Embriyo Hücre Sayısı Ne Anlama Gelir, Hücrelerin Kalitesi Nasıl Olması Gerekmektedir?

Embriyolarda hücre sayısı ve kalitesi oldukça önemlidir. Bu durumun düzgün ve kaliteli olması anne adaylarının kolay ve hızlı şekilde hamilelik yaşamasına olanak sağlayacak ve mutlu edecektir.

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Kalitesi Nedir?

Tüp bebek tedavisi sistemi normal yollar ile gebe kalamayan kişilere uygulanan ve başarı elde edilen bir yöntemdir. Bu uygulamada başarı belli başlı faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Özellikle kadın ve erkekte bulunan sorunlar başarı oranını fazlasıyla etkiler. Bunun yanı sıra tedavi aşamasında önemli olan diğer bir faktörde tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi ve kötü embriyoların elde edilmesidir.

Kaliteli embriyo oldukça önemlidir, bu tarz embriyolar ile hamile kalanlar sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir. Hamile kalmanın belli başlı koşulları bulunur ve bunlar sağlanmadığı sürece de hamile kalmak ve bebek görüntüsü almak mümkün değildir ve embriyo tutmaz. Tüp bebekte embriyo kalitesi döllenme ile ortaya çıkar. Nasıl olmalı, ne düzeyde kalite gerektiği, orta kalite embriyo mu yoksa kaliteli embriyo mu bakılmalıdır. Kaliteli embriyo istenilen başarının sağlanmasına olanak bağlıdır. Tutmaz ya da tutar seçenekleri de bu duruma bağlıdır.

Embriyo nasıl olmalı ve nasıl işlenir, erkek ve kadına ait olan üreme hücrelerinin vücudun dış kısmında döllenmesi sağlanır, meydana gelen embriyonun rahime transferi edilmesi ve hamilelik oluşabilmesi için takip edilmesi gerekmektedir.

Embriyo kalitesi grade düşüklüğü mevcut ise hamile kalma şansı da düşer. Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi üst düzeyde olsa bile hamile kalma durumu başarısız olan kişilerde mevcuttur.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Kalitesi Neden Önemlidir?

Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi neye bağlıdır, başarının sağlanması adına yumurtaların kaliteli olması gerekir. Çocuk sahibi olamama hakkında birçok sebep bulunur. Embriyo kalitesi nedir, genelde yumurtanın sayısının doğru ve kaliteli olması durumudur.

Tüp bebek tedavisi transfer işlemlerinde kadından kaynaklı sorunlar ortaya çıkabileceği gibi erkeklerdeki sperm kalitesinin ne olduğu, canlılığının ne durumda olduğu ve şekilde bozukluğu da sorunlara sebep olabilir. Tedavinin transferi uygulaması birinci düzeyde embriyoların sağlanması adına doğru şekilde yapılmalıdır. Normal olan hamile kalma sürecinde de kalitesi birinci düzeyde olan yumurtalar ve spermler gereklidir. Bunlar bulunamazsa hamile kalma şansı ortadan kalkar. Bunun hakkında araştıra yapılma neden kaynaklandığı şekillendirilmelidir.

Ancak bu araştırma sonrasında gerekli olan detaylar anlaşılır. Bundan kaynaklı olarak da tüp bebek yumurta transfer işlemlerinde sağlıklı yumurtalar gereklidir. Yumurtaları grade olan ve orta düzeyde olan kişilerde hamile kalma mümkün olmayabilir. Tedavi sürecinin en önemli noktası embriyonun transferi işlemlerinin yapılmasıdır.

Bu aşamada neye dikkat edileceğini, nasıl davranılması gerektiğini ve hakkında var olan diğer detayları net şekilde bilmek gerekir.

Embriyo Hücre Sayısı Nedir?

Embriyoların orta, birincil ve grade durumu hakkında belli başlı detaylara dikkat edilmelidir. Bu detaylar kalitesinin belirlenmesini ağlar. Diğer etkenlerin dışında transferi yapılan embriyonun kalitelisi, hamileliği belirlemektedir. Kadınların yaşları embriyonun kalitesi kadar gebelik için de oldukça önemlidir. Embriyoların her bir tanesi tek tek mikroskop altında incelenir. İncelenmesi ile kaç hücreli olduğu ve neye benzediği detaylandırılır. Bunlar aşağıda bulunan etkenler dâhilinde değerlendirilir;

  • Hücreli sayısı
  • Hücrelerin eşit boyutlu olup olmadığı
  • “Fragmantasyon” durumu

Her bir embriyo 1 ila 12 hücrelidir. Hücreli sayısından çoğalma gözlemlendikçe hızlı bölündüğü ve bu şekilde hamilelik yaşama olanağınında yükseldiği düşülmektedir. Yumurtaların toplanmasından sonra 3. Günün içinde 6 ve daha fazla sayıda hücreli sayısı mevcut ise grade olmayan ve orta olmayan embriyonun olduğunu gösterir. 4 ya da daha düşük sayıda ise iyi olmamaktadır. Mükemmel olan yumurtalarda hücrelerin boyutları eşit durumdadır. Hücreli de fragmantasyon meydana gelmemiştir. Framantasyon canlı durumda olmayan hücreli durumudur.

Bu olay fazlalaştıkça grade durumu azalmaya başlar ve gebe kalma şansıda düşer. Grade meydana gelmesinden kaynaklı olarak boyutlarında da eşitsizlik olur. Kaliteli olan durumda gebelik başarısını sağlamak için oldukça kaba bir tablo bulunur. İyi, kaliteli, orta ve grade olmamış olan embriyolarda, her daim sağlıklı olan bebekler için biyokimyasal ve genetik içerikler ortaya koyulmayabilir. Kalitenin var olan durumu saatler ve dakikalar içinde değişkenlik gösterir. Bundan dolayı kişilerin yumurtalarında kalitelileri üstünde olduğundan daha çok durmaları tavsiye edilmez bir durumdur.

Çiftlerin bu konuda kalitesinin tam olan embriyoların daha kolay gebelik sağladığını akıllarından çıkartmaması gerekir. Ayrıca bunun için beslenme, düzenli yaşam ve sağlık konusunda dikkatli olmak gerekir. Bunlarda yumurtaların sayılarını ve durumlarının daha iyi olmasını sağlar. Bu konuda uzmandan detaylı şekilde bilgi almak ve aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamak mümkündür.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle