Progesteron Değeri Tüp Bebek Tedavilerinde Ne Olmalı ve Bu Konuda Neler Yapılmalıdır?

Progesteron hormonun değerleri gebeliğin meydana gelmesi ve embriyonun rahime tutunması ile yükselir. Anne ve bebek için oldukça faydalı ve gerekli olan bir hormondur.

Tüp Bebek Tedavisinde Progesteron Değeri Kaç Olmalı?

Progesteron yumurtalıklarda yer alan yumurtanın atılmasından sonraki folikük tarafından yayılan bir hormondur. Bu foliküler sarı cisim ismi de verilmektedir. Özellikle gebelik döneminin erken zamanlarında ve adet döngüsünde progesteron hormonu oldukça önemli bir role sahiptir. Tüp bebek tedavisinde yumurtanın döllenmesi halinde kadın vücudunun değerleri ile hamileliğe hazırlanmasına olanak sağlar. Yumurta döllenmemişse progesteron üretimi düşer ve adetin yeni bir döngüsü meydana gelir. Yumurta döllenmişse ya da tüp bebek embriyo sonrası tutunma sağlanmışsa progesteron hormonu rahim duvarını uyarır ve normal olarak kan damarlarının büyümesini sağlar.

Embriyonun nakil sonrası rahim duvarına tutunmasını da sağlar. Gebeliğin ilk dönemlerinde corpusluteum tarafından üretilen progesteron hormonu gebeliğin desteklenmesi için sonrası plasenta üstünde oluşmaktadır. Tüp bebek tedavisinde progesteron kullanımı da tamamen hormonun değerleri normal düzeyinde altındaysa verilir. Tüp bebek tedavisinde progesteron hormonu kullanımı cenin üstünde ve gebeliğin sonrası için çok önemlidir.

Ne kadar verileceği, ne zaman kesileceği, transfer sonrası hemen başlanıp başlanmayacağı, tüp bebek tedavisinde kaç güne kadar kullanılacağı konusunda uzman belirleme yapar. progesteron hormonun normal adet döngüsü içinde salgılanması adetin 14. Günü meydana gelir.

Transfer sonrası tutulum sağlanmışsa ya da yumurtada döllenme mevcutsa faydalı hormonu vücut salgılamaya başlar. Tüp bebek tedavisinde progesteron hormonu salgılanması için tutunmanın sağlanması gerekir. Bu sayede değeri açısından yüksekliği oluşur. Transfer sonrası tutunma sağlanmazsa adetin normal döngüsü devreye girer.

Progesteron Hormonu Seviyesi Yüksekliği ve Düşüklüğü

Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer işlemlerinde ya da normal gebelik sürecinde hormonun kullanımı sonrası kaynaklı ya da kendi kendine yüksekliğinin var olması herhangi bir zarar oluşturmaz. Hamilelik sürecinin başlaması ile ya da tüp bebek transfer tedavisinde tutunma sağlanması ile zaten hormon yükselmeye başlar.

Hormon tek başına veya östrojen desteği ile birlikte bayanlar tarafından adet döngüsü içinde doğum kontrol ilacı olarak da kullanımı yapılır. Bu ilaçlar normal yollar ile gebe kalmayı olumlu şekilde etkiler ve adet günü konusunda şaşmadan döngünün yaşanmasını meydana getirir. Hormonun normal seviyelerinin altına düşmesi ağrılı ve düzensiz olan adetin yaşanmasına neden olur. Gebelik döneminde ve tüp bebek transfer tedavisinde normal değerleri altına düşmesi erken doğum ya da düşüklere sebep olabilir. Bundan dolayı da tüp transfer tedavisinde değerleri normal olmalı, altında ya da üstünde olmamalıdır. Bundan kaynaklı olarak tedavi aşamalarında ek destek olarak kullanılır.

Özellikle tedavide erken doğum riski yaşayan annelerde değerleri sık şekilde takip edilir ve ek sentetik progesteron kullanımı yapılır. Eksikliğinin yaşanması polikistikover sendromuna sebep olabilmektedir.

Hormon Düzeyleri

Homonun değerleri konusunda yaşanan yükseklikler hiçbir zaman ciddi düzeyde yan etkiler oluşturmaz ama sağlık açısından her şey olduğu gibi bu hormon da normal seviyelerde olmalı ve kullanımı yapılmalıdır.

FolikülerFaz   :  0.2-1.4 ng/ml Luteal Faz:  4-25 ng/ml Menapoz  :01.-1 ng/ml

Erkekte  :01.-1 ng/ml olması gerekli olan değerlerdir.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle