Tüp Bebek Tedavisi: Embriyo Transfer Sonrası Kabızlık
Tüp bebek tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlar kabızlık yapabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun önereceği ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca sindirimi kolay yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kabızlık süresi uzar ise mutlaka uzman bir doktordan destek alınmalıdır.
İçindekiler
Embriyo Transfer Sonrası Kabızlık
Tüp bebek embriyo transferi olduktan sonra iki hafta sürecek stresli bir bekleme sürecinde kadının yapması gereken en güzel şey aslında vücudunu dinlemesidir. Hatta hatta embriyo transferi dönemde duygular son derece aktif olduğundan hamilelik belirtileri bile hissedilebildiği durumlar olmuştur. Bir duygu dalgalanması süresi olan iki haftada nedensiz kramplar veya sancılar hissedilebilir ya da hissettirdi sanılabilir.
Tüp bebek tedavisi sonrası embriyo transferinden sonra hareketsiz yatak istirahati normal şartta verilmez. Ancak daha önce yaşanan düşükler doğrultusunda bazı durumlara istinaden doktor bu şartı koşabilir. İki hafta boyunca yatak istirahatinin olumsuz etkilerinden biri de hasta çok hareketsiz kaldığı için kabızlık ve kramplardır. Hapşırmanın herhangi olumsuz bir durumu söz konusu değildir. Transfer sonrası kabızlık ve hapşırma çok sık yaşanan durumlar olup hapşırmanın olumsuz bir yanı yoktur.
Kabızlık Neden Olur
Tüp bebek embriyo transferi sonrasında yapılacak hamilelik testine kadar hareketsiz yatak istirahatinin yararı vardır gibi bir durum söz konusu değil aksine yaratacağı komplikasyonlar sebebi ile zararlıdır. Anne adayı ne kadar hareketsiz kalırsa transfer sonrası kabızlık ıkınma ve kramplar yaşar. Bu sebeple en fazla 2 saatlik istirahat sonrasında günlük rutin hayata devam edilmelidir. Kabızlık söz konusu olduğunda tüp bebek tedavisi transferinden sonra ıkınma durumları düşüğe neden olabilir. Tüp bebek transfer sonrası artık embriyonun tutunma zamanı başladığından dolayı ve akabinde gebeliğin oluşup oluşmayacağı durumu içerisinde olunduğundan dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.
Tüp bebek transferi sonrasında anne adayı şayet çalışıyorsa ve herhangi bir ağrısı yoksa 1 gün sonra normal yaşam aktivitelerini sürdürebilir. Hamilelik testi sonucuna kadar cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Transfer sonrasında anne adayı progesteron kullandıkları için kabız olabilirler. Bu tür durumların yaşanmaması adına doktor ek ilaç verebilir. Çünkü bu tür sıkıntılı durumlarda anne adayının kabızlık ve ıkınma durumları istenmeyen durumlardır.
Hamilelik boyunca anne adaylarında çok sık yaşanan bu kabızlık sorunu annenin duygusal hassasiyeti de eklenince daha da artış göstermeye başlamıştır. Bu sebeple kabızlık anne adayları ve hamileler için yaşanan ciddi bir sorun haline gelmiştir.
Kabızlık Tehlikeli Mi
Yaşanan hormonal değişiklikler kabızlık durumunu doğuran sebeplerin başında gelir. Anne adayı kendine zorlamadan, ıkınmadan mümkünse her gün aynı saatte tuvalete çıkmayı alışkanlık haline getirmelidir. Eğer gerekirse doktor da bu durumu geçirici ilaçlar verebilir. Kabızlık sebebiyeti olarak hareketsizlik ve yiyeceklere dikkat etmeme de etkendir.
Özellikle lifli sebze ve meyveler, zeytinyağlı yemekler ve bol su bağırsak hareketlerini arttırır. Kuru incir, kuru meyve kompostoları olumlu etki yapar. Kabızlık durumu tüp bebek tedavisi sonrasında vücuttaki ani değişikler sebebi ile yaşanan bir durum olduğundan hamilelik hormonlarının etkisi, kullanılan ilaçlar da ekstra katkıda bulunurlar. Kabızlıktan korunmanın en iyi ilacı bol su tüketmektir. Su tüketimi bağırsaklarda artış sağlar ve dışkı yumuşar. Böylelikle de ıkınma durumu yaşanmaz. Kabızlık ve ıkınma tüp bebek sonrası işlemleri için tehlikelidir.
Embriyo transferinden sonra protein ağırlıklı beslenme yapıldığı takdirde, kilo alımı, gaz, karın şişliği, ödem gibi durumlar çok daha az yaşanır. Lifli olan sebze tüketimi, yeşil yapraklı sebzeler kabızlık sorunları yaşamamak adına birebir çözümlerdir. Yaşanan gaz ve sancıları dayanılmaz olduğundan doktor tarafından mutlaka bir ilaç kullanımı verilir. Uzman bilgisi dışında bitkisel olduğu söylense dahi hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Verilen hormon destekleri bu sorunları yaşatmaktadır. Kullanılan ilaçlarda bağırsak sorunlarını tetiklemektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Gaz Sorunlarını Önleme
Embriyo transferinden sonra yavaş yavaş yemek yenilmelidir. Yiyecekler çok çiğnenmelidir. Sindirimin rahat olması açısından az ve sık yemek yemek en doğrusudur. Hazır tüketim gıdalarından kesinlikle uzak durulmalıdır. Transfer sonrası çok fazla zorlanmadan egzersiz yapılmalıdır. En basiti günlük yürüyüşler anne adayına çok iyi gelir. Gaz sancısı eğer şiddetli ise ayakları yukarı kaldırıp belli bir süre durmak rahatlatabilir. Rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Karın kısmına baskılı kıyafetler gaz yapıcıdır. Transferden sonra kabız olup hamile kalanlarda mevcuttur.