Tüp Bebeğin Tutmadığının Nasıl Anlaşılmaktadır ve Bunun Belirtileri Nelerden Oluşur?

Tüp bebeğin tutunmadığını ve tutunmaması konusunda belli başlı sebepler bulunur. Bu sebepler ve belirtilerin anlaşılması adına detayların oldukça net şekilde bilinmesi ve uygulanması gerekir.

Tüp Bebeğin Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

Tüp bebeğin oluşumları oldukça farklı olan komplike olayların bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir.

Tüp bebek ile alakalı olarak tutunma sıkıntısı yaşayan çiftler ile alakalı olara detaylı şekilde incelemeler yapılmalıdır.

Tüp bebeğin tutunmadığını ve tutunmaması konusunda belli başlı sebepler bulunur. Bu sebepler ve belirtileri nasıl anlaşılır;

Birincil sebepler; bebeğin oluşmasını sağlayacak olan embriyonun genetik anlamdaki yapılarında bozukluk olması, yumurtaların gelişimleri durumunda alınan ilaçlar ve protokollerinin uygun olmaması, embriyonun kültür ortamlarının yeterli düzeyde olmaması, embriyo dış Zaralarının kalınlaşması durumunda tüp bebek tutunması durumlarını engeller. Nasıl anlaşılır dâhilinde de yardımcı olur.

İkincil sebepler;  doğumsal anlamda rahim sorunları, polip, miyom oluşumları, enfeksiyonlar, kürtajlar ve kürtajdan kaynaklı olan yapışkanlıklar, işlev bozuklukları, pıhtılaşmadan kaynaklı olan işlev bozuklukları, genetik olan ya da sonradan meydana gelen immunolojik bozukluklar, yüksek kalitede olsa bile gelişen embriyonun durumunu etkileyen faktörler tüp bebeğin tutmasını engeller.

Üçüncül sebepler; bebek isteği konusunda güçlük ve zorluk yaşayan anne adayların oldukça yaygın şekilde görülen ve meydana gelen endometriozis hastalıkları yani çikolata kistleri, tüplerin tıkanması sonucunda şişme halleri de tutunmayı engeller.

Bu durum tedavi edilebilir halde olsa bile bebek sahibi olmanın önüne geçer. Tüplerden daha önce geçirilen enfeksiyon durumları ya da geçirilen karın içi cerrahi işlemleri sonrasında yaygın şekilde oluşan hidrosalpenks halleri neden olmaktadır.

Belirtileri Ve Yan Etkileri

Tüp bebeğin çiftlere uygulanması için ve çiftlerin bu uygulamaya uygun olması halinde rahimin içinden doku örnekleri alınır.

Bu doku örnekleri laboratuvar ortamında detaylı bir şekilde kültüre edilerek çoğaltılır ve embriyolar kültür ortamında geliştirilir. Endometrial ko-kültür ismi ile adlandırılan ufak olan doku örnekleri büyütülür. Embriyolar için gerekli olan büyütme etkenleri, besleyici maddeler ve proteinler dokuların desteklenmesini sağlamaktadır. Bu ortamda var olan antioksidanların embriyo için zararlı olanlarını da uzaklaştırmaktadır. Bu teknikler daha öncelerinde başarısız şekilde sonuçlanmış olsa bile tüp bebekler ile alakalı olan tedavi süreçlerinde ve yapay şekilde kültür ortamlarında bir seçenek olarak kullanılır.

Embriyoların tutunmamasının yan etkileri ve belirtileri arasında kromozom bozuklukları da yer almaktadır. Sağlıklı şekilde görünmekte olan embriyo kromozomların bozukluklarından kaynaklı olarak rahimin iç kısmında tutunamaz. Embriyoların hepsinde genetik anlamda tanı işlemleri yapılarak, sağlıklı ve tutunma kabiliyetleri üst düzeyde olan embriyoların seçilmesi sağlanacaktır. Bu şekilde hamilelik ile alakalı şans artar, düşük ile alakalı risk azalır ve çoğul anlamdaki hamileliklerinde önüne geçilir. Yan etkiler ise kanama, ağrı ve psikolojik anlamda sıkıntılar olarak çiftlerin karşısına çıkar. Bunların önlerine geçmek adına mutlaka uzman ile beraber destekli bir şekilde kalan sürece devam edilmelidir. Sürecin sağlıklı atlatılması adına gerekirse psikolojik destek alınması da gerekir.

Tüp bebeklerin tedavi süreçlerinde gerçek amaç, sağlıklı, mutlu ve canlı doğum şansı ile sonlanacak olan bir hamilelik elde etmek olmalıdır. Preimplantasyon genetik tanıları bu maksatla başarısız şekildeki tüp bebeklerin vakalarında kullanılır.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 4,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorumlarınız
  1. Ebru

    Tüp bebek tedavisi gördüm 2tane embriyo koyuldu olmamasının sebebi nedir

Yorum ekle