Menopozda Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır
Menopoz evresinde tüp bebek uygulaması yapılabilmektedir. Gerekli testlerin tamamlanması sonrası anne adayına tüp bebek uygulaması yapılabilir.
İçindekiler
Menopozda Tüp Bebek Tedavisi
Menopoz, halk dilinde kadının adet görmesinin sona ermesi anlamına gelmektedir. Tüp bebek özel bir ortamda kadının yumurtalarının alınması, erkeğin siper mi ile laboratuvar ortamında birleştirilmesidir. Laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisi iki şekilde uygulanır: In Vıtro Fertilizasyon yöntemi, Mikroenjeksiyon yöntem. İkinci yöntemde tek fark, sperm mikroskobik yöntemlerle yumurta içerisine verilir. Genel olarak her iki yöntemde de aynı aşamalar kullanılır. İkisi de beş aşamadan oluşur.
- İlk olarak çiftin değerlendirilmesi yapılır. Daha önceden geçirmiş oldukları tedavi yöntemleri araştırılır. Daha önceden düşük yapıp yapmadığına bakılır ve ona uygun bir program hazırlanır,tüp bebek tedavisine başlanır.
- Bu aşamada yumurtaların uyarılmasını sağlanır. Yumurta oluşumu sağlanması amacıyla takviye ilaçlar kullanılır. Kaliteli embriyolar seçilerek, kadının rahmine konulur.
- Bu aşamada artık yumurtalar toplanmaya başlar.
- Döllenme
- Embriyo ana rahmine bırakılır.
Menopoz ve Tedavi Süresi
Menopoza giren kadın tüp bebekle hamile kalabilir mi?
Bu konuda uzmanlar hemfikir olamasa da, bir kısmı hastanın hamile kalabileceğini söyler. Bunun için zaman gerekli. Ama yaşamadan bilinmez. 46 yaşında bir hasta tüp bebek tedavisi görmeye başlar, o sırada karnında ağrı hisseder. Doktorlar bir bakar ki kadın hamile. Menopoz deyip geçmemek lazım. Tedavi seyri her tüp merkezinde aynıdır. Bazen hastanın yaşı, kullanılan ilaçlar tüp oluşumunu tetikleyebilir. En iyi yaş, hastanın küçük olmasıdır.
Yumurtanın kalitesini belirler ve hamile kalır. Uygulama özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve tüp merkezlerinde uygulanabilir. Menopoz süreci genel olarak kadınlarda 45-50 yaşlarda ortaya çıkar. Kadınlar ateş basması yaşarlar. Menopoz için ailedeki kadınların adetten ne zaman kesildiklerini incelemek lazım. En iyi bu şekilde anlaşılabilir.
Tüp bebek yöntemi uygulanarak erken menopoz görmeye başlayan kadının, ilk önce kesin olarak adetten kesilmiş olması gerekir. Kadın adet görmeye devam ediyorsa menopoz başlamaz. Diğer tedavilerle kadındaki kısırlık giderilmezse tüp bebek tedavisine başlanılabilir. Bu dönemde anne adayı kendisini hazır hissetmelidir. Psikolojik olarak destek de alabilir. Baba adayının da anne adayına destek vermesi sonucu istenen sonuca ulaşılabilir. Burada önemli olan nokta uzman kurumlardan destek almaktır.
Menopozda tüp bebek tedavisi, imkansız değildir, çabalamak gerekir.
Menopozda Tüp Bebek Uygulaması Nasıl Yapılır
Tedavinin aşamaları tamamlandıktan sonra test yapılır. On iki gün sonra kadının hamile kalıp kalmadığına bakılır. Kadınlar normal yaşında menopoz görmesi olağandır. Böyle olması halinde, kadının en az bir yıl süreyle adet görmemesi gerekir. Bu noktada kadına tüp bebek tedavisi uygulamak mantıklı değildir. Tutması da pek mümkün değildir.
Erken menopoz, kadınlarda istenmeyen bir durumdur. Stres, genetik gibi durumlar kadının hamile kalmasını da etkileyen faktörler arasındadır. Yumurtalık rezervi testleri sayesinde kadının menopoz riski taşıyıp taşımadığı anlaşılabilir. Her kadın hamile olmayı ister. Tabi kısmetinde varsa olur. Tıp, artık çok gelişti. İlaçlar, yöntemler derken birçok hastalığa çare bulundu. Yaşı ilerlemiş olan kadınlar, üzülmenize gerek yok. Belirli şartlar sağlandığında siz de hamile kalabilirsiniz.