Polikistik Over Sendromu ile Tü Bebek Uygulaması
Polikistik over sendromu olan kişilerin tüp bebek ile bebek sahibi olma şansı oldukça yüksektir. Bu kişilere yapılacak olan tedavi planlamasının en doğru şekilde seçilmesi gerekir.
Polikistik Over Hastalara Tüp Bebek Şansı
Poliskistik over sendromu PKOS ve PCOS olarak da bilinmektedir. Bu sendrom kadınlarda sık şekilde meydana gelen metabolik bir sorundur. Genelde orta yaşlarda daha sık meydana gelen hastalık çok fazla kistlerin oluşması ile meydana gelir. Özellikle yumurtalarda yan yana bulunan kistler oluşmaktadır. Bu kistler irili ve ufaklı olup kadınlarda yumurtlama konusunda sorunlar oluşturur. Yumurtalıkta çok sayıda kist bulunmasından dolayı karakterize olmuş bir hastalıktır. Polikistik Over sendromu sonucunda gebe kalma şansı düşer ve birçok sıkıntı oluşmaya başlar. Bu sıkıntılar arasında;
- Seyrek şekilde adet görme
- Adet görememe
- Yumurtalama konusunda düzensizlikler
- Şişmanlık
- Tüylenme sorunları
- Aşırı düzeyde oluşan akne sorunları
Polikistik over hastalığı sonucunda kilo sorunu da fazlasıyla yaşanır. Bu hastalığa sahip olup zayıf olan bayan neredeyse yoktur. Kilo vermek zorlu bir süreçken kilo almak oldukça kolaydır. Ayrıca hamile kalma şansını oldukça düşüren hastalık sonucunda tüp bebek yaptırma gibi bir şans bulunur.
Tüp bebek yaptıranlar bebek sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisi konusunda elde edilen başarı oranı oldukça yüksektir.
Polikistik Over Sendromunda Tüp Bebek Şansı
Polikistik over hastalığına sahip olan bayanlarda yaşanan en büyük sorun hamile kalamama riskidir. Bu anlamda tüp bebek tedavisi ile desteklenen bayanlarda yumurtalama tekrardan sağlanır. Bunun için kilo fazlalığının ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca günlük iğne ya da ilaçlar ile yumurtalar uyarılmakta ve aşılama yapılmaktadır.
Polikistik over hastalığına sahip kişiler hamile kalabilme açısından embriyo transferi tedavisinde en büyük başarı sağlanan gruptur. Bu hastalarda yumurta uyarılma tedavisi yapıldıktan sonra elde edilecek yumurta sayısı genelde çok iyi düzeydedir. Ayrıca bu hastalarda transfer edilecek olan embriyo dışında dondurularak elde edilecek olan embriyo şansıda yüksektir. PCOS hastalığına sahip kişilerde tüp bebek tedavisi başarı oranı % 70 civarındadır.
Yumurtlama sorunu olan kişilerde ise bu oran % 45 civarındadır. Yani PCOS hastaları embriyo transferi tedavisi için daha uygun kişilerdir. PCOS sendromu yaşayan kişilerde tüp bebek tedavisi gerekli olmadan iğneler ya da ilaçlar ile aşılama ile gebe kalma şansı da yakalanabilir. Bu sürecin tedavisi kişinin vücudunun vereceği tepkilere göre planlanmaktadır.
Tüp bebek gerekli olursa da tedavisi en doğru şekilde planlandığında gebe kalma konusunda başarı oranı oldukça yüksektir. PCOS sendromu olan kişilerde en uygun olan protokol tedavisi, en uygun olan ilaç ve en uygun olan ilaç dozu kullanımı yapılmalıdır.
Kontrolü olmadan ve planlaması yapılmadan yapılacak olan tedaviler ve ilaç kullanımları başka sorunların gelişmesine sebebiyet verecektir. Bunlardan kaynaklı olarak da ortaya hayati anlamda ciddi sorunlar çıkar. Tedavi sürecinde doktor ile koordineli şekilde tedaviye devam etmek, plan dışına çıkmamak, iğneleri ve ilaçları düzenli şekilde kullanmak ve kontrolleri aksatmamak gerekir. Bu detaylar başarı elde edilmesi açısından oldukça önemlidir.