Embriyonun Rahime Tutunması Ne Zaman ve Nasıl Meydana Gelmektedir?
Embriyo gelişimi ve rahimde tutunma hamilelik için oldukça önemlidir.Şartların sağlanmasından sonra tüp bebek tedavisinde yapılan embriyo transferi ile tutunma sağlanır.
Tüp Bebek Tedavisi: Embriyo Rahime Ne Zaman Tutunur?
Embriyo rahime nasıl tutunur, sağlıklı bir hamilelik elde edilmesi için sağlıklı bir embriyonun rahime transfer edilmesi gerekir. Nasıl ki, bir bitkinin gelişmesi için sağlıklı bir su, toprak ve hava gerekiyorsa, bebek sahibi olmak içinde uygun şartlarda geliştirilmiş olan embriyo ile doğru şartlarda olan bir rahim gerekir. Bunun tam aksi bir durum olduğundan transfer edilen embriyo nakli sonrası embriyo tutunmaz. Tutunamaması da ortamın düzgün olmadığından dolayı normaldir. Embriyo gelişimi ve rahimde tutunma hamilelik için oldukça önemlidir.
Bu şartların sağlanmasından sonra tüp bebek tedavisinde yapılan embriyo transferi sonrasında rahim duvarına gerekli olan zamanda tutunma sağlanır. Tüp bebek tedavisinde bebeğin tutunması sonrası hamilelik ile alakalı olarak anne adayında ve bebekte değişimler meydana gelir. Anne adayında embriyo transferi sonrası neler meydana gelir;
Tüp bebek transfer işlemlerinde tutunma sağlandıktan sonra anneler farklı bir şey hissetmese de sıvı ile dolma meydana gelir. Bununla birlikte hamilelik kesesi oluşmaya başlayacaktır. Sıvı dolu olan bu kese embriyonun korunmasını için fayda sağlar. Bu süreç içinde plasenta oluşmadığı için yolk adı verilen kese embriyo için gerekeli olan besin ve kan maddelerini sağlar. Bununla birlikte embriyoda rahim içinde daha derin kısımlara yerleşme için gerekli işlemlerini devam ettirir.
Tüp bebek tedavisinde rahime tutunma sağlanmasından sonra plasentanın gelişmesine kadar hamilelik hormonları hızlı bir şekilde salgılanır. Hormon sayesinde farklı bir yumurta gelişimi meydana gelmez ve yumurta çatlama gelişimi oluşmaz. Bu sayede regl kanamaları gebelik sürecinde olmaz. Gebelik nasıl anlaşılır, hormonların seviyelerin yükselmesinden sonra, bebeğin rahimde tutunma işlemini başarmasından sonra idrar ve kan testi ile anlaşılır. Ne zaman gebelik testi yapılacağı konusunda tüp bebek uygulamasını yapan uzman detay verir.
Rahimde tutunma meydana gelesiye kadar ve tutunma olduktan sonra bazı anne adaylarında uyku hali, yorgunluk, bel ağrısı, göğüslerde dolgunluk ve farklı ruh halleri meydana gelmektedir. Tüp bebek uygulamasında bu tarz sıkıntılar ve rahim içinde basınç hissederseniz ne zaman test yapacağınızı uzmanınıza sormanız gerekir.
Bebekte Olan Değişimler
Rahimde tutunmanın sağlanması adına nakilden 12 gün sonra gebelik tetkikleri yapılması gerekir. Tutunma sağlandığında vücutta beta HCG ismi verilen hormon salgılanmaya başlar. Bu hormon ile anneye tutunma işlemi de tamamlanmaya başlar.
Geçen zaman ile beraber hücreler kendi içlerinde belli bir döneme kadar iş bölümü yaparlar. Bebeklerin vücudunu oluşturmak için belli bir kısmı bir kenara, beslenmesini sağlamak için belli bir kenara çekilmeleri gerekir. Beslenme için ayrılan hücrelere trofoblast adı verilir. Bunlar zaman içinde plesantayı meydana getirecektir. Trofoblast hücreleri en yakında bulunan kılca damarlar ile iletişim haline geçer ve bebek ile annenin arasındaki alışverişi belli zaman içinde başlatır. Bebekleri meydana getiren hücrelerde embriyoblast ismini alır.
Bunlar yolk ismi verilmiş olan yapıları, öbür yandan da organlarının büyümesini sağlayacak olan mezoderm, endoderm ve ektoderm ismi verilen 3 farklı tabakayı meydana getirir. Gebeliğin dördüncü haftasına girilmesi ile bebeklerde bu 3 adet tabakanın meydana gelmesi gerekir. Bebeklerin sindirim sistemleri, karaciğer ve akciğerlerinin oluştuğu tabakaya da endoderm adı verilmektedir. Dış kısımda bulunan tabaka sinir sistemi, saç, gözler ve cilt tarzındaki dokulardan oluşur ve bu tabaka ektoderm tabakasıdır.
Transferim pazartesi anastezi ile yapıldı inşallah bebeğim tutunur bizde eşimle beraber anne baba oluruz