Embriyonik Kök Hücreler Ne Anlama Gelir, Nasıl Elde Edilere Kullanılır?

Embriyonik kök hücreler kendilerini ve diğer doku hücrelerini üretme özelliğini amaçlar ve bu özelliğe sahiptir. Birçok amaç dışında tüp bebek tedavilerinde de kullanılmaktadır.

Embriyonik Kök Hücre Nedir?

Embriyonik kök hücre ile tüp bebek nedir, kısaca farklılaşmış hücreler için kullanılır denilebilir. KKendilerini ve diğer doku hücrelerini üretme özelliğini amaçlar ve bu özelliğe sahiptir. ök hücre ile tüp bebek tedavisi uygulamasında kök hücreler embriyodan, vücutta bulunan doku ve organlardan elde edilmektedir. embriyonik kök hücre çalışmaları ve tüp bebek tedavisi uygulamasında ilk kez 1981 senesinde farelerden elde edilmiştir.

Tüp bebek merkezi tedavisi yöntemiyle, yumurta üretimi ile alakalı olarak dünya çapında birçok ülkede insan embriyosuyla hücre çalışmalarının yapılması yasaktır. Erişkin olan her dokudan farklı hücreler üretimi yapmak ve özellikleri yakalamak mümkündür. Kemik iliklerinden kan hücreleri elde edilir. Rahimdeki bulunan endometriuma hücreleri yapılan çalışmaları sonucunda kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerden oluşmaktadır.

Bu tespit ankalife tüp bebek merkezi kök hücre tedavisi ve diğer tüp bebek merkezi tedavileri ve çalışmaları kapsamında rahim ile alakalı sorunların çözümünde yardımcı olmaktadır. ankalife tüp bebek tedavisi merkezi ve diğer tüp bebek tedavisi merkezleri kök hücreleri 2 şekilde sınıflandırır. Bunlar embriyonik ve yetişkin hücrelerdir. Tedavisi ve uygulanmasında özellikleri ve üretimi bakımından yardımcı olan üreme yöntemleri kullanılmayan veya kullanılmayacak durumda olan embriyolar kullanılmaktadır. Canlılarda bulunan en minik hayati bölüm hücrelerdir.

Sağlıklı şekilde yaşamak adına hücrelerin yenilenmesinin, özellikleri korumasının ve hastalıklara karşı kendini savunmasının büyük düzeyde önemi bulunur. Uygun şekilde olduğunda kök hücreler organ ve doku hücresi dönüştürülür ve kullanılır. Bu tarz hücre çalışmaları için yaklaşık olarak 50 yıldır inceleme yapılır. Çalışmaları ve üretimi konusunda kemik, kas ve damar hücresine dönüştürüldüğü de gözlemlenmektedir.

İnsanların embriyosunda elde edilen hücreler 1998 senesinde bulunmuştur. Bunun sonrasında tanımı, üretimi, yumurta konusunda kullanımı ve çalışmaları hakkında farklı bir dönem başlamıştır. Ankalife ve daha birçok merkez bu uygulamayı kullanır ve detaylı şekilde uygular.

Embriyonik Kök Hücreler Nerelerde Kullanılır?

  • Organ nakillerinin yapılmasında
  • Parkinson hastalığının tedavisinin yapılmasında
  • Bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavi edilmesinde
  • Hasar gören kalbin tamir edilmesinde
  • Kan hücrelerinin elde edilmesinde
  • Şeker hastalığı tedavi edilmesinde
  • İşitme kayıp sorunlarının ortadan kaldırılmasında
  • Sinir sistemi ile alakalı hastalıklarının tedavisi için
  • Kısırlık ile alakalı sorunların çözümlenmesi için
  • Üreme sistemi sorunlarında yapılan çalışmaları için ve yumurta konusunda destek sağlamak için kullanılır.

Embriyonik hücrelerin blastokist adı verilen 4 ila 5 günlük embriyoda bulunan hücre kitlelerinden elde edilmektedir. Blastokist nedir, rahimin iç duvar kısmına yerleştirilmeden önceki haline denir. Bu tarz aşamada embriyo 150 adet hücreden oluşmaktadır. Dış kısmı yuvarlak dairesel biçimde dizili hücreler, küme içermekte ve sıvı ile dolu kavite bir yapı şeklindedir. Gelişme döneminde bulunan fetusdaki primordial germ hücrelerinden embriyonik hücreler elde edilebilmektedir.

İnsanda bulunan germ hücreleri fetusun parçası olarak görev yapan gonadal yapısından köken almış primodial germ hücrelerinden de elde edilmektedir. Embriyonik olan hücreler 5 günü olan embriyolardan elde edilir. Bunun yapılabilmesi adına blastokistin dış kısmı çıkartılır ve iç kısmı elde edilir. Elde edilecek kök hücre kendini yenileme özelliğine sahiptir. Ayrıca vücutta bulunan hücrelere de dönüşebilmektedir. Bunlar uzun dönem boyunca sahip oldukları özelliklerini kaybetmez ve kendilerini yenileme özelliğine sahiptir.

İnsanlarda var olan germ hücreleri de benzeyen özelliklere sahip olmasına rağmen gremler belli başlı farklılıklar ile karşımıza çıkar.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle