Tüp Bebekte Tedavisinde Era Testinin Yararı Nedir, Uygulamalar Nasıl Yapılır?
Endometriumun hangi süreçte embriyoyu kabulleneceğini belirleme konusunda destek olan faydalı ve başarılı teste era testi denir. Oldukça büyük faydalar, yararlar ve başarılar sunmaktadır.
İçindekiler
Tüp Bebekte Tedavisinde Era Testi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde son dönemler yapılan era testi kısırlık ile alakalı olan sorunlarda umut ışığı haline gelmiştir. Era testi nedir, rahimin iç kısmından alınan bir parça yardımı ile 238 adet genin incelenmesidir. Rahimin embriyo transfer işlemleri için uygun olup olmadığına yüksek oranlar ve veriler elde edilerek bakılır. Devam eden embriyo başarısızlıklarında yapılır. Tüp bebek yaptıranlar bu uygulamasa bir türlü gebeliği yakalayamadığında tercih edilmektedir. Era testinin uygulanması düşünülen çiftlerden elde edilecek olan, 3 ve 5 gün blastokist dönemindeki embriyolar annelerin rahimine aktarılmadan dondurulma işlemleri sağlanır.
Bu uygulamadan hemen hemen 2 ay sonunda rahim bölgesinin kalınlaştırılmasını sağlamak adına, tedavinin uygulamasının sonrasında özel olarak tasarlanmış olan alet yardımı ile dokuların biyopsisi yapılır. Tüp bebek uygulamasından era testi yaptıranlar dan dan alınan dokular özel olan bir tüpün içine konulur. İncelenmesi adına gerekli olan genetik merkezlere gönderilir. Buradan gelecek olan sonuca göre tüp bebek uygulaması ile hamile kalacak olan kişiler nakil edilir. Tüp bebekler tedavisi ile era testi nasıl uygulanır, rahim içinden alınacak olan doku genetik inceleme için gönderilir. Testin yapılacağı kişilerde doğal olan regl döngüsü içinde ya da hormon desteği ile uyarılan tedavi süreci içinde belirlenmiş olan belli bir günde doku örneği alınacaktır.
Tüp bebekler tedavisi ile hamile kalmak isteyen kişilerden alınacak doku örneği ameliyathane ortamında ve kişilerin konforu da göz önüne alınarak sakinleştirici desteği ile yapılır. Tüp bebek kapsamında yapılacak era testi ile alınan doku genetik ve moleküler tanı uygulamaları desteği ile analiz edilmektedir.
Analiz ile embriyonun tutunması konusunda bulunan genlerin incelemesi yapılır. 15 günlük incelemeden sonra kişilerin rahimin embriyoyu kabul edip etmemesi konusunda bilgiler elde edilir. Era testi fiyatı nedir, bu tetkikin maliyeti yüksek meblağlar ile karşımıza çıkar. Merkezler ücreti belli başlı kriterleri göz önüne alarak belirler.
Kimlere Uygulanır?
Devam eden implatasyon başarısızlıkları bulunan, yani önceki dönemlerde 3 adet tüp bebek tedavisi denemelerinde en az 4 adet kaliteli embriyonun transfer edilmesi sonrasında gebelik yaşayamayan kadınlarda uygulanır. Hastaların rahimin kalınlığı 6 mm’den daha çok olmalı ve rahim içinde tutunması konusunda atrofik endometrium, polip, sub-mukosal miyom ve hidrosalpinks tarzında sorunların bulunmaması gerekmektedir.
Ayrıca hastaların yumurta rezervlerinin FSH< 8mlIU/ml olması gerekir. Tetkik anne adayına yapılmadan önce, anne ve baba adaylarının karyotiplemesinin yapılması gerekir. Tüm bunların yanında embriyonun rahime tutunmasını etkileyecek olan MTHFR enzim mutasyonu, protein C aktivasyonu, faktör V leiden mutasyonu, homosistein, homosistein tarzındaki testlerin yapılması da oldukça önemlidir.
Başarısızlık Nasıl Başarıya Çevrilir?
Devam eden embriyo konusundaki başarısızlıkların var olduğu durumlarda, rahimde var olan sıkıntılardan biri, embriyonun nakil edilmesi ile rahimin bu embriyoyu kabul edileceği şekilde olduğu zamanın içinde olmamasıdır. Kısaca endometriumun hangi süreçte embriyoyu kabulleneceğini belirleme konusunda destek olan faydalı ve başarılı teste era testi denir.
Bu konuda yapılan uzun soluklu çalışmalar ve araştırmalar sonucunda devam eden başarısız durumları yaşayan anne ve baba adaylarının yaklaşık olarak % 25 ile % 30 unda başarılar elde edilmiştir. Bu orana bakıldığında çiftlerin yüzünü güldüren bir durum olduğu da ortaya çıkmaktadır. Bunun içinde hemen hemen kaliteli hizmet veren her tüp bebek merkezinde uygulanmaktadır.