Tüp Bebek Rahim Kalınlığı Kaç Mm Olmalı ve Bunun Gebelik İçin Önemi Nedir?
Tüp bebek tedavisi ile transfer işlemlerinde yapılacak olan tüm uygulamalar ve alınacak olan başarısız sonuçlar detaylı bir şekilde uzman tarafından anne ve baba adaylarına tam olarakanlatılmalıdır.
Tüp Bebek Rahim Kalınlığı Kaç Mm Olmalı?
Tüp bebek embriyo transfer tedavisinde rahim duvarı kalınlığının kaç mm olduğu oldukça önemli olan bir detaydır. Embriyonun transfer edilmesinden önce yapılan klinik muayene işlemlerinde rahim duvarı kalınlığının kaç mm olduğu ile alakalı incelemeler yapılır. Yapılan rahim duvarı incelemeleri sonrası uzman hastasına gerekli detayları verir. Anne adayının yaş ortalamasının ilerlemiş olması yumurta hücreleri için meydana gelecek olan genetik nedenler, embriyo tedavisinde yumurtalıkların ilaçları gerekli düzeyde cevap vermemesi, yumurtaların rezervlerin yeterli olmaması, var olan morfolojik nedenleri, babanın sperm morfolojisi, döl yatağının duvarı kalınlığının dolgun olmaması, tüp bebek transferinde uzmanın verdiği ilaçların dozunun farklı kullanılması embriyonun tutunması için negatif sonuçlar doğurabilir. Embriyonun tutunması için ve gebelik için gerekli şartların sağlanması gerekir. Gebelik sürecini etkileyen faktörlerde mevcuttur. Bu faktörler;
- Tüp bebek sikluslarında, yumurtlama öncesinde endometriyal duvarı kalınlık tedavisi
- Endometrium en az 9 mm kalınlığı olmalı, ancak endometrium 7,5 mm ila 9 mm olduğu durumlarda da sağlıklı gebelik tek ya da çift olarak oluşabilir.
- Rahim duvarı kısmında bulunan miyom, kist ya da urlar
- Klomifen kullanılmış olması
- Şiddetli adenomiyoz
Tüp Bebek Tedavisini Etkileyen Diğer Faktörler
Endometrium kalınlığı; genelde 8 ila 10 mm civarında endometrium kalınlığının olması gerekir. Bayanların daha önce geçirmiş olduğu cerrahi işlemler ya da enfeksiyonlar döl yatağının incelmesine sebep olabilir. Endometrium duvarı kalınlığı gerekli düzeyde olmazsa embriyo önce ve sonrası için gebelik sağlanmaz. Rahim duvarı kalınlığının yeterli düzeyde olup olmadığı ile alakalı olarak önce muayene ve testler yapılır. Uygun düzeyde ise tüp bebek transfer işlemleri için gerekli uygulama yapılır. Uygulama için önce ne gerekir, sonra ne gerekir, ne yapılmaz, ne yapılır, ne konuda dikkat edilir gibi detayların hepsini uzman gebelik sürecine geçmeden anlatır. Çift ya da tekil gebelik transfer uygulaması yapılabilir.
Döl yatağının duvarına tutunma dönemi; tüp bebek transferden önce embriyoların arasında tutunma ile alakalı olan yetisi en iyi olanlar seçilir ve transfer gerçekleştirilir. Transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra tutunmanın olduğu yer döl yatağının duvar kısmı gözetim altında bulunan bir bölge değildir. Yatak ile ilişki ve tıbbi anlamda açıklık getirilemeyen sebeplerden kaynaklı tutunmalar olmayabilir. Döl yatağında bulunan yapısal bozukluklar tüp bebek transfer uygulamasında gebelik açısından olumsuzluklar yaratır. Bu problemler arasında;
- Miyom
- Polip
- Embriyo beslenmesi
- Rahim içi yapışıklıkları
- Enfeksiyon yer alır.
Rahim içinde bulunan sorunlar ne düzeyde ve ne biçimde olursa olsun gebelikte ve transfer döneminde bunlar için alınacak olan önlemler oldukça önemlidir. Transfer işlemlerinde günlük olarak yapılacak olan uygulamalar ve transfer işlemlerinde her daim yapılacak olan işlemler önemlidir. Hatta embriyonun transfer edilmesi ile alakalı olarak TV ekranlarından detaylı bilgilerde alabilirsiniz. Transfer konusunun başarısız olması sonucunda çiftlere sebep ve neden detaylı bir şekilde uzman tarafından anlatılır. Sonraki deneme için gerekli olan planlamada bu süreçten sonra detaylı bir şekilde yapılmalıdır.