdan kendi kendilerine iğne yapma durumu rahatsız edici bir durum olmakla beraber yanlış yapma korkusu her şekilde daimdir. Ancak göbekten iğne uygulaması için verilen iğneler son derece küçük ve acı verici değildir. Tüp bebekte göbekten iğne nasıl yapılır uygulaması, göbek deliğinin etrafındaki herhangi bir yağlı bölgeden uygulanmaktadır. Doktorun verdiği doz çerçevesinde iğneleri her gün uygulamak gereklidir. Her gün ve aynı saatte iğnenin yapılması önem taşır.
Tüp Bebek Tedavisi Anne Adayını Sağlık Açısından Etkiler mi?
Uygulanan tedavide istenmeyen risk durumları karşılaşmak mümkündür. Yumurtalıkların fazla uyarılması ile karın bölgesinin genişlemesi, karın ağrısı gibi durumların yaşanması olasıdır. Hormon tedavilerinde vücut aşırı uyarılmada tepkiler verebilir. Bulantı, kusma, gerginlik, tansiyon düşmesi gibi sıkıntılardır. Bu durumda hastaya sıvı desteği yapılarak rahatlatılmaya çalışılır. Bu tür sıkıntılarla karşılaşmamak adına dozların düşük seviyede tutulması tüm tüp bebek uzmanlarının ortak kanısıdır.
Hormon tedavilerinde vücut aşırı uyarılmada tepkiler verebilir. Bulantı, kusma, gerginlik, tansiyon düşmesi gibi sıkıntılardır.
- Tüp bebek tedavisinde ilaçların yan etkileri olabilecek risklerdendir.
- Tüp bebek tedavilerinin kansere neden olduğu söylentileri yanlış bilgidir.
- Kullanılan ilaçlar hormonal dengeyi bozduğundan vücutta ödem ve hatta hızlı kilo alma durumu yaşanabilir.
- Tüp bebekte en belirgin yan etki ise tedavi başarısızlığıdır.
- Tüp bebek tedavilerinde yaşa istinaden 35 yaş üstüne fazla embriyo koyma tercih edilmesi durumunda çoğul gebeliklerin oluşumu yaygındır. Bu durum yeni yasayla birlikte tek embriyoya indirilerek hem anne hem bebek için risk durumu kaldırılmıştır.