İslam Dininde Tüp Bebek Tedavisi Uygulamalarının Kullanılması Günah mıdır?

İslam dinine göre normal şekilde gebe kalma imkanı olan kişilerin tüp bebek yaptırmaları caiz değildir. Rahim ile alakalı olan sorunları fazla olan kişilerde bu duruma daha olumlu bakılmaktadır.

Dinimizde Tüp Bebek Tedavisi Caiz Mi Günah Mı?

İslam dinine göre normal yollar ile hamile kalma imkanı olan kişiler için tüp bebek yaptırmak günah mı, bu durum Nihat Hatipoğlu söylemlerine göre ve dine göre caiz değildir. Ayrıca kız çocuğu olan kişilerin erkek çocuğum olsun diye tüp bebek yaptırmaları da caiz değildir. Bu iki durumda da tüp bebek günah mı sorusuna evet cevabı verilebilir. Bunların yanı sıra kocasından başka bir kişinin sperm ile tüp bebek yapmak da haramdır. Bu zina ile aynı kefeye koyulur. Kadınların farklı sebepler ile gebe kalması durumunda uzmanların kadınların ve erkeklerin alınacak olan hücreleri laboratuvar ortamında döllenerek meydan getirdiği cenini, kadınların rahimlerine zerk etmesine tüp bebek denir. Bu uygulamalara tüpte döllenme ya da tıpta döllenme ismi verilir. Nikâhlı olan eşler suni şekilde yapılacak olan döllenme ile bebek sahibi olmak caiz ve mümkündür. Bu konu hakkında eş-Şirbînî, şu şekilde demektir;

\”Bir kadın ihtilam olmuş kocasının menisini cinsel organına yerleştirmek suretiyle gebe kalsa, doğan çocuk meşrûdur ve kadın bu işlemden dolayı günahkâr olmaz\”

Aşılama sonucu ceninin gelişmesi sürecinde tıbbi usullerden faydalanarak çocuk sahibi olmak bu niteliktedir. Spermlerin evli olmayan kişilerden alınarak aşılamada kullanılması ya da doğumu gerçekleştirme için bir araç olarak kullanılması bir nevi zina olarak görülür. Böylelikle çocuğun annesi doğuran bir kadın, çocuğu reddetmediği şekilde kadının nikâhlı olan kocası da babası olmaktadır. Tüp bebek işlemleri tıbbi anlamda bir tedavi şeklidir. Bu uygulamalar karı ile koca arasında olduğu sürece caizdir. Vücutta bulunan organların faaliyetlerini tan anlamı ile yerine getirmesi durumunda tedavi olma görevi ve hakkı bulunmaktadır. Hatta peygamber efendimizde bu konuda tedavi olunuz diye buyurmuştur.

Tüp Bebekte Dini Açıdan Gereklilikler

Bir kadın ile erkeğin çocuk sahibi olma konusunda istekleri hem zaruriye hem de vazgeçilmez bir durumdur. Evliliklerin en önemli süreçlerinden bir tanesi devamlılığı sürdürülmesidir. Bu durumda çocuk ile gerçekleşir. Tüp bebek yolu ile de olsa hastalık ve zayıflık çeken kadınlar bulunur. Bu kadınlar belli başlı sebeplerden kaynaklı olarak doğum yapamaz. Hatta bazı bayanların rahimleri alındığından dolayı çocuk yapmaları oldukça zordur. bu tarz hallerde erkekten alınacak olan spermler farklı bir kadından alınacak olan yumurtalar ile bir tüpün içinde birleştirilir. Döllenmenin gerçekleşmesinden sonra kendi eşine bu mümkün değilse uygun olan başka bir kadın rahmine nakil edilir. Belli bir sürenin geçmesinden sonra bebek meydan gelmektedir. Bu aşamada baba olsa bile anne adayı başka bir kadındır. Yumurta ya da sperm başka bir kişiden olsun doğacak olan bebeğin nesebi sağlıklı olmamakta ve nesili karışmaktadır. Bu tedavi şeklinde anneden ya da babadan bir tanesinin yabancı bir kişi olması aile ve namus mahremiyeti mefhumu ortada kaldığında bir nevi zinadır.

Tedavi de tedavilerin bu şekli genelde yabancı ülkelerde daha sık uygulanır. Bu tarz tedavi şekilleri özellikle İslam dininde yasaklanmıştır.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle