Tüp Bebek İşlemlerinde Embriyo Naklii Öncesi Yapılması Gerekenler Detaylar
Tüp bebek embriyo transfer işlemlerinin öncesinde dikat edilecek olan noktalar ile alakalı olarak doktorlar hastalarına oldukça detaylı şekilde bilgiler vererek aydınlatmaktadır.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Öncesi Yapılması Gerekenler
Tüp bebek transferi tedavisine tekrardan başlayacak olan kişilerde aşağıda bulunan detaylara dikkat edilir;
- Deneme ile alakalı olan transfer işlemlerinin yapılmış olması
- Hasta kişilerin rahim ağzı kanalının belirlenmesi
- Hasta kişilerin rahim pozisyonun belirlenmesi
- Embriyonun transfer işlemlerinin ultrason desteği ile yapılması kateterin daha kolay yerleştirilmesini ve embriyonun rahim içine doğru yere bırakılmasını tam olarak görülmesine olanak sağlar. Transferinde daha kolay şekilde yapılmasını sağlar.
Sonuç itibari ile tüp bebek transferi uygulamasında embriyo nakil işlemleri hangi gün yapılırsa yapılsın öncesi ve sonrası belli başlı detaylara dikkat edilmesi ve uzmanın söylediklerinin yapılması gerekir. Embriyo transferi öncesi her hastanın özel olarak değerlendirilmesinin yapılması gerekir. Gebelik sürecine ve implantasyona ulaşmak adına rahim içindeki uyumuna dikkat edilmesi önemli ve bakılması gerekenler içinde yer alır. Embriyolar hangi gün nakil edilecekse o günün sabahına kadar beslenme konusunda dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.
Anne adayının bağışıklık sisteminin sağlam olması, direncinin yerinde olması, uzmanın beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler diye anlattıklarının dışına çıkılmaması gerekmektedir. Beslenme tüp bebek embriyo transfer işlemlerinde ve tüp bebek tedavisinin tüm sürecin dikkatli olunması gereken bir noktadır. Beslenme konusunda uzman gerekli görürse liste verir. Neler yenir, neler yenmez, ne yapılmalı, ne yapılmamalı gibi detaylar bu liste içinde bulunur. Embriyo transferi öncesi saç boyanır mı, sorusu da çok merak edilen bir sorudur.
Genelde uzmanlar bu tedavi sürecinde bu tarz şeylere müsaade etmez. Saç boyama işlemleri de beslenme kadar öncesi süreçte dikkat edilmesi gerekenler içinde yer alır. Tüp bebekte transfer öncesi progesteron hormonu verilir. Progesteron embriyo tutunmasını için rahimi hazır duruma getirir.
Progesteron gebeliğin tüm oluşum evrelerini destekler. Gebelik esnasında progesteron rahim kaslarının kasılmasını yavaşlatır. Progesteron spermin yumurtaya tam anlamı ile ulaşmasını sağlar. Tüp bebek embriyo transfer uygulaması öncesi dikkat edilmesi gerekenler ve yapılmalı denilen faydalı hormon progesteron hormonudur. Progesteron hormonu destekçi bir hormondur.
Transfer Sonrası Yapılması Gerekenler Neler
Embriyo transferinden sonra da hastaların belli başlı detaylara dikkat etmesi gerekir. Bu detayların neler olduğu ve ne şekilde dikkat edileceği uzman tarafından anlatılır.
- Embriyo transferinden sonra mutlaka 30 ila 60 dakika boyunca dinlenmek gerekmektedir.
- Ağır aktivite ve spordan uzak durulması gerekir. Bunun yerine kendinizi yormayacak olan hareketler yapmalı
- Embriyo sonucuna kadar cinsellik meydana gelmemelidir. Bunun ne düzeyde olacağı ile alakalı ilerleyen dönemde doktor bilgi verir.
- Sauna ve hamam tarzında yerler ise kesinlikle kişilere tavsiye edilmemektedir.
- Kabızlık oluşabileceğinden dolayı bunu önlemek adına tedbir alınır.
- Verilen ilaçlar doktorun söylediği gibi ve aksatılmadan içilmelidir.
- Uygulamadan 3 ya da 4 gün geçtikten sonra banyo yapılır. Banyonun ılık su ile alınması sıcak sudan uzak durulması da önemlidir.
- Kişilerin kendilerinde kusma, karın şişliği ve karın ağrısı gibi bulgular hissetmesi ile vakit kaybetmeden uzamana başvurması gerekir.
- Kanama meydana geldiğinde de vakit kaybetmeden uzamana başvurması gerekir. Nakil sonrasında 1 ya da 2 gün boyunca hafif düzeyde lekelenmeler olabilir. Buna implantasyon veya rahime yerleşme kanaması ismi verilir.
- Transfer uygulamasından 12 gün sonra gebelik ile alakalı test yapılır.
- Testin olumlu çıkması ile tedavi ile alakalı olan diğer süreç başlar.
- Bu süreç içinde de her daim dikkatli olunması gerekir.