Tüp Bebek Tedavisi: Embriyo Transfer Sonrası Kanama
Embriyo transfer sonrası anne adayında kanama görülebilir. Bu kanama normal olarak değerlendirilir ve herhangi bir olumsuz yönü bulunmamaktadır. Pembemsi olan kanama 2 veya 3 gün sürebilir.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisi Embriyo Transfer Sonrası Kanama
Tüp bebek tedavi sürecinde embriyo transfer sonrası kanama, tedavi görenlerin en merak ettikleri ve endişelendikleri konudur. Bu yazımızda bununla ilgili detaylı bilgiyi rahatlıkla bulabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisi, normal şartlarda anne ve baba adayının çeşitli sebeplerden dolayı bebek sahibi olamadıkları durumlarda başvurdukları bir tedavi yöntemidir. Günümüzde normal bir çiftin adet döngüsü içerisinde hamile kalma oranı bile oldukça düşükken, tüp bebek tedavisinde hamile kalmak oranı yüzde 50 oranına yakındır. Tüp bebek uygulaması için hamile kalmak için 6 ay kadar beklendikten sonra başvurmakta fayda vardır.
Hamile kalmak için doğal yollardan bu 6 aylık aşamayı denedikten sonra bir sorun olabileceğini düşünmek ve hamile kalmak için tüp bebek tedavisine başvurmakta fayda vardır.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tüp bebek tedavisinde aşamalar vardır. Tedaviye karar verildikten sonra, hamile kalmak isteyen anne adayının adetinin ikinci veya adetinin üçüncü günü tedavi aşamasına başlanabilir. Bu aşama bir kaç aşamalık bir yöntemdir. Birinci aşama yumurtalıkların uyarılmasıdır. Bu aşamaya adetin üçüncü gününde başlanır ve 12 günlük bir aşamadır. İkinci aşama yumurtaların toplanmasıdır. Yumurtalar yeterli şekilde uyarıldıktan sonra belli olgunluğa erişir ve çatlaması için destek iğne yapılır. Bu uygulamadan belli bir süre sonra yumurta toplama işlemi gerçekleşir. Yarım saat kadar kısa bir işlemdir. Üçüncü aşama döllenme aşamasıdır. Bu aşamada sperm ve yumurtalıkların en kaliteli olanları seçilir ve embriyolar oluşturulur.
Dördüncü aşama ise embriyo transferidir. Bu aşamada elde edilen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Embriyonun anne rahmine yerleştirildikten sonraki bu aşamadan 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavinin başarılı olup olmadığı yani anne adayının hamile olup olmadığı anlaşılır. Embriyo anne rahmine tutunabilirse tedavi başarılı demektir. Fakat embriyo anne rahmine tutunamazsa tedavi başarısız olmuş demektir. Embriyo tutunamamışsa pembe leke şeklinde bir kanama yaşanması muhtemeldir. Bu bekleme sürecinde anne adayından leke şeklinde pembe leke şeklinde kan gelebilir. Bu leke pembe leke şeklinde olabilir. Bu şekilde transfer sonrası kanama yaşayanlar vakit kaybetmeden tedavi gördüğü bölüme gitmesi gerekmektedir. Pembe leke şeklindeki kanamanın farklı bir anlamı olabilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kanama
Tüp bebek tedavisinde luteal faz kanaması, embriyo transfer sonrasında veya gebelik testi yapmadan önce gelen kanamalara verilen genel bir isimdir.
Bu kanama normal hamileliklerde görülen pembe leke şeklindeki kanamalardan biraz farklı bir kanamadır. Normal gebeliklerde yumurta toplamadan yaklaşık olarak 2 veya 3 gün sonra görülen ve birkaç gün süren hafif kanama görülür. Luteal faz kanaması ise tüp bebek tedavi sürecinde olan kadınlarda görülür ve yumurta toplandıktan yaklaşık bir hafta veya 8 gün sonra meydana gelen hafif bir kanamadır.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer sonrası 12 günlük bir bekleme süresi mevcuttur. Luteal kanama bu beklemek aşaması sırasında meydana gelen kanamadır. Fakat her tüp bebek tedavisi gören hastada luteal kanama olacak diye bir kaide yoktur. Luteal kanama hastaların genel olarak yüzde 7 ` si ve yüzde 42 `si arasında görülen bir kanama türüdür. Transferden sonra kanama olması, tedavinin başarısız olduğu arasında bir bağlantı olduğunu bilinmektedir. Ancak bu durum gebelik şansının hala olmadığı anlamına gelmez ve hamile kalma şansı devam etmektedir. Bu durumda çiftin bebek sahibi olma konusunda ümidini yitirmemesi gerekmektedir. Bebek sahibi olmak için uygulamaya devam edilebilir. Ayrıca anne adayı ve baba adayının üzerindeki stresin sperm ve yumurtalık kalitesini etkileyebileceğini unutmamak gerekir. Bir sonraki tedavide embriyonun tutunma ihtimali kesinlikle vardır. Sabırlı bir şekilde tedaviye devam etmek ve adet döneminden sonra embriyonun anne rahmine tutunmasını beklemek gerekmektedir.