Tüp Bebek Tedavisinde Spermin Yumurtaya Ulaşma Süresi Ne Kadardır

Tüp bebek tedavisinde spermin ve yumurtanın kalitesi önem taşır. Yapılan tetkikler sonucu sperm kalitesi düşük olsa bile içlerinden en kaliteli olan seçilip yumurtaya yerleştirilir. Bu yerleştirme süreci sonrası en az 2 hafta beklemek gerekir.

Tüp Bebekte Sperm Ve Yumurta İlişkisi

Cifler düzenli bir şekilde birlikte olup, uzun bir süre gebelik sağlanamıyorsa bir problem teşkil etmektedir. Bu açıdan erkek ve kadında bu sorunun nedeni araştırılmalıdır. Kadında genelde; adet düzensizliği, rahimlerde ve overlerde olan kistler, yumurtaların az gelişmiş olması veya sorunlu olması, rahim tüplerinde tıkanıklık olması gibi nedenler gebeliği engellemektedir.

Erkeklerde yine aynı şekilde sperm kanallarında ki tıkanıklık, sperm sayılarının az olması yada hiç olmaması gebeliği engelleyen nedenler arasında yer almaktadır. Bu yüzden bu sorunlar ilk etapta tespit edilmelidir. İlk etapta kadın için gerekli testler yapıldıktan sonra HSG filmi istenmektedir. HSG rahim filmidir. Çekim sırasında rahime ilaç verilir ve ilacın yumurtalık kanallarından geçip, geçmediği tespit edilir. Kanalların birinde veya ikisinde tıkanıklık varsa problem söz konusudur.

Erkekte de aynı şekilde muayene yapıldıktan sonra sperm sayısına bakılır ve tüp bebek işlemine başlanır.  Çiftin bu süreç içerisinde kendilerine dikkat etmeli ve doktorlarının önerilerine uymaları gerekir. İlerleyen yaşlarda işlem daha az sonuç vermektedir bu açıdan zaman kaybetmemeleri önerilir. Doktor tarafından çifte uygun bir tedavi seçilir ve süreç başlar. Bu şekilde gebeliği önleyen etkenler bulunan çiftlerde döllenme işlemi tüp bebek yardımıyla gerçekleşir.  Doktorla görüşülür ve kişilere uygun tedavi seçilir. Kadın adet döneminin ikinci gününde jinekolojik ultrasonla yumurtası incelenir ve içerisinde herhangi bir kist yada kitle olup olmadığına bakılır. Yumurtaya hormon iğneleri yapılarak yumurtanın gelişimi sağlanır ve bu gelişim takip edilir.

Yumurta gelişimi tamamlandıktan sonra 10 yada 12 gün gibi bir süre beklenir. Hasta doktoruna sormadan herhangi bir ilaç yada antibiyotik kullanmamalıdır, yumurtanın gelişimini önleyecek her şeyden kaçınılmalıdır.

Tüp Bebek İşleminde Spermin Yumurtaya Ulaşması 

Tüp bebek işleminde yumurtalar bir iğneyle olgunlaştırıldıktan sonra toplanması gerekir. Vajinal prob ile hastaya anestezi uygulanarak yumurtalardaki sıvı seçilir ve yumurtalar toplanır. Mikroenjeksiyon adı verilen işlemle yumurtaların içine spermler yerleştirilir ve yumurtaların döllenmesi sağlanır, döllenme işlemi için kaliteli yumurta ve sperm seçilir. Döllenmenin olup olmadığı için bir gün sonrasında kontrol edilir.

Embriyo oluştuktan sonra oluşan embriyonun rahime konulması gerekir. Rahime konulan embriyonların gelişmiş olması önemlidir ve gebeliği oluşturacak embriyo seçilmelidir.  Burada yapılan en önemli işlem seçilen yumurta ve spermin kalitesidir. Ne kadar kaliteli olursa gebeliğin olma olasılığı o kadar artacaktır. Bu yüzden işlemin en dikkat edilmesi gereken en önemli noktası burasıdır.  Transfer işlemi ultrasonla birlikte rahim izlenerek yapılır. İşlem yine ağrısız anestezi ile yapılır. Transfer işlemi yapıldıktan sonra gebeliğin oluşması için çeşitli hormon ilaçları kullanılır ve yaklaşık 15 gün sonra olumlu yada olumsuz sonuç elde edilir. Transfer sonrasında gebeliğin oluşması için çok dikkat edilmeli, gebeliği önceleyecek zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle