İkinci Tüp Bebek Denemesi Ne Zaman Yapılır
ilk denemede başarısızlıkla karşılaşanlar ikinci tüp bebek denemesi için en az 2 aylık bir süre beklemeleri gerekmektedir. Bu süre sonunda ikinci tüp bebek denemesini yapabilirler.
İçindekiler
Tüp Bebek Denemesi
İlk tüp bebek denemesinde başarısızlık söz konusu olduysa ikinci denemede başarı yaşanabilir. Yaşa bağlı olarak tüp bebek denemelerinin sonuçları değişir. Yaş ilerledikçe bu durum biraz daha zordur. 45 yaşının üstündeki kadınlarda işlem giderek zorlaşır. Yumurtalıklarda ki anormaliler de buna etkili olur.
Genç bireyler de bu durum daha kolay ve çözülebilir durmaktadır. İlk denemede yapılan aşamaların ikinci denemede daha çok dikkate alınması daha özenilmesi gerekir. Tüp bebek denemelerin de en önemli etken kadının yaşıdır. Belirli bir yaşın üstündeki kadınlarda başarı yüzdesi düşer ve yumurtanın döllenme oranı daha düşüktür. Tüp bebek denemesinin herhangi bir kotası yoktur çiftler sadece 1 ve 2 değil daha fazla denemede bulunabilirler. Tüp bebek denemesi süresince çiftler tüp bebek aşamalarında sorunun kaynağına inmeli bir uzman kontrolüyle tedavi odaklı yaklaşmalıdır. Tüp bebek denemeleri öncesinde yapılan tetkiklerle bu sorunun kaynağına inilebilir. Tedavi öncesinde mutlaka rahim incelenmelidir.
Histeroskopi – rahim hakkında bilgi vererek kısırlığı zaman zaman çözmektedir bu yüzden tedavi öncesinde yapılması önerilir. Embriyonun yapısındaki anormalik bebeğin olmasına engel olabilir. Bunun sebepleri zamanında yapılmış kürtajlar, kist ve poliplerdir. Kürtaj dikkatli yapılmadığında endometriumun yapısını bozmaktadır ve gebeliği etkimektedir. Ayrıca rahimde bulunan kistlerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Fallop tüpleri kontrol edilmelidir. Bu da bir sonraki gebeliği güçlendirmektedir. Kaliteli endometriumda gebelik daha kolay gerçekleşmektedir.
Tüp bebek deneme süresi arasında 2 aylık bir zaman dilimi yeterli olmaktadır. Bazen de bu kadar süre beklemeye gerek yoktur.
İkinci Tüp Bebek Denemesi Hazırlığı
İlk denemede başarı sağlayamayanlar en az 2 aylık bir süre beklemeleri gerekmektedir. Bu sürenin dolması sonrasında yeniden tüp bebek hazırlıklarına başlayabilirler. Tüp bebek genç yaşarda tutma olasılığı yüksek iken bu yaş ilerledikçe olasılık oranı da düşmektedir. Her deneme de anne adayına hormon yüklenmektedir. Hem fiziki hem de manevi olarak kendinizi hazır hissetmeniz gerekir.
Öncelikle tüp bebek yapılacak laboratuvarın iyi olması gerekir ve araştırmaların doğru yapılması gerekir. Belirli aşamalardan geçerek en son transfer yapılır. Bu aşamalara geçmeden önce kadın ve erkeğin belirli testler yaptırması ve tedavi odaklı kontrollerini yaptırması gerekir. Örneğin tüp bebek işlemine geçilmeden önce kadın bir HSG yani rahim filmi çektirip yumurta kanallarını kontrol ettirebilir, erkekte bir ürologdan yardım alabilir bazen tüp bebeğe gerek kalmadan bu sorun ortadan kalmaktadır. Aşamalara geçildikten sonra ilk önce yumurtanın döllenme için uygun ortama hazırlanması gerekir ve en son olarakda embriyoya transfer işlemi gerçekleştirilir.
Bu işlemden 15 yada 20 gün sonra bir kanda gebelik bakılarak sonuç öğrenilir. Başarısız sonuçlar bir sonraki aşamada gebe kalma ihtimalini düşürmektedir. Bir sonraki tedaviye başlanmadan önce bir önceki tedaviden neden başarısız olunduğu, gözden geçirilmeli bir sonraki transfer hastaya daha uygun şekilde yapılmalıdır. İşlem başarılı geçse de bazen senil değişiklikler etki etmekte ve başarısızlık getirmektedir. Tedavi gayet kolay olup herhangi bir acı yada ağrı söz konusu olmaz.
Tedavinin verimli olması için işlemin yapıldığı merkeze düzenli olarak gidilmesi gerekir.
Tüp Bebek Yaş Aralığına Göre Tutunma Olasılığı
Tüp bebek yaptırmak isteyen adayların yaş aralıkları gebe kalmalarına etki etmektedir. İlk denemede başarısız olan 20 ile 30 yaş arası bir anne adayı ikinci denemede başarı sağlayabilir. Ancak 30 ve üstü yaşlarda bulunan bir anne adayının ikinci defa deneme de hamile kalma olasılığı düşük seviyelerde yer alır. Yaşı ilerleyen anne adayının yumurtaları genç anne adayına göre daha az seviye de olabilmektedir.
Bu da gebelik oranını etkiler. İkinci tüp bebek denemesinde anne adayının yumurtaları tekrar geliştirilmeye çalışılır. Aynı aşamalar tekrar uygulanır ve anne adayı hazır halle getirilir. Birinci deneme sonrası başarısız olan anne adayı en az 2 ay beklemelidir. Çünkü yumurtaların gelişmesi için bu zaman gereklidir. Ayrıca psikolojik durumunda göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gerekir. Bekleme süresi sonunda yumurtaları uyarıcı hormon verilir.
Şu unutulmamalıdır ki her şey yolunda gitse bile hamile kalamama riski bulunmaktadır. Anne adayının buna kendini hazırlaması gerekir. Ayrıca tüp bebek denemesinde mutlaka alanında uzman hekimlerden destek alınmalı veya profesyonel kurumlar seçilmelidir.