Tüp Bebek Tedavisinde İğne Kullanımı – İsimleri, Amaçları ve Zararları

Tüp bebek tedavisi içerisinde bebeğin tutunmasını yükseltmek için kullanılan bazı iğneler bulunmaktadır. Bu iğneler düzenli olarak doktor kontrolü içerisinde kullanılmaya özen gösterilmelidir.

Tüp Bebek Tedavisinde İğne Kullanımı

Tüp bebek, anne ve baba adayından alınan sperm ve yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi ve anne adayının rahmine transfer edilme işlemine verilen addır. Genellikle 35 yaş ve üstü anne ve baba adayları için uygulanan bir sistemdir. Bir yıl ve daha uzun süre korunmasız ilişkilerde bulunmaları sonucunda gebe kalma durumu olmayan bireylerde uygulanır. Normal gebelik şansı olmayan veya çok az ola çiftlerde bu yönteme başvurur.

Tüp bebek uygulamasının başlamasına karar verildikten sonra, normal şartlardan daha fazla yumurta üretilmesi için kadınların vücuduna enjeksiyon yardımı ile hormon verilerek daha fazla yumurtanın oluşması sağlanır. Gelişen yumurtalar ultrason ile takip edilir. Yumurtalar istenilen boyuta ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Yumurta iğnesi yapıldıktan otuz beş veya otuz altı saat sonra ameliyathane ortamında kadınlardan iğne yardımı ile yumurtlar toplanır. Aynı zamanda baba adayından sperm örneği alarak laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır.

Gelişim düzeyleri takip edilir. Embriyo gelişiminden sonra, rahme tutunabilecek en iyi embriyo seçilir. Seçilen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Kaliteli bir embriyo oluşmuş ise gebe kalma şansı yüksek olur.

Tüp Bebek Tedavisinde İğne Kullanımı Nasıl Yapılır

Yumurta Çatlatma İğnesi; yumurta büyüdüğünde sadece tek doz olarak kullanılır. Yumurta büyümesi istenilen düzeye ulaştığında yumurta çatlatma iğneleri uygulanır. Kısırlık tedavisi gören hastalarda kullanılan ilaçlardan birisidir. Yumurta çatlatma iğneleri HCG hormonunu içerir. Bu hormon gebelik testinde kanda ölçülen hormonun adıdır. Yumurta çatlatma iğnesi cilt altına veya kas içene uygulanabilir. Yumurta çatlatma iğneleri tek bir iğne olmadığı için ve her insanın vücut düzeyi farklı olduğu için herkes aynı dozda kullanmaz. Kişiye göre doz oranı değişir. Bu durumlarda prosfektüsunü okuyun veya doktorunuzun size tavsiye ettiği şekilde kullanın. İğne genellikle göbek etrafına veya sol üst kola uygulanır. Adet kanaması başladıktan sonra yumurtanın belli boyuta ulaşması sonucu iğne uygulanır.

Hormon İğneleri; Genellikle her hasta için farklı doz uygulanır. Progestron iğnesi hormon iğnesidir.

Progestron hormonu yumurtalıklardan salınarak rahim duvarının embriyonun tutunabileceği şekilde hazırlamaya çalışır. Bunun için tüp bebek tedavisinde progestron hormonuna ihtiyaç vardır. Anne adayına tavsiye edilmelidir. Bu hormon iğnesine yumurta toplama işleminden hemen sonraki gün başlanmalıdır. Eğer gebelik oluşur ise gebeliğin onuncu haftasına kadar uygulanmalıdır.

Uyarıcı İğneler; Kadınlar normalde sadece regl döneminde yumurta üretirler. Tüp bebek tedavisinde daha fazla yumurtaya ihtiyaç duyulur. Vücudun üretemediği yumurtalar için bu tip iğneler kullanılır. Bu iğneler sayesinde çok sayıda yumurta elde edilir. Kas içine veya deri altına yapılması uygundur. Bu ilaçlar buz dolabında +4 derecede saklanmalıdır. Her gün düzenli olarak yapılmalıdır. İlaç tedavisi için adetin ikinci veya dördüncü günün de ultrasonografi ve kanda östrojen hormonu düzeyi ölçülür. Her hasta için günlük farklı doz belirlenir.

Tüp Bebek Tedavisinde İğnelerin Yan Etkileri

Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve aşırı hızlı kilo alma gibi belirtiler gösterebilir. Çok nadir de olsa alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilir. Yumurtalık kisti oluşabilir.  İlaçlardaki en önemli yan etki, fazla yumurtası olan kadınlarda yumurtalıkların aşırı uyarılması nedeniyle overyan hiperstimulasyon sendromu OHSS gelişebilir. Bu tip durumlarla karşı karşıya kaldığınız da mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 4,50
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle